1. Először is tisztázzuk: a macskák távolról sem rohadékok

Pár évvel ezelőtti áttörő tudományos felfedezés volt, hogy a macskák ugyanúgy kötődnek, mint a kutyák vagy a gyerekek – csak másképp mutatják ki. Köztük is vannak biztonságosan és nem biztonságosan kötődő fajták. Akik nem biztonságosan kötődnek, azok vagy túláradó szeretettel csüngnek a gazdájukon, vagy rájuk se bagóznak. Ennek javításán semmilyen viselkedéstréning nem segít. Persze ez még nem jelenti azt, hogy nem szeretik a gazdájukat, csak a maguk nyelvén fejezik ki.

A macskák szívének megnyerésének titka – akárcsak az embergyerekek esetében – a rendszerességben és a keretek felállításában rejlik, legyen szó etetésről, játékidőről vagy gondoskodásról.

Meg persze abban, hogy kiismerd az igényeit és a személyiségét, hiszen van, amelyik családcentrikusabb, és van, amelyik kevésbé.

via GIPHY

2. Boldog macska = friss víz + tiszta alom + rendszeres etetés

Mindettől függetlenül bármilyen jól, rosszul kötődő háziállat esetében van egy hármas egyensúly, ami ha felborul, pokollá teszi az életed. Ha azt veszed észre, hogy a macskád szemétkedni kezd veled, figyelemfelkeltő dolgokat csinál – félrepisil, rohangál, lever dolgokat, cseszeget –, akkor gondold át, hogy az utóbbi napokban rendszeresen adtál-e neki friss, tiszta vizet, tisztítottad-e az alomtálcáját, és ugyanabban az időben adtál-e neki enni.

A szemétkedő viselkedés mögött legtöbbször ezek a mulasztások állnak, ami tök érthető. Mindenki bepipulna, ha pimpós lenne a csapvize, nem kapna vacsorát, vagy túlzabálná magát. Szóval nagyon-nagyon fontos, hogy ezeket betartsd: etesd mindig ugyanabban az időben, tisztítsd az almot, és adj neki mindennap friss vizet. Tapasztalatom szerint a legtöbb problémára megoldás, ha ilyen módon rendszert viszel a napjaiba, hiszen a stabilitás biztonságot nyújt neki. Szakemberek szerint ettől fogja igazán érezni, hogy szereted, gondoskodsz róla.

via GIPHY

3. Nem félnek az uborkától

Egy internetes kihívás szerint, ha egy pihenő macska mögé észrevétlenül egy kígyóuborkát csempészel, akkor ijedtében hatalmasat fog ugrani. Ennek a tudományos kísérletnek két macskatartó is nekiment az irodában, és mindkettőnknél unott reakciót váltott ki. Szorri.

via GIPHY

4. Ellenben gyűlölik a citrusféléket

Ha szeretnéd, hogy bármely tárgyadat békén hagyja a macskád, nyomkodj össze különféle citrusféléket, és készíts belőle házi permetet. De tökéletesen alkalmas e célra a kész macskariasztó spray is, ami kábé ugyanezt tudja. Ezt a megoldást különféle okból használják macskariasztóként, például vannak, akik lábtörlőre teszik, hogy elriasszák a kóbor macskákat a házuk környékéről.

Másfelől, ha te szereted a citrusillatot, és rendszeresen telefújod a lakásodat vele, akkor érdemes abbahagynod, mert a macskákat rettentően irritálja ez a szag.

5. A macskák (is) okosak

Szintén tudományos kísérlet eredményeképp tudósok megállapították, hogy a macskák értik, amit mondasz nekik, csak nem érdekli őket. Ez persze sarkított igazság, ami alapvetően arról szól, hogy a macskád nem fog parancsszóra megtenni neked dolgokat. A maga módján ugyanúgy jelzi a törődését, szeretetét irántad – csak nem úgy, mint egy kutya. Mégis olykor felvesz egészen kutyajellegű viselkedési mintákat.

Sok macska például ugyanúgy képes rá, hogy ha eldobsz egy galacsint vagy játékot, akkor azt visszahozza. Tudnak bújócskázni, megkeresni és elkapni téged, ahogyan azt is megtanulják, hogyan kell kinyitni az ajtókilincset és bizonyos reteszes zárakat (nyilván nem kulccsal). Ugyanígy órák hosszat képesek kifigyelni, mit hogyan csinálsz, hova teszel, hogy aztán megszerezzék maguknak, amit akarnak. Erről csupán végtelen türelemmel lehet leszoktatni őket. Úgy bizony, a közhiedelemmel ellentétben meg lehet őket nevelni, de érdemes kis kortól kezdeni.

6. Kiegészítés (5*): Új lakás, új szabály

Kivétel ez alól, ha új helyre költöztök, ez esetben minden felülíródik, és újra be kell mindent tanítani.

7. Minél többet beszélsz hozzá, annál többet fog nyávogni, azaz „beszélni”

Érdemes kipróbálni, még ha hülyének érzed is magad, miközben beszélsz vele. Bizonyos macskafajták más hangot adnak ki, mint a társaik. Például a maine coon macskák nyávogás helyett egy rájuk jellemző prüntyögő hangot produkálnak, amit kábé úgy tudnék leírni, hogy olyasmi, mint amikor egy csipogós játékot megrázol, de akár R2D2-hoz is hasonlíthatnám. 

via GIPHY

8. Tudományos tény: egyszerre szilárd és folyékony halmazállapotúak

Mint láthatod, a tudományos élet (is) imádja a macskákat, pláne a fizikusok, matematikusok. Legutóbb Marc-Antoine Fardin matematikust ihlették meg az interneten terjedő, befőttesüvegekben, vázákban, vödrökben héderelő macskák fotói, így keletkezett a Can a Cat Be Both a Solid and a Liquid? (Lehetnek egyszerre folyékonyak és szilárdak a macskák?) című kutatása, amelyért IgNobel-díjjal, ismertebb nevén bolond-Nobel-díjjal tüntették ki. Ezek a kutatások egytől egyig valódi tudományos munkát igényelnek, és komolyan is veszik ezeket az abszurd téziseiket.

Fardin a kérdést matematikai módszerekkel vizsgálta, majd arra a megállapításra jutott, hogy a fiatal, mozgékonyabb macskák tovább megőrzik alakjukat, mint idősebb, lustább társaik.

[Fun fact: Az „anti-Nobel-díjként” emlegetett IgNobel-díjnak amúgy az a célja, hogy ráirányítsa a figyelmet olyan kreatív gondolatokra, amelyek eltérnek a megszokottól. Hagyományosan minden évben valódi Nobel-díjasok részvételével adják át, és a győztesnek tízbillió (értéktelen) zimbabwei valuta üti a markát.]

via GIPHY

9. Ökölszabály: amin átfér a feje, ott átfér a teste

A tapasztalat és a biológia azt mutatja, hogy amin átfér a feje, ott a macska teste is át fog – ez a szabály hellyel-közzel ugyanígy érvényes a tárgyakra is. Úgy fogalmaznám át, hogy amibe belefér a macska feje (például egy vázába, kartondobozba, fémcsőbe), abba majd megpróbálja az egész szőrös testét beszuszakolni.

Azon múlik, ki tud-e onnan jönni, hogy meg tud-e fordulni az adott tárgyban.

Ha nem tud… Nos, az nagy szívás. A) Próbáld meg kiszabadítani. B) Irány az állatorvos! 

via GIPHY

10. Jobban szeretik a szűk kartondobozokat, mint bármilyen flancos luxusbunkert

A macskák imádják szűk kartondobozokba, vödrökbe, bőröndökbe befészkelni magukat. Mindeközben a vadiúj pimp macskafészek ott porosodik kihasználatlanul. „De vajon miért?!” – tette fel magának a kérdést Nicolas Dodman, a Tufts Egyetem állatorvos-professzora. A kutató szerint mindez kétféle viselkedésre vezethető vissza. Az egyik, hogy a széles, nyílt veszélyekkel teli prérin (azaz lakásban) olyan odút keresnek, amelyben biztonságban meghúzódhatnak. Számukra egy kartondoboz olyan, mintha a vadonban egy gödörben vagy kiszögellésben bújnának el. A másik pedig: 

11. A sérült macska nyitott tetejű dobozban gyorsabban gyógyul

A másik idevágó tudományos magyarázat az úgynevezett „pólyázó viselkedés”. Azt a kismacskakori megnyugtató érzést eleveníti fel, amikor még a testvéreivel bújt össze egy alomban. A szervezete ilyenkor endorfint szabadít fel, ami stresszoldó hatású. Éppen ezért sokan úgy tartják, mivel a doboz számára egy feszültségoldó, óvó hely, amelyben biztonságban érzi magát és nem leselkedik rá semmilyen veszély – ott gyorsabban regenerálódhat. Így hát sosem árt, ha van otthon egy jó kis kartondoboz.

via GIPHY

12. A dorombolás több okból is történhet

Az esetek többségében akkor teszik, amikor boldogok, de akkor is, ha stresszesek vagy éhesek. Legfőképp pedig akkor, ha biztonságban érzik magukat. A macskák akkor is dorombolnak, ha rosszul érzik magukat – például állatorvosnál –, vagy ha kiszakítják őket a komfortzónájukból.

A dorombolás frekvenciája segíti a macskákat a gyógyulásban: csökkenti a fájdalmat, segíti az izomsérülések gyógyulását és a sérült csontok összeforrását.

E miatt a különleges képességük miatt megesik, hogy a macskákat bevonják emberek terápiájába is. Legutóbb például attól volt hangos az internet, hogy sérült űrhajósok esetében javasolták macskák bevonását, hogy gyorsítsák a súlytalanság okozta károk (csont- és izomtömeg-veszteség) regenerációját.

13. A macskák jót tesznek a szívednek

Számos orvosi tanulmány kimutatta, hogy a macskatartóknál negyven százalékkal kisebb a szívroham kockázata. Az indoklás szerint a rendszeres macskadorombolás csökkenti a vérnyomást és az érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét.

Ennek persze totálisan ellentmond, amikor végignézed, ahogy a macskád a mancsával apránként az asztal szélére tol egy vizespoharat. A macskanevelésnek körülbelül az első két-három éve hoz ilyen helyzeteket, amíg el nem éri a felnőttkort. Úgyhogy inkább azt mondom, hogy szeretnék bízni ebben a kutatásban, de egyszerűen nem tudom elhinni, hogy igaz.

Drága brit tudósok, egyezzünk ki egy döntetlenben! 

via GIPHY

14. Miért „dagasztanak” a macskák?

És ha már a dorombolást ennyire körbejártuk, akkor a dagasztást se hagyjuk szó nélkül. Az extra boldogság kifejezése, egy igazi szerelmi vallomás, ha a dorombolással együtt jön a dagasztás is.

via GIPHY

A mozdulat a tésztagyúráshoz hasonlatos. A macskák ekkor a két mellső mancsukkal elkezdik gyúrni, dagasztani a paplant, kanapét, téged, bármit, ami a tappancsuk közelébe kerül. Így adják tudtodra, hogy rettentően boldogok. 

15. Mindezeken felül a következő gesztusokból tudhatod, hogy a macskád szeret téged

A macska igenis viszonozza a törődést. Például úgy, hogy hoz neked levadászott kisállatot, bogarat, madarat. Nem tágít mellőled, követ téged, és időközönként hozzád dörgölődzik. Gondoskodik rólad, megesik, hogy azon kapod, hogy nyalogatja a hajad, a könyököd, a kezed. Ha pedig finoman harapdál is néha, az a maximális bizalom jele.

Szőcs Lilla

Kiemelt kép: Unsplash / Yerlin Matu