Ed Martin 14 éves volt, amikor elkezdett dolgozni az apja kisállattemetőjében, és az évtizedek során számtalan kutya, macska, madár és még egy bengáli tigris sírját is gondozta. A 2020 elején érkező kérés, miszerint egy ember is Hartsdale-ben szeretne nyugodni, önmagában nem lepte meg:

a több mint 80 ezer kisállat mellett ugyanis 900 ember sírja található a temetőben, köztük a saját nagyszüleié.

A Hartsdale kisállattemetőben történő temetések általában hasonló rutint követnek. A családok megtekinthetik az elhunyt kedvencet, virágokat, emléktárgyakat és régi játékokat hoznak magukkal. Elhangzanak olykor búcsúbeszédek, néhány temetésen pedig akár tucatnyi résztvevő is jelen van. Gyakori az is, hogy lelkész vagy pap vezeti a szertartást.

Chaarte asszony temetésén azonban nem volt jelen senki, csak Martin. A férfiban újra és újra felmerült a kérdés az évek folyamán, hogy ki lehetett ez a rejtélyes nő, aki a kisállattemetőjét nézte ki végső nyughelyéül, és miért éppen az ő temetőjét választotta.

Két évvel később aztán az ügyvéd e-mailben újra felvette a kapcsolatot Martinnal, és végre kiderült, ki volt Patricia Chaarte.

Egy tragédia és a végső megnyugvás

Janis McDonald, Chaarte régi barátja segített rendezni az örökségét, ő bízta meg az ügyvédet a hamvak szállíttatásával is. Bár McDonald és Johnson sosem találkoztak, bensőséges kapcsolat alakult ki köztük. Tudva, hogy Johnson sem találkozott Chaarte-tal, McDonald úgy döntött, hogy lefényképezi a nő kandallóján lévő fényképet, és elküldi neki e-mailben, hogy lássa, ki volt Patricia. Az elhunyt nő a képen a kezében egy kisfiút tartott, ami meglepte az ügyvédet, hiszen a nőnek nem volt örököse.

Rákérdezett McDonaldnál, hogy mi történt a fiúval, és egy igazán szomorú történetet ismert meg. 

Dana Bassett, Chaarte fia, 1954-ben született, és bár az anyja nem tervezte a terhességet, végül megtartotta a babát, és jórészt egyedül nevelte fel. A fiú azonban 14 évesen rossz társaságba keveredett, heroinfüggő lett, és 18 évesen túladagolásban életét vesztette. Chaarte élete összeomlott, és elköltözött New Yorkból, de nem akarta, hogy elhunyt fia egyedül maradjon,

így a Hartsdale temetőben temettette el, ahol két korábbi háziállatuk nyugodott, és magának is vásárolt egy parcellát a gyereke mellett.

Chaarte, aki illusztrátorként dolgozott, nyugdíjas éveire Mexikóba költözött. Barátja elmondása szerint sokat olvasott, keresztrejtvényeket fejtett, erős dohányos volt, és imádta a mogyoróvajat. Ahogy idősödött, az egészsége egyre jobban megromlott. Utolsó éveiben rákkal diagnosztizálták, és fontolgatta ugyan az eutanáziát – még a szükséges papírmunkát is elvégezte –, de végül nem hajtatta végre. 92 éves korában halt meg, és végrendeletében azt kérte, a Hartsdale kisállattemetőbe temessék – csak az az információ hiányzott belőle, hogy neki már van ott parcellája.

Amint az ügyvéd hallotta a történetet, e-mailt írt Martinnak, hogy megtudja, megvan-e még Dana Bassett sírja. A férfi megtalálta a fekete gránitköves sírt, amin valóban szerepelt Patricia keresztneve.

A férfi 2021. augusztus 19-én végül kiásta Patricia Chaarte urnáját, és az L832-es parcellába temette – a fia és egykori kutyája, Jackie Paper, és cicája, Puff mellé. 569 nappal azután, hogy Bruce Johnson telefonált a furcsa kéréssel, Patricia és Dana végre újra együtt lehettek.

Forrás: ITT

Kiemelt képünk illusztráció – Getty Images / Christopher Shires

Dián Dóri