Az eső kopogására ébredtem, ki se néztem az ablakon. Éreztem így is, hogy ez nem az az eső, ami abbahagyja – ez olyan eső, ami vigasztalanul esik, estig. Nem baj, nyaralunk. Akkor ma nem kelünk ki az ágyból. Vagy legfeljebb a reggeliért. Utána rögtön vissza. A reggeli meg lehet akármi. Csupa édesség is! Gumicukorral, pilótakeksszel, gyári brownie-val és Kinder szeletekkel felfegyverkezve érkeztünk, Túró Rudit meg szereztünk azóta. De ma inkább az előre csomagolt csokis kalácsra szavazok, tartósítószerrel telenyomva. Azt csinálunk, amit akarunk – nyaralás van. 

Még van több mint kétszáz oldal a könyvemből, azt ma benyomom. De rég csinálhattam ilyet, megállás nélkül csak olvasni! Nem érdekel, hogy a gyerekek közben megint a képernyőre tapadtak, hogy már azt sem tudják, milyen egy kertben elveszni, birodalmakat emelni és várat építeni. Nekik is ez a vakációjuk, az övéket is az eső nyaldossa. Hadd csináljanak ők is, amit akarnak. 

Dini megjelenik a hálószobámban, rám néz türelmetlenül.

– Dinikém, ne haragudj, engem innen most ki nem robbantasz. A kedvenc dolgom reggeli után visszafeküdni.

– Nekem meg a kedvenc dolgom reggeli után bebújni egy szekrénybe.

– Parancsolj, Dinikém!

El is tűnik a laminált lapok mögött, ahová mindössze két kardigánt pakoltam be – el ne felejtsem őket, ha hazamegyünk. Hajlamom lenne rá. A többi maradt a biztonságos bőröndben – kipakolni sem muszáj.

Semmit sem muszáj. Senki se szólhat be, magunk vagyunk, mi rajzoljuk meg a kereteket. 

Egy perc múlva Barnus is megjelenik – úgy látszik, mégis van jobb program a kockulásnál, legalább ideiglenesen. Aztán kifejtik, hogy a maguk építette bunker mégiscsak jobb, mert azt annyiszor lehet átalakítani, ahányszor csak akarják, és jobban ki is ismerik ezáltal. De néha egy üres hálószobaszekrény is megteszi. Én meg visszabújok a könyvembe.

Eszembe jut, hogy kár volt azon a madártetemen aggódni. Amikor tegnap megérkeztünk, és először léptem ki a hálószobából nyíló erkélyre, azonnal egy B kategóriás horrorfilmbe csöppentem: halott madár ágaskodó lábai meredtek felém, a feje alatt vérfolt. Kökéndy Ákos szerint csuszka lehetett – nem tudom, én ilyet sosem láttam korábban (vagy nem tudtam róla).

Igyekeztem úgy eltüntetni, hogy a gyerekek meg ne lássák, de felesleges volt aggódnom, ők ennél durvább dolgokhoz szoktak a YouTube-on. A konyhai szemetesben nyugszik azóta, szegény, aminek nem lehet rendesen lecsukni a fedelét. Ennél jobbat nem tudtam kitalálni, mert esőben sajnos madártemetést sem tartunk.  

A másik teraszon meg egy dél-amerikai szappanopera várt: a szomszéd kertjét építő fiatal fiú szórakoztatott. Kedves srác, elnézést kér azért, mert dolgozik mellettünk, pedig nekünk direkt jó, hogy legalább a fedett teraszról mozizhatunk. Szép dolog a munka, még szebb az alkotás, az építés. Bár a házból kilépve is volt mit nézni: még a kapu előtt csigapornóba botlottunk. Természettudományos érdeklődésű gyermekeim kielemezték, ki mit dug be hová, hogyan zajlik a megtermékenyítés. Mondjuk, ebben nem tudtak kioktatni (pedig ez a kedvenc elfoglaltságuk), én is tudtam. 

Van elég kalandunk így is. Vagy ha nincs, csak ilyenek, az sem baj. Én tényleg nem hajszolom már az Insta-álmokat.

Magammal szeretnék csak békében lenni, és a gyerekeknek is ezt nyújtani, ehhez teremteni jó körülményeket. Teljes regresszióba kerültünk – amit a karanténban nem csináltunk komolyan (mert bevallom, mi megúszásra mentünk), azt most csúcsra járatjuk. Kivonultunk a világból és a magunk kényére-kedvére éldegélünk. Nem hívom fel még azt az öt-hat embert sem, akit pedig akartam, mert most a csöndtől nem tud szóra nyílni a szám, nem a fáradtságtól. Már csak szemlélődöm, mint egy öregember a padon. Nézem a zöldet fákon. 

De nem akarom azt hazudni, hogy minden úgy kisimult bennem, mint nagyanyám kinyújtott tésztája – hogy megtaláltam a zent, pedig meditálni sem tudok. Néha magába szippant az önmarcangolás is, a sorsom feletti elégedetlenkedés, és olyankor hőzöngök kicsit. Veszekszem Dinivel, amiért nem tud egyedül megkenni egy kalácsot. De aztán elmúlik. 

Időnként ránk ír valaki cseten, hogy hogy vagyunk – mintha a Holdon lennénk –, és nincsenek válaszaink. Hát hogy lennénk? Megvagyunk.

Kikapcsoltuk magunkat. Offoltunk. 

Megint csöpög az eső a tetőablakon, ideje belenézni a sorozatomba. A könyvet azóta kiolvastam, már egy másikban vagyok. Ki-be járkálok a valóságból fantáziavilágokba, és én magam eltűnök szép lassan. Feloldódom bennük, felszívódom, mint aki sosem volt itt, és sosem jön vissza. Ne aggódjatok.  

Gyárfás Dorka