Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Eveready Harton nevű fickó

Képzeljétek el, hogy ez az Eveready békésen szunyókál a fa alatt, aránytalanul gigászi fütyköse körül donganak a legyek. A férfi gondol egyet, lepuffantja pisztolyával a legyeket. Erre a fütykös lecsatlakozik (!) ijedtében, és egy kő mögé bújik, de gazdája invitálására visszaugrik a helyére.

Eveready távcsövével körülnéz, mi újság a nagyvilágban. Kis kutya kufircolja a nagyot, madár a másikat, kígyó a kígyót, mindenhol üzekednek. Meglát egy rezzenéstelen arccal, ám annál változatosabb technikával magával játszó hölgyet, mire, fütykös és Eveready egymásra néznek (!!), majd a férfi a tettre kész szerszám alá kerekeket helyez, hátha talicskázva könnyebb lesz elgurulni a hölgyhöz. Végül gyorsabbnak bizonyul, ha izgága harmadik lába inkább maga is segít a szaladásban. Hogy mi történik a nő és Eveready között, és egyáltalán a maradék öt perc játékidőben, azt már leírni is képtelenség.  

 

Régen minden jobb betegebb volt?

Nem mondhatom, hogy óriási tapasztalatom van pornónézés terén, nem azért, mert prűd vagyok, egyszerűen sosem érdekelt igazán. Így amikor bő tíz évvel ezelőtt egy workshop humorosnak szánt záróakkordjaként levetítették előttem Eveready Harton történetét, nem túlzok, ha azt mondom, sokkot kaptam.

Én naiv, azt hittem, hogy a pornó régen sokkal ártatlanabb volt, mint most (már amilyennek a mostaniakat elképzeltem). Ehhez képest mindaz, amit a bevezetőben írtam, tényleg csak az eleje egy bő hatperces groteszk kamatyfesztiválnak.

A minap jelent meg Tóth Flóra írása arról, ki hogyan találkozott először pornóval, hát, én nem itt láttam először, de egyértelműen ez volt rám a legnagyobb hatással, csak épp nem úgy, ahogy gondolnátok. 

Azóta is motoszkál a fejemben a kérdés, hogy mi hívta életre ezt a pornómesét, és vajon hogyan volt része az emberek életének a pornófilm a XX. század elején? A Harton-mese lehet, hogy csak egy szélsőséges példa?

Utánajártam. És az egyik alapvetés, ami szembe jött velem, ez volt:

a XX. század elején a korai pornófilmeket általában elitebb bordélyházak „várótermeiben” vetítették a várakozó uraknak, unaloműzésre, illetve a tapasztalatlan fiatalembereknek, okulásképpen.

Azok a régi szép pajkos napok

A kétezres évek elején került napvilágra egy válogatás „Azok a régi szép pajkos napok” (Those Good Old Naughty Days) címmel az 1905 és 1930 között készült pornófilmekből. Ezeket a műveket egy névtelenségbe burkolózó, állítólag jó hírű francia család házának padlásán lelték. Annyi biztos, hogy nincs az a képtelen malacság, amit ne vonultattak volna fel ezekben a filmekben.

 

Azon az ominózus workshopon több részletet is „volt szerencsém” látni, és annyit mondhatok, hogy a nálam sokkal tapasztaltabbak is alaposan meghökkentek.

Nem a csoportszexen vagy a meleg és leszbikus szexjeleneteken akadtunk fenn, inkább azon, hogy mindennemű tartalom tálalása felettébb közönséges és zavarba ejtő volt. 

A pornót konkrétan burleszkelemekkel tarkították, csetlettek-botlottak, kergetőztek két menet között, közben pedig végig ment a víg zongoraszó.

A színészek két mozdulat között minden probléma nélkül igazgatták anonimitásuk megőrzéséhez szükséges műszakállukat és parókájukat. Azon a ponton pedig, amikor az apáca egy kutyával kezdte csinálni, szinte felüdülés volt a váltás az animációs kúrógép Eveready Harton kalandjaira. Szóval mostantól koncentráljunk is inkább rá.

A bő hatperces pornómesében tényleg minden van

Mindenféle állatok kamatyolnak, természetesen mindenkinek hatalmas szerszáma van, a puncik is önálló életre kelnek, és szó szerint magukba szívják a delikvens dákókat. Megszemélyesítik a mellbimbókat, azok is csalogatják a mindenre (tényleg mindenre) kész Evereadyt, aki egy ponton elégedetten megfürdik az anyatejben. Főhősünk egyetlen célja a kufircolás, és szó szerint a happy end, amit a végén valószínűleg meg is kap, bár nem egy ember által, de ezt már le sem írom. 

Eveready Harton in Buried Treasure

Nyilván felmerül a kérdés, hogy mégis mi a búbánatnak és kinek készült ez a mű?! A válasz megnyugtató, ugyanis a pletykákba oltott források szerint ez az egész csupán egy poén. Az a hír járja, hogy az alkotók korabeli neves animációs művészek voltak, akik Winsor McCay illusztrátor tiszteletére rendezett privát buliban vetítették le a filmet. 

Ez volt a világ első pornóanimációja. A munkálatok New Yorkban kezdődtek, ám nem találtak egyetlen olyan labort sem az Egyesült Államokban, ahol vállalták volna az elkészítését, így a projektet végül Kubában fejezték be. Ward Kimball, aki a Disney animátoraként volt jelen a buliban, azt mondta, szinte összedőltek a falak a vetítéskor, annyira nevetett a közönség.

A botrányos kisfilmet a premier után is csak fű alatt adták kézről-kézre, nyilvánosan soha nem vetítették le egészen 2002-ig, amikor ez a bizonyos pornóválogatás napvilágot látott. 

Azóta eltelt egy évszázad, és a pornóipar eszköztára is jócskán bővült, (az animációs pornóról nem is beszélve), de azt világosan lehet látni, hogy a vágyfantáziák és a tabuk régen sem voltak olyan nagyon másmilyenek, mint most.

Csak a tálalás változott

Abban biztos vagyok, hogy ha ma nekidurálnám magam, találnék némafilmes pornót mímelő szexfilmeket is, de ennyire azért nem vagyok elszánt. 

Annyit megtudtam még, hogy akkoriban, amikor az Eveready Harton-animáció készült, a pornófilmek még nem úgy terjedtek, mint két-három évtizeddel később. És még akkor is leginkább az erre kialakított privát mozikban lehetett hódolni a mozgóképes pornóélvezeteknek. Ezzel az extra szolgáltatással pedig a XX. század elején a bordélyházakból is csak a legelitebbek rendelkeztek. Valószínűleg ezért sem maradt fenn túl sok akkori szexfilm. Ki tudja, talán jól is van így…

Szabó Anna Eszter 

Források: ITT, ITT, ITT és ITT

És ha már erre jársz: szeretnénk téged megkérni, hogy vegyél részt a WMN anonim szexkutatásában, mellyel az a célunk, hogy nyíltan beszéljünk a vágyainkról, meglássuk, mennyiféle vágy, vonzalom, fantázia és érzés kapcsolódik a szexhez, és milyen jó, hogy ebben sem kell egyformának lennünk. Irtsuk ki együtt a testünkhöz, a szexualitásunkhoz, a vágyainkhoz kapcsolódó szégyenérzetet, a tabukat és tévhiteket. A kérdőívet eléred ITT. Köszönjük, ha kitöltöd!