„A hitrendszerünk és a narratíváink befolyásolják, ahogy érzünk. Ahogy érzünk, az befolyásolja, ahogy gondolkodunk. A gondolkodásunk pedig meghatározza azt, amit teszünk!” – hallottam nemrég egy TED-beszédben (Charles Hunt szuggesztív előadásában). A hideg futkosott a hátamon, mert azt hiszem, ezekben a hetekben, hónapokban a saját bőrünkön érezhetjük ennek a gondolatmenetnek a valóságtartalmát. Piszok nehéz időket élünk, de az, ahogy a nehézségekről és az ezekkel kapcsolatos megküzdési képességünkről gondolkodunk, erőteljesen befolyásolja azt, ahogyan az érzéseink, az ezekből fakadó gondolataink, majd tetteink alakulnak. Pontosabban az, ahogyan MI alakítjuk őket. Innen jött a Bátorságlabor ihlete.

Kérjünk ehhez segítséget! Vegyünk másokról példát! Kérdezzünk meg erről olyan embereket, akiknek nemcsak a szakmai tudásából, hanem a saját megküzdéseik történetéből is erőt meríthetünk.

Így indult el az a számomra olyan különleges utazás a WMN csapatával, először belekóstolva a podcast műfajába. És azt kell hogy mondjam, rengeteget töltődtem az elmúlt hetekben a WMN munkatársaival alaposabban is megismerkedve, a beszélgetések előkészítése és felkészülés közben, a mikrofon mögött a vendégeimmel beszélgetve, a hanganyagokat újra és újra hallgatva, és a műsor fantasztikus szerkesztőjével, Filákovity Radojkával együtt gondolkozva és dolgozva. Nem beszélve arról, amikor a TI lelkesítő visszajelzéseiteket olvastam a podcastposztok alatt. Köszönjük Nektek a kitartó figyelmet, a lelkesítést, a gondolataitokat, és mivel tervben van a folytatás, bízom benne, hogy velünk tartotok majd a következő évadban is. Addig is Radojkával szeretnénk Veletek megosztani azokat a gondolatokat, amelyeket mi biztosan elviszünk magunkkal a Bátorságlabor első évadából.

Pál Feri atya a magunkba vetett bizalomról

„Nagy kincs, ha van egy olyan bizalmunk önmagunk, a saját belső folyamataink felé, hogy amikor nincs külső kapaszkodó, akkor is támaszkodhassunk a saját megéléseinkre, szubjektív tapasztalatainkra.”

A Pál Feri atyával készült beszélgetést ITT hallgathatjátok meg.

Zacher Gábor a járvány pszichés hatásairól

„A járvány pszichés vonatkozásai, amik az embereket érintik, sokkal nagyobb problémát jelentenek, mint maga a betegség. Minden számadattal tisztában vagyunk, de nem tudunk semmit arról, hogy a járványhelyzetnek milyen hosszú távú hatásai lesznek ránk mentálisan.”

A Zacher Gáborral készült beszélgetést ITT hallgathatjátok meg.

Dr. Máté Gábor a gyerekkori adaptációkról

„Ha a szülők bármilyen oknál fogva nem tudják elfogadni a gyerekük érzelmeit (a gyereknek nem szabad haragosnak, dühösnek lennie), akkor a gyerek azt éli meg, hogy ha haragos vagy dühös, akkor őt nem szeretik. Megtanulja, hogy el kell fojtania az érzelmeit ahhoz, hogy megőrizze a szülőhöz való kötődést. Így növünk fel, a valódi érzelmeinket elfojtva – ez a gyerekkori adaptáció azonban felnőttként betegségeket okozhat. Hiszen ami egy helyzetben szükséges és hasznos alkalmazkodást jelent, az egy másikban már az egészségünket fenyegetheti.”

A dr. Máté Gáborral készült beszélgetést ITT hallgathatjátok meg.

Feldmár András az elhallgatásról

„Azért hazudunk, mert nem hisszük, hogy az igazság elégséges lenne annak, akihez szólunk – félünk, hogy megszégyenítene az igazság miatt.

Minden, amit elhallgatunk, minden, amiről nem akarunk beszélni, minden, amit nem teszünk nyilvánossá, azt szégyelljük. És a szégyentől úgy lehet a legkönnyebben megszabadulni, hogy mindenről beszélünk.”

A Feldmár Andrással készült beszélgetést ITT hallgathatjátok meg.

Angster Mária a gyászról

„Nem érdemes elnyomni a gyászt, mert ha nem »fájjuk el« a fájdalmunkat, azt valaki magára fogja venni a családban.”

Az Angster Máriával készült beszélgetést ITT hallgathatjátok meg.

Geréb Ágnes és Herner Dorka a lelki gyógyulásról

„A legnagyobb csoda, amikor valakinek a hegéből a dísze lesz. Ez hatalmas erőt ad, és bárki képes arra, hogy átfordítsa.”

A Geréb Ágnessel és Herner Dorkával készült beszélgetést ITT hallgathatjátok meg.

Dr. Máté Gábor az érzelmi elfojtásról

„Mivel az elme és a test elválaszthatatlan egységben vannak, ami érzelmileg történik bennünk, az fizikailag is hatással van ránk; az érzelmi elfojtásnak olyan fizikai hatásai lehetnek, mint az autoimmun betegségek, a rák vagy a depresszió.

Azzal, hogy elfojtjuk az érzelmeinket: a haragunkat, a dühünket, elnyomjuk az immunrendszerüket is.”

A dr. Máté Gáborral készült beszélgetést ITT hallgathatjátok meg.

Dr. Almási Kitti a krízisekről

„Válság hatására kevésbé ismert erőtartalékunkkal, részünkkel ismerkedhetünk meg, ami háttérben maradna, ha nem lenne krízis.”

A dr. Almási Kittivel készült beszélgetést ITT hallgathatjátok meg.

Pál Feri atya a beszűkült tudatállapotról

„Most többé-kevésbé mindannyian egy krónikus stresszállapotot élünk meg. És ha emellett még kisebb-nagyobb válságokat is átélünk, könnyen beszűkült állapotba kerülhetünk. Ez természetes következmény, egy idő után azonban megnehezíti az eredményes megküzdést. Amikor azt tapasztaljuk, hogy ugyanazokat a köröket futjuk, akkor tudhatjuk, hogy beszűkültek vagyunk.”

A Pál Feri atyával készült beszélgetést ITT hallgathatjátok meg.

Geréb Ágnes és Herner Dorka a traumás növekedésről

„A születésünk is trauma, így az egész felnövekedésünk tulajdonképpen poszttraumás növekedés. Traumából növünk föl.”

A Geréb Ágnessel és Herner Dorkával készült beszélgetést ITT hallgathatjátok meg.

Köszönjük a figyelmeteket, tartsatok velünk a következő évadban is!

Al Ghaoui Hesna