-

És akkor kánonban elkezdtek örömködni a többiek, az addig fakó szempárokba befészkelődött a dévaj csillogás, összecsattantak a vágytól felajzott sikolyok, és egymás hegyén-hátán taposva jelezték, hogy igen, ez az a cikk, amit nagyon szeretnének. Minden tematikát alaposan átrágva, higgadtan végiggondolva a heteinket úgy érzik, hogy ez a világot megváltó, minden más hírt lesöprő téma az, amire szüksége van a magazinnak most, de rögtön... és azonnal.

Mit volt mit tenni, megvettem a hozzávalókat, felcipeltem a másodikra, és mint egy szorgos, kötelességtudó konyhaasszony, teljesítettem a kedves, csicseri kolléganőim kívánságát. (A receptet egyébként a Tasty oldalán találtam, ezt az oldalt 75 millióan követik a Facebookon, és valószínűleg – mire megjelenik ez az írás – még több lesz ez a szám.)

Hozzávalók 6 főre:

– 10-15 szép szál répa (nagyságtól függ, hogy mennyi)

– 2 nagy pohár görög joghurt

– 20-25 dkg parmezán sajt

– szárított csili vagy őrölt cayenne 

– 2 db citrom leve

– szárított petrezselyem

– fokhagyma vagy fokhagymapor

– só, bors

– olívaolaj

Elkészítése: a répákat megtisztítom, és csinos hasábokra vágom. Egy nagyobb tálba teszem, olívát öntök rá, rászórom a sajtot, a petrezselymet, a fokhagymaport, az apróra vágott csilit, majd sózom, borsozom, és alaposan összekeverem, hogy a hasábok minden oldalát befedje a sajtos-olívás massza, és a 200 fokra előmelegített sütőbe teszem egy tepsiben. Körülbelül 15-20 percig sütöm.

A mártogatóst egy órával előtte elkészítem, hogy állhasson a hűtőben, mert akkor szépen összeérnek az ízek. A joghurtba belefacsarom a citromot, hozáadom a borsot, a fokhagymaport és sózom is. Én tettem ebbe is csilit, de talán nem kellett volna, mert annyira csípős lett, hogy új kolléganőnk, Lilla Dzsunior tejjel fojtotta le könnybe lábadt bánatát. 

Süssétek szép pirosra, ne úgy mint én (mert a többiek már éhesek voltak, és ki kellett kapni al dente-módra.)

Így fog kinézni (nagyjából):

Csípős-fokhagymás-filmnézős összebujcizást estére!

Szentesi

A cikkben szereplő képek a szerző tulajdonában vannak.