Itt az ideje annak, hogy végre belássuk, minden jó irányba halad!

Minden a fejben dől el, mint a hajhagyma vagy a metszőfog! Ne hagyjuk hát magunkat befolyásolni, lássuk meg a korábban soha nem látott előnyöket az új helyzetben!

Mostantól nemcsak a rendőr bácsikra, a tűzoltókra, a katasztrófavédőkre meg a határhorgászokra, határvadászokra vigyáz a belügyminiszter, hanem a tanárokra is. Egy felelős igazgató nem tesz mást ilyen történelmi helyzetben, mint a lehető legjobban felkészíti a tanárait a feltartóztathatatlanul közelgő pedagógiai kánaánra.

Ott van kezdetnek a munkaruházat 

A tankönyvellátás központosítása sikertörténet, jöhet az egyenruházat! A tanári köpenyekben végre lesz széles választék: a tanórákon a szolgálati, az otthoni éjjeli dolgozatjavítások alatt a gyakorló, a bemutató tanítások, tanfelügyeleti látogatások és a minősítő eljárások alatt pedig a speciális szolgálati köpenyeket kell hordani. A köpenyekre tépőzárazható váll-lap mutatja ezentúl, hogy az illető milyen fokozatban van. Az eddigi, komikusan hangzó gyakornok helyett végre őrmester, a nyamvadt pedagógus I. immár zászlós, a ráncosodó pedagógus II. helyett hadnagy, a bosszantó mesterpedagógus helyett pedig őrnagy lesz a rendfokozat.

A váll-lapokon a csillagok helyett piros pontok, gimnáziumban emojik lesznek.

A „Szabadlábra nevelés” fantázianevű webshopból számos újszerű kiegészítővel dobhatja fel a bevetésre váró tanerő a felszerelését. A taktikai mellényben gyűrődésmentesen elfér az e-napló, a taktikai övvel fel tudja kötni a gatyáját, hogy ne lógjon ki belőle a fizetése. Speciális célzsebek szolgálnak a kréta és a szivacs, az ecset és a furulya tárolására, ezeket közvetlenül a gumibot és a bilincs mögé érdemes felrögzíteni, ez utóbbiakat ugyanis gyakrabban kell majd szeptembertől használni. 

A pedagógiai bilincseket a kötődési problémákkal küszködő nebulókra fejlesztették ki, a gumibotot pedig kizárólag önnevelési célzattal, a minősítési eljárásokra írt portfólió önreflexiós részének elkészítésekor szokás használni. Gumibot helyett tonfa is bevethető, a téli időszakokban gyújtósnak sem lesz utolsó.

A hadtáp ízfokozói közé hivatalosan is beemelik a politikusi ród-sót és a paprikaspray-t.

Az osztálykirándulásokat ezentúl rabszállító buszokkal is meg lehet szervezni, az elengedhetetlen alkoholszonda a menetfelszerelés része lesz.

A hiperaktív tanulók gyors felfogását fekvőtanárok lassítják, a kicsengetést csengő és kolomp helyett korszerű szirénákkal és fényhidakkal fogjuk megoldani. A korábban szünetnek nevezett eltávozás alatt az immár összevont Új Pedagógiai És Belügyi Szemle (ÚPÉBSZ) cikkeit böngészhetik az élethosszig tanulás lelkes őrei.

Ez az új sajtóorgánum szinte minden olyan területet felkarol, ami a megváltozott tanügyi helyzetben kiiránytűtérképezheti az egyszeri tanárt abból, amiben térdig gázol

Az országos tanárfőkapitány által írt cikkek között lesz a szervezett bűnözés és a szervezetlen tanárkodás magasabb összefüggéseiről szóló tanulmány is, de nem maradhatnak el a vármegyei katasztrófavédelmi főigazgatóságok vidám beszámolói a dolgozatjavításból kimentett nyugdíjas tanárokról sem. 

A viccrovatban minden hónapban lehozzák a kezdő tanárok fizetési papírjait, „Szakadok! Tűpontos!!!” (Coelho) kommentekkel, padlizsán, padlizsán, cicafej, szívecske, szívecske emojikkal. 

A könnyed szórakozásért felelős pletyka rovatban olyan találgatások szerepelnek, mint például: „Tényleg Pintér Sándor nevének rövidítése a PiSa-teszt?” 

A lélektanácsadó oldalakon a kiégett TEK-eseket vigasztalják óvónők azzal, hogy a pénz őket sem boldogítja. 

A havi barkács rovatban bemutatják a legújabb PP (pongyola pitypang) típusú gyermekláncfűrész szabatos használatát fegyelmezési, elrettentési, illetve tüzelőellátási célokból.

Hatalmas szerencse, hogy az előrelátó kormányzati intézkedéseknek köszönhetően a tüzelőállás immár nemcsak az erőszakszervezetekben fontos, hanem a frissen beszerzett iskolai kazánok környékén is! Ez lesz ugyanis az egyetlen olyan állás a köznevelési intézetekben, amiért vélhetően sorban fognak állni a tanárok: a kazán melletti Celsiusok elég nagy vonzerővel bírnak majd. 

Az irodalmi rovatban József Attila Favágó című verse jelenik meg minden téli hónapban. A középső oldalakon kivehető naptár, amelyen kigyúrt, mosolygó, napbarnított tűzoltók helyett szerverszagú informatikatanárok pózolnak majd a tűzfal előtt, egy szál routerbe öltözve.

A jól megérdemelt négy hónapos nyári szünet végén kiképzőközpontokba rendeljük a tanárokat, hogy a tanévkezdésre intézkedésre alkalmas állapotba kerüljenek. 

Ha valaki esetleg eddig nem tudta volna, a tanároknak van egy exkluzív, titkos hónapjuk június, július és augusztus után, Néró hava. Ilyenkor készülnek fel a szívatós dolgozatokra, az év végi buktatásokra, az igazolatlan órák adására, de a kötelező olvasmányok tippjeit is ilyenkor cserélgetik egymás között. Végeláthatatlan gonoszság, rosszindulat, pikkelés, igazságtalankodás: ilyen kurzusokat látogatnak ilyenkor. Ez azért fontos, hogy szeptemberben már nyitottak legyenek a fokozhatatlan pedagógiai bűncselekmények szemrebbenés nélküli elkövetésére.

Az új minisztériumi struktúra lehetővé teszi a szinergiák kihasználását: a kezdő rendőrségi vallatótisztek mentorai tapasztalt feleltető tanárok lesznek (zavarba hozás, keresztkérdések mesterfokon), a futballhuligánok elleni fellépés arányosságát és a kényszerítő eszközök használatát rutinos matektanárok oktatják majd aránypárok felállításával, valamint a körző és a vonalzó meglepetésszerű bevetésével.

Persze egyelőre nem minden tökéletes, vannak még fejlesztendő területek

A szervezett tanulás elleni ügyosztály felállítása még várat magára, remélem, hamarosan ez is elérkezik. Hiányolom még az e-naplók és a bűnügyi nyilvántartás összeolvasztását, ez ugyanis nagyban megkönnyítené a büdös kölkök bűnözői életútjának valós idejű nyomon követését. Ez fontos lenne, a sovány vigasz jól jön a sötét tanári lelkeknek, hiszen naugyemegmondtamhogybörtönbenfogjavégezni! 

És a rendvédelmi szerveknek sem kellene sokat vacakolniuk, hogy ki lehet a főkolompos, mert a tévedhetetlen tanárok intői gyakorlatilag büntetett előéletnek számítanának.

Tíz évvel ezelőtt a kórházakat és az iskolákat is miniszteri rendelet kötelezte az intézményekhez tartozó lovak számának bejelentésére. Innen is lehet látni, hogy a lovas rendőrök mellett lovas tanárok képzése is tervben lehet, ami szintén izgalmas feladatok elé állítja az öregedő szakmát. 

Készülünk tehát az új tanévre, mindenki a maga módján

Ki rosszkedvűsködve, károgva, ki pedig pozitív attitűddel, csalafinta kalandparknak látva a tanári pályát. Megannyi önfeledt, vidám, rezsicsökkentett tanár, akiknek a hátán is fát lehet hasogatni.

Kökéndy Ákos