Amióta a szerkesztőségi ebédeket színes Colorini-tányérokban tálaljuk, folyamatosan kapom a kérdést, hogy hol lehet ilyesmiket kapni. Amit rögtön persze további csillió kérdés követ, hogy már régóta keresik otthonra a tökéletes színes tányért, meg láttak még valami vicces tányért meg egy feliratosat, meg kéne egy bögre is reggeli kávéhoz.

Úgyhogy most nem is egy, hanem egyenesen tíz különböző lehetőséget mutatok arra, hogy beszerezd, megvásárold vagy elkészítsd saját kerámia étkészleted és kávésbögréd!

1. YourArt kerámia – Patrick Swayziing

YourArt Kerámia Stúdió

Mit szólnál ahhoz, ha a gondolataidat bele tudnád írni egy tányérba? Most itt a lehetőség! Készíts személyre szóló tányért, amibe bármit beleírhatsz! A betűk színét is megválaszthatod! Alkoss valami...

Ha szereted az egy estés festős, koktélozós workshopokat, akkor ezt egyenesen imádni fogod. Főleg, ha a Ghostot is kismilliószor megnézted már Patrick Swayze-vel. Azt hiszem, mostanra már tök egyértelműek az utalások: a YourArt kerámiastúdióban saját kerámiatárgyakat készíthetsz, miközben jól érzed magad a barátaiddal. Siess, a helyek gyorsan betelnek!

2. Lisa Junius 

New ceramics are available in my shop!✨ taking a break from ceramics now to work on other projects✨🤗✨

7,226 Likes, 125 Comments - Lisa Junius 🌛✨🌚 (@lisajunius) on Instagram: "New ceramics are available in my shop!✨ taking a break from ceramics now to work on other..."

A dekorkerámiák egyik klassz képviselője egy luxemburgi grafikus-dizájner, Lisa Junius, aki az utóbbi időben uralja az Instagramot és a kézműves webshopokat. Mindamellett, hogy csodaszép grafikákat készít, elkezdte a papírra vetett illusztrációit dekortárgyakra, tányérokra is átültetni. És milyen jól tette! Kettőt kérünk mindenből. 

3. Apacuka kerámia – Funda kávé kamanduka

@nigellalawson used our plates three times in her new cookbook. The cover patterndesign made by apacuka ceramics, by @fodogabor . #ceramicstudio #ceramics #pattern #designers #makery #handmadeceramics #tabletop #dinnerware #home #atmytable #plate #craft #diy #food #foodstyling #foodblogger #gastro #gastroblogger #stylist #inspiration #interiordesigner #forbes

521 Likes, 15 Comments - Apacuka ceramics (@apacukaceramics) on Instagram: "@nigellalawson used our plates three times in her new cookbook. The cover patterndesign made by..."

Az, hogy a kerámiamanufaktúrák újult erőre kaptak, egyebek közt az Apacuka csapat nemzetközi sikerének is köszönhető, akiknek a gyönyörű tányérjait még a brit sajtó is bemutatta. Nigella Lawson, híres brit tévés szakács olyannyira beleszeretett az egyedi, kézzel készített darabokba, hogy külön terveztetett magának egyet. Sőt, legújabb szakácskönyvének a borítómintáját is a magyar manufaktúra tervezte. Workshopjaikon most te is elkészítheted híressé vált darabjaikat, akár a saját ízlésedet is belecsempészve. 

4. Lantos Judit – „anti-ipari” alkotások

Lantos Judit Kerámia

Ha kérdésetek van, (árak, méretek) az [email protected] címre írjatok! If you have any questions, (prices, sizes) please write me to [email protected]. Minden darab funkcionális, mosogatógépben...

Lantos Judit immár több mint 25 éve készít kerámiaedényeket. Kis szériás öntött tárgyai és evőkészletei mind egyedi, kézzel készített darabok – a kollekcióban nem találni két teljesen egyforma darabot. Formai szabálytalanságukkal és gyönyörű színeivel a porcelánból, papírporcelánból és fajanszból készült „anti-ipari” alkotásai finom humort és esztétikát csempésznek az asztalra.

5. Kezemura – hétköznapi rituálékhoz

In this cold, cloudy weather today we were surfing Hokusai's giant wave in the studio ;) #kezemura #handmade #ceramics #hokusai #wave #mug #bowl #urbanpotter #shadesofblue #interiordesign

332 Likes, 8 Comments - Kezemura Ceramics (@kezemura) on Instagram: "In this cold, cloudy weather today we were surfing Hokusai's giant wave in the studio ;) #kezemura..."

Bár első ránézésre azt gondolná az ember, hogy ezt tutira nem itt gyártják (vagy valamelyik szupermenő lakberendező stúdió polcáról került le), mégis hazai kézműves márkáról van szó. Ha szereted a keleti kultúrát, ázsiai mintákat, vagy csak a minimáldizájn híve vagy, akkor a Kezemura teáscsészéit pont neked találták ki. Ívei, vonalai pontosak és letisztultak, ha a harmónia egy csésze lenne, akkor pont így nézne ki!

6. Kondabrigi – Ezek azok a színes tányérok, amiket kerestek!

Uristen, azonnal mentsen innen ki valakiiii!:) Konda Brigi kerámikust már régóta ismerem, részben az ő gyonyoru tanyerjaival fotoztuk az Igy fozunk mi konyvet 2012-ben. A munkai azota csak meg szebbek lettek! Vasarnap kint lesz a wampon! / Gorgeous ceramic pottery by Hungarian ceramic designer kondabrigi.com #kondabrigi #budapest #pottery

207 Likes, 2 Comments - Mautner Zsófi (@chilivanilia) on Instagram: "Uristen, azonnal mentsen innen ki valakiiii!:) Konda Brigi kerámikust már régóta ismerem, részben..."

Vannak azok a színes tányérok, amikben mindenki szívesen tálalna, és amiket minden második szakácskönyvben fellelhetsz. Ha eddig ezeket keresgélted, akkor megnyugtatlak, tovább már nem kell! Konda Brigi csinálja őket Újlipótvárosban. Ezeken a tányérokon a főszerepet nem a minta vagy az étkészlet szellemisége kapja, hanem a te főztöd. Csodás háttér bármelyik menüsornak. Bon áppétit!

7. Miru Brugmann – Chihiro Argentínában

Etsy shop updated 🏹💫❤️ Link in profile. . . #picoftheday #ceramic #ceramica #art #arte #simbolos #animales #miriambrugmann # #etsystore #etsysellers #love #amor

770 Likes, 9 Comments - Miriam Brugmann (@mirubrugmann) on Instagram: "Etsy shop updated 🏹💫❤️ Link in profile. . . #picoftheday #ceramic #ceramica #art #arte #simbolos..."

Ha a Chihiro szellemországban rendezője Argentínában született volna, akkor nagyjából így néznének ki filmjének a szereplői. Az argentin származású művésznő vibráló színű, játékos karaktereket álmodott meg tányérjaira, amiket később dekortárgyakon is megjelenített. Az Instagramot csuklóból leuralja szeretni való karaktereivel, amiket csakugyan bármikor beszerezhetsz az etsy-ről. Szerintem a következő lépés lehetne az animációs sorozat is, mert egyszerűen annyira magával ragadóak az alkotásai, hogy el tudnám nézni egy rajzfilmben is. 

8. Materra Ceramics – Mese a tányéron

Mindenki eljött #human #peoples #humanoidpattern #plate #tray #cobaltblue #handmadeceramic #stampedpattern #materraceramics (Tisztelt nézők, és rádiót hallgatók, itt a világ végén csinálnánk egy nagy fotót! Jöjjön ki mindenki a nagy rétre! Várja Önt a világ pont a végére...)

66 Likes, 1 Comments - Materra Ceramics (@materraceramics) on Instagram: "Mindenki eljött #human #peoples #humanoidpattern #plate #tray #cobaltblue #handmadeceramic..."

A Materra-tányérok olyan részletgazdag kidolgozást kaptak, hogy egyszerűen „mindjárt megszólalnak”. Leporolták a magyar népi motívumokat, és csodás formákba öntötték, amikben a reggelid azonnal Insta-pozitív lesz. De minimum baromi finom.

9. Ecce Home – Türkiz fanoknak

Instagram post by ecce HOME * Oct 21, 2016 at 5:33am UTC

19 Likes, 0 Comments - ecce HOME (@ecce.home) on Instagram

Ha te is annyira imádod a türkizt, amennyire én, akkor az Ecce Home-tányérokba egyenesen szerelmes leszel. Pikkelyminta, vízen fodrozódó esőcseppgyűrűk a tányéron, ilyen és ehhez hasonló vízmotívumokat találhatunk az alkotásaikon. Pirosbogyós, színes ételeket egyszerűen őrületes rajtuk tálalni. Akinek bejön ez a letisztult és egyszerű koncepció, azok számára jó hír, hogy rendszeresen tartanak kerámiaékszer-készítő workshopokat is.

10. Hitka Viktória – Ha a tányérok beszélni tudnának

🌿✨🌸 Jó hírünk van 🌸 ✨🌿 megjöttek a várva várt tányérok és csészék @viktoriahitka ​tól! Kedvenc felirataid mellett egy újat is megtalálsz: #ígyvagyjó - hogy ne feledd el! A #szerencsésvagyok tárgyak megvásárlásával pedig a Magyar @elelmiszerbank Egyesület​ munkáját támogathatod. Ma is este 8-ig itt vagyunk a Baross utca 3-ban a Kálvin térnél 🔑🔑🔑 Felújítási munkálatok miatt 17.00 óráig a ház túlsó bejáratán tudtok bejutni hozzánk: Üllői út 6. 14-es kapucsengő #flatlab #budapest #contemporary #designstore #hungariandesign #HitkaViktória #élelmiszerbank #mindennap #temegen #maiste #dehataligettelvalamit #akiéjjel

151 Likes, 5 Comments - Flatlab (@flatlab_) on Instagram: "🌿✨🌸 Jó hírünk van 🌸 ✨🌿 megjöttek a várva várt tányérok és csészék @viktoriahitka ​tól! Kedvenc..."

Hitka Viktória tányérjai 2014 óta imádatunk tárgyai. Nemcsak a vasárnapi ebéd nosztalgiáját csempészik minden fogáshoz, de megbotránkoztatnak, megnevettetnek vagy éppen megríkathatnak. Az alkotó ugyanis ezekkel a képzőművészeti alkotásokkal nem csupán nosztalgiázásra hív, de sokszor magukkal a tányérokkal reflektál fontos közéleti eseményekre. Ha a tányérjaink beszélnének, mit mondanának nekünk? Nagyjából pont ezeket.

Kiemelt kép: 1. Apacuka kerámia 2. Lisa Junius 3. Mira Burgmann 4. Kezemura 

Szőcs Lilla