Gőzöd sincs, hogy mitől olyan finom ez a leves? Mutatjuk
Nem szeretek párolni. Elkavirnyálok a saját konyhámban a sütőmmel, az indukciós főzőlapommal, a jól bevált kis eszközeimmel, sütök, pirítok, jövök-megyek, pepecselek. Erre jön nekem a WMN ezzel a frissen kapott szerkesztőségi gőzpárolójával, és kimozdít a komfortzónámból. De tudod, mit, DTK? Az iroda kis konyhájában ezzel is olyan levest rittyentek nektek, hogy mind a tíz ujjatokat megnyaljátok utána. Csakazértis! Horvát Sára okosgépes konyhája.
Történt egy szép verőfényes nyári esős napon, hogy a szerkesztőségi értekezlet után a gyönyörű szilvaparadicsomaimmal, kaliforniai paprikáimmal (úúúúgy várom az igazi nyárvégi kápiát!!) és némi alaplével felszerelkezve nekiálltam felmelegíteni a gőzpárolót a WMN irodájában lévő körülbelül egy négyzetméteres konyhájában. Annyi volt a dolgom mindössze, hogy a gőzpárolóhoz ajánlott receptkönyvéből kiválasszam ezt a nagyon gusztának tűnő paprikás-paradicsomos levest, kecskesajtos gombócokkal. Eléggé hiányzott belőle az olaj és némi hagyma, de nem hagytam magam, mentem előre a lenini kijelölt úton, eltántoríthatatlan voltam. Tettem amit kellett, és izgatottan vártam a végeredményt, miközben állandóan kíváncsiskodtak a kollégáim, különösen Gáspár, aki (mint mindig) nagyon éhes volt...
A leves hamar elkészült, és tényleg nem tudok mást mondani, mint azt, hogy nagyon tiszta ízeket érzek, a kecskesajtos golyók isteniek, és meg vagyok győzve arról, hogy ez a szerkentyű jól használható, ahogy a recept is. Én talán belecsempésznék a végére tálaláskor pár csepp olívaolajat, de egyébként tízből tíz pontot adok az egésznek! Eléggé izgatott lettem, amikor a desszerteket nézegettem a gőzpároló receptkönyvében: angol típusú pudingok, kis tésztabatyuk gyümölcsökkel töltve, simán kipróbálnám ezeket is.
És most itt a recept a maga teljes, gőzpárolós valójában. Gőzpároló híján egy otthoni párolóbetéttel is biztosan finom lesz.
Paradicsomos-paprikás krémelves kecskesajtos gombócokkal
A leveshez:
½ kg szilvaparadicsom
3 nagyobb piros kaliforniai paprika
6 dl zöldség vagy csirkealaplé
1 szál répa
1 közepes burgonya
2 evőkanál paradicsompüré (sűrített paradicsom)
só, bors
A gombócokhoz
10 dkg kecskesajt
5 dkg zsemlemorzsa
1 felvert tojás
zöldfűszerek (5-6 levél bazsalikom, 3-4 szál kakukkfű)
só, bors
A paprikákat vágd félbe és magozd ki. Perforált tálcán tedd a 100 ºC-os gőzpárolóba, és három percig párold, majd rakd zárható műanyag zacskóba, míg kezelhető hőmérsékletű nem lesz. Húzd le a bőrét (ha tudod), majd vágd nagyobb darabokra, és helyezd a mélyebb párolóedénybe.
A paradicsomok alján ejts kereszt alakú bevágást. Rendezd a perforált tálcára, majd egy percig párold szintén 100 ºC-on. Húzd le a bőrét, és darabold fel; ez is mehet a mélyebb edénybe.
Hámozd meg, és kockázd egy centis darabokra a burgonyát és a répát. A perforált tálcán hét percig párold 100 ºC-on, majd add a paradicsomhoz és a paprikához. Öntsd fel az egészet az alaplével, kanalazd bele a paradicsompürét is, majd párold még öt percig. Ha kész, turmixold krémesre.
Közben a kecskesajtos gombócokat is elkészítheted. Keverd ki a kecskesajtot a zsemlemorzsával, kevés sóval és borssal, valamint az apróra vágott zöldfűszerekkel. Add hozzá a tojást, majd formálj belőle gombócokat vagy két kiskanállal galuskákat. Tedd a levesbe, és újabb három perc alatt főzd készre. Díszítheted a zöldfűszerekkel, és ha szeretsz veszélyesen élni, pár csepp olívaolajjal.
Jó étvágyat!
Horvát Sára
A képek a szerző tulajdonában vannak.