A minap egy sikeres válási mediáció után autóztam át a városon egy másik házasság felbontását érintő ügyvédi megbeszélésre. Azon gondolkodtam, milyen jó is lenne, ha a média ugyanolyan arányban sulykolná az ismert emberek válása mellett azt is, hogy egy válás esetén mi, hétköznapi emberek (barátok, szomszédok, szülők, gyerekek, munkatársak) hogyan és mivel tudunk segíteni azoknak, akik most épp lezárják a közös életüket.

A folyamatos online jelenlétnek köszönhetően, a közösségi média különböző platformjain ma már nagyon hamar értesülhetsz arról, ha valamelyik ismerősöd, családtagod vagy rokonod válik.

Vajon mit él át az, aki válik, és miért nem mindegy, hogy ilyenkor mit mondasz annak, aki hozzád fordul?

Persze minden eset egyedi, azonban a legjellemzőbb érzések – a teljesség igénye nélkül – egy válást megelőzően a félelem, düh, csalódottság, kiszolgáltatottság, tehetetlenség, cselekvőképtelenség, magányosság, meg nem értettség, eszköztelenség, belső bizonytalanság és a jövőkép hiánya.

A legjobb megfogalmazás talán az, hogy úgy érzi, mintha kihúznák a lába alól a talajt. Sokszor az érzelmek annyira elárasztják a válás előtt állókat, hogy nem tudnak reálisan, higgadtan gondolkodni, és emiatt olyan dolgokat tesznek, amelyek csak még tovább rontják a kapcsolatot.

Például miután valamelyik fél otthon bejelentette, hogy válni szeretne, a másik levette a közös bankszámlájukról az összes pénzt, vagy kidobálta a másik személyes holmijait a közös lakásból, vagy olyan helyre költözött a közös gyermekükkel, amiről nem tájékoztatta a másik szülőt, esetleg megfenyegette a másikat azzal, hogy elveszi tőle a közös gyereküket és stb.

A válás egy krízishelyzet, amiben az érintettek érzelmileg ki vannak élezve egymásra

Az a megélésük, hogy a másikra (korábbi társukra) biztosan nem számíthatnak. Aki bajban van, az általában kapaszkodót keres, ezért ebben az élethelyzetben befolyásolhatóbb a külső vélemények és javaslatok által, ezért különösen nagy felelőssége van a válófélben lévőt körülvevő környezetnek. Ilyenkor jellemzően két lehetőséged van: vagy a háttérből figyelsz és passzív szemlélője maradsz az eseményeknek, vagy aktívan, valamilyen határozott lépéssel belefolysz egy válófélben lévő pár magánéletébe, akár „csak” azzal, hogy egy kommentben kifejted a véleményed a válásáról.

Mivel a házasságok megközelítőleg fele válással végződik, ezért szinte biztos, hogy életed során néhány alkalommal egészen közelről szemlélhetsz válásokat és valljuk be, hogy néha egyszerűen elkerülhetetlen az, hogy kimaradj belőle. Ezért szerintem elengedhetetlen beszélni arról, hogy konkrétan mit is tehetsz egy ilyen helyzetben.

Bármily meglepő, de egy válás jó dolgokat is hozhat, különösképpen, ha kívülről mások támogatnak minket. Megerősödhetnek rokoni kapcsolatok, létrejöhetnek új barátságok vagy új képességeket, erőforrásokat fedezhetünk fel magunkban, ezáltal az önbizalmunk is nőhet.

Lássuk, mit érdemes tenned, ha érintett vagy egy általad ismert pár válásában

Ha nem tudsz, vagy nem akarsz teljesen kimaradni a válásból, akkor a legelső és legfontosabb lépés, hogy tudatosítsd magadban: ez nem rólad szól, nem ate válásod, nem neked kell megoldani ezt az élethelyzetet!

Kérdezz!

Konstruktív kérdések, amikkel segíthetsz egy válófélben lévő ismerősödnek:

– Tudok valamiben segíteni neked?

– Mire lenne most szükséged?

– Van kivel megbeszélned a helyzetet?

– Van, aki támogat?

– Van hová menned, van pénzed ételre, lakhatásra, stb…?

Bátorító mondatok, amikkel kifejezheted, hogy nincs egyedül a másik:

– Kérlek, hívj fel, ha egyedül érzed magad!

– Ne felejtsd el, hogy ez egy átmeneti időszak, nem lesz örökké így minden!

– Emlékezz rá, hogy van, akire mindig számíthatsz! (Segíts esetleg összeszedni azokat az embereket, akikre számíthat az, aki éppen válik.)

– Nem kell egyedül megoldanod ezt az élethelyzetet, nem vagy egyedül!

Konkrét cselekvések:

Hallgass! Hallgasd végig, amit mond a másik, engedd, hogy kipanaszkodja magát. Sokszor elég, ha csak ott ülsz mellette anélkül, hogy bármit mondanál.

– Krízishelyzetben nagyon jólesik egy ölelés, öleld át a másikat, ha úgy érzed, hogy ez neki is belefér, és szívesen fogadja.

– Érdeklődj sűrűbben (egy héten többször) arról, hogy van, mi történik vele.

– Kérdezz rá, hogy milyen konkrét dologban tudsz segíteni a válás kapcsán. (Költöztetés, pénz kölcsön adása, gyerekre vigyázás, főzés, lakáskeresés, stb.) Nem is gondolnád, mennyi apró dologban jön jól a segítség egy ilyen helyzetben.

– Bónusz: Keress neki egy jó pszichológust és egy jó ügyvédet , aki segíti a lelki és jogi ügyei rendbetételét!

Amit NE tegyél:

– Ne alkoss véleményt arról, amit hallottál, csak ha rákérdez a véleményedre!

– Ne kezdd el mesélni a saját vagy más ismerősöd szaftos válását és egyéb rémtörténeteket!

– Ne sürgesd, hogy felejtse el a dolgot, és lépjen túl rajta mihamarabb!

– Ne hergeld a másik ellen, akivel akár még közös gyermekük is van, és ne add alá a lovat, hogy leckéztesse meg a másikat, mert ezzel hatalmas károkat lehet okozni!

– Ne beszéld rá semmire, ami nem az ő saját akarata! 

A fenti tapasztalataimat gondolatébresztőnek szánom, egyúttal arra biztatlak, hogy ha egy közeli ismerősödről kiderül, hogy válik, akkor bátran lépj oda hozzá, és ajánld fel neki a segítséged, mert tényleg életeket menthetsz meg és fordíthatsz jó irányba egy kis baráti támogatással.

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/ nattrass

WMN szerkesztőség