Van egy téma, amiben férfiak, nők, idősek, fiatalok egyetértésre lelnek. Ez a kokárda körüli mizéria: a boltban már elfogyott, a gyerek nem találja a tavalyit, unja kitűzni megint ugyanazt, elfelejtettük, ma van az ünnepség... Jól ismert helyzetek, amelyek általában március 15-én reggel 6 és 7:30 közt zajlanak le az otthonokban, hajukat tépő anyákkal, morgó apákkal és hisztérikus dedekkel, akik azt hajtogatják, hogy kokárda nélkül egy lépést se, mert megint kiborul az ofő.

Mi tavaly jobb híján úgy oldottuk meg, hogy filccel rajzoltunk egy nagyon menő kokárdát. Csak... azóta az is elkallódott a lakásban. (Pedig higgyétek el, én tényleg szívesen megmutatnám a képét ebben a cikkben.)

Van egy olyan gyanúm, hogy valahol arrafelé rejtőznek az elmúlt 27 év lakásban elszórt kokárdái, mint a fél pár zoknijaim.

Úgyhogy most olyan ünnepi kitűzőket gyűjtöttem össze (nemcsak kokárdákat, de az is lesz, nyugi), amiket tutira nem hagynék el, mert annyira jól néznek ki. 

1. Fából: Vadjutka

Vadjutka fából készült költői alkotásaival forradalmasíthatod a március 15-ét. Írókhoz, írásokhoz kapcsolódó kitűzőkkel igazán formabontó lehetsz az ünnepekkor. Karinthy Frigyes Előszó című versét idéző „... elmondom hát mindenkinek” kitűzővel többet mutathatsz meg magadból, mint egy kokárdával. De kiválóan mutat egy klasszikus kokárda mellett is.

(Forrás: vadjutka.hu)
(Forrás: vadjutka.hu)

„Nem mondhatom el senkinek,
Elmondom hát mindenkinek
Próbáltam súgni, szájon és fülön,
Mindnyájatoknak, egyenként, külön.
A titkot, ami úgyis egyremegy
S amit nem tudhat más, csak egy meg egy.”

Ugyanitt radnótis is kapható, extraként pedig a nemzeti színekben pompázó bicikli dukál hozzá. (De Vadjutkánál érdemes körbenézni, mert a legkreatívabb/cukibb kokárdákat nála találtuk – a szerk.)

(Forrás: vadjutka.hu)

(Forrás: vadjutka.hu)

2. Üvegből – Panyizsuzsi

Panyi Zsuzsi diplomás építészként vágott bele saját vállalkozásába, és lett végül ékszertervező. Letisztult, színes üvegékszereibe nehéz nem belebotlani az interneten, mert mindenhol ott van, ha hazai dizájnról és ékszerekről van szó. Március 15-re a képen látható egyedi patrióta üvegékszer-kollekcióval készült. A képen egy mandzsettagomb és kitűző látható.

(forrás: panyizsuzsi.hu/)

3. Filcből – Csináld magad megoldások

Kackiás bajusz

Az utóbbi évek egyik legtrendibb szimbólumává avanzsálódott a bajusz. A márciusi ifjak nemcsak bátorságukról voltak híresek, hanem hiperkúl arcszőrzetükről is. Legyen az új nemzeti szimbólum a bajusz! Kapd elő a bajuszos hipszter inged, bajuszos fülcsid, nyakláncod, ha pedig nincs, készíts magadnak bohókás bajusz brosst. Nekem kifejezetten ez a fekete alapon gyöngyöző bajusz tetszik, amit megvásárolhatsz itt, vagy elkészítheted magad is filcből. Egyenesen forradalmi választás a ‘48-as szabadságharc évfordulójára.

Ha inkább magad csinálnád, akkor pedig itt tudod követni lépésről-lépésre, hogyan készül filcből a kackiás bajusz bross. 

Huszáros filces

Igazi hipszter nemzet vagyunk, bizonyítja ezt ez a huszáros filc is. A mi fiainknak van a legpeckesebb bajszuk, legtrendibb szakálluk, és velünk vannak a huszárok is. Most lehet rajtad is egy (oké, ez egy picit áthallásos), ha már meguntad a klasszikus kokárda kitűzését.

(forrás: meska.hu)

Felhőcske

Ugyanitt felhőcskés március 15-i filc kitűző kapható gyermekeknek vagy gyermeklelkű felnőtteknek.

(forrás: meska.hu)

4. Fémből – Buda – Pest PoPpins

Az utóbbi évek legkirályabb dizájntermékei közt ott vannak a PopularPins fém kitűzői. Ha unod már a piros-fehér-zöldezést, és a költészet sem a kenyered, a Buda-Pest feliratú übertrendi lokálpatrióta fém kitűző tökéletes választás a forradalom napjára. 

(forrás: popularpins.hu)

(forrás: popularpins.hu)

De akár választhatod a számítógépes kitűzőt is emellé vagy ehelyett, ugyanis március 15-én ünneplik az első internetes csetszoba létrehozását is.

5. Textil bross – Fércművek

A Fércművek brossa egy fokkal elegánsabb unortodox darab. Visszafogottan és stílusosan, minden sallangtól és hivalkodástól mentesen egészíti ki az öltözetet. Én ezt szívesen választanám, ahogy a Buda-Pest kitűzőket is.

6. Zsinórból – Meska

Gyakorlatilag mindenből lehet kokárdát csinálni: filcből, üvegből, fából és akár zsinórból is... Ha viszont nincs semmilyen kézügyességed, akkor alternatívaként javaslom a „Knot guide” nevű ingyenes applikációt, ami segít lépésről-lépésre megmutatni a különféle csomózási technikákat. Ugyanennek az applikációcsaládnak az egyik legkirályabb terméke az Origami applikáció. Akár innen is hajtogathatsz egy virágot, és annak a szirmait színezed be piros, fehér, zöldre. De most maradjunk is a csomózásnál. Ha se időd, se kedved, nincs hozzáfogni, akkor egész egyszerűen a Meskáról is megrendelheted.

(forrás: meska.hu)

+1 Matrica 

Fogj egy ragadós hátú „matrica” papírt meg egy stencilt, rajzold körbe, vagy színezd ki a betűket, és kész is a „MRC15 matrica”!

Kiemelt kép (balról jobbra): ITT, ITT, ITT és ITT.  

Szőcs Lilla