Ted Bundy, a Janus-arcú

Az egyetemista Ted Bundy 1974-ben, Washingtonban kezdett el gyilkolni, és a halálsoron készített interjúk egyikében azt sejteti, hogy áldozatainak száma akár háromjegyű is lehet.

A férfi jóképű volt, művelt és kedves, az áldozatait pedig leggyakrabban valamilyen esendő szerepben vadászta le: például felkötött karral, segítséget kérve rántotta be az autóba a kiszemelt lányt, illetve hamis rendőri jelvényt használva csapta be a mit sem sejtő arra járót. De az sem állt távol tőle, hogy éjszakánként lánykollégiumokba törjön be, ahonnan csendben elrabolta, vagy álmukban meggyilkolta áldozatait.

Amerre járt, csinos, barna hajú egyetemista lányok tömkelege tűnt el megmagyarázhatatlan módon, majd került elő az útszélre, árokpartra kilökve, felismerhetetlen állapotban.

Bundyt – többszöri szökései ellenére – 1978-ban végleg elkapták, ekkor összesen 36 ember meggyilkolásával vádolták. Két évvel később az esküdtszék villamosszék általi halálra ítélte.

Ted Bundy - Forrás: Getty Images

Bundyról tudni lehetett, hogy mesterfokon manipulált

Összebarátkozott a börtönőrökkel, és ahol csak tudta, kereste a kiskapukat. A bírósági tárgyalásai nyilvánosan zajlottak, ennél fogva a média minden rezdülését figyelte. Mivel a férfi jogot is tanult, a tudását felhasználva saját magát védte: szenvedélyes beszédeket tartott, és ahányszor tudott, fellebbezett az ítélet ellen. A sármos, simára borotvált, hullámos hajú Ted Bundy mosolyogva ült a vádlottak padján, ez pedig elég volt ahhoz, hogy sokan rajongani kezdjenek érte, és elhiggyék, hogy a férfi csakis valami fatális véletlen folytán kerülhetett oda. Egy archív felvétel még azt is megjegyzi, hogy a Bundy tárgyalására beülő közönség nagy része általában nőkből állt.

Az egyik legvehemensebb rajongó, Carole Anne Boone lehetett, aki annyira hitt a férfi ártatlanságában, hogy beleszeretett, és még a börtönben összeházasodott a sorozatgyilkossal.

Bundy csak évekkel később, a siralomházban készített hangfelvételeken ismerte el a bűnösségét, sőt, akkor már tudatosan csepegtette az információkat a gyilkosságokról, mert azt remélte, így elodázhatja a villamosszék általi halált. Kivégzésekor óriási tömeg ujjongott az épület előtt, és a történelmi emlékezet az egykor jóképűnek, intelligensnek és megnyerőnek tartott Ted Bundyt az Egyesült Államok egyik legkegyetlenebb gyilkosaként könyvelte el.

Idén, harminc évvel a halála után filmet készítettek az életéből, amely egykori barátnője, Elizabeth Kloepfer szemén keresztül mutatja be a gyilkost. Bundy azonban úgy látszik, még holtában is botrányt kelt: a film előzetese alapján ugyanis a férfit inkább nagydumás rocksztárnak, mint elvetemült gyilkosnak láthatjuk – ezt pedig kikérte magának a nézőközönség, már csak az áldozatok emlékére gondolva is.

O. J. Simpson, akiről senki nem hitte el az igazat

A még Ted Bundynál is nagyobb port kavaró gyilkosság 1994-ben történt, amikor Orenthal James Simpson, egykori amerikaifutball-játékos kegyetlen vérfürdőt rendezve több késszúrással megölte feleségét, Nicole Brownt és annak barátját, Ron Goldmannt.

Noha a bizonyítékok egyértelműen a sztárfocistára mutattak, a Simpsont védő profi ügyvédcsapat, a férfit övező kultusz, és a kilencvenes évek közhangulata elérte, hogy az esküdtszék felmentse.

O. J. Simpson a nyolcvanas években az Egyesült Államok egyik leghíresebb focistája volt, és kisebb színészi szerepeket is vállalt. Feleségével ekkor már külön éltek, Nicole beadta a válókeresetet, bár többször panaszkodott a barátainak és a hatóságoknak is, hogy férje megfenyegette, megöli, ha másik férfi kerül az életébe. A tárgyalást élőben közvetítették, és az ítélet napján szinte megállt az élet az országban. Tömegek vonultak a bíróság elé a focistát éltető plakátokkal, abban bízva, hogy O. J. megmenekül a börtöntől. A közvélemény egyszerűen nem volt hajlandó elfogadni a tényt, hogy a mindenki által példaképnek tartott O. J., az afroamerikai sikersztori, aki szinte az utcáról verekedte fel magát a legprofibb focicsapatokhoz, valójában egy betegesen agresszív, hidegvérű gyilkos.

Simpsont végül 1997-ben polgári peres eljárás során ítélték el gondatlan emberölés vádjával, és 2017-ben, 70 éves korában szabadult a börtönből.

O. J. Simspon - Forrás: Getty Images/John Locher-Pool

Jeremy Meeks, és egy jól sikerült fotó

Jeremy Meeks, akit ma már csak „hot felon” (dögös bűnöző) néven ismer a világ, modellkarrierjét nem mással, mint a rendőrségi fotójával kezdte.

A rendhagyó portfóliót annak köszönhette, hogy 2014-ben elfogták illegális fegyvertartásért, illetve azért, mert a Crips nevű ismert bűnbanda tagja volt. Meeks fotója felkerült a Facebookra, és a férfi azonnal óriási médiaszenzációvá vált. Rajongói levelek özönét kapta – és nem mellesleg modellügynökségek is megkeresték. Szabadulása után, 2017-ben már a New York-i és a milánói divathéten debütált, onnantól kezdve pedig kézről-kézre adták a dizájnerek. Még Carine Roitfeld, a francia Vogue egykori főszerkesztője is pártfogásába vette, így ma már a dögös bűnöző csaknem kétmillió követővel rendelkezik az Instagramon.

Meeks azonban nem elégedett meg ennyivel: a modellkarrier építgetését megspékelte egy brit milliárdos örökösnővel, Sir Philip Green lányával, Chloéval.

A dolog szépséghibája egyedül az, hogy megismerkedésük idején a férfi még bőven házas volt, és három gyerek apukája. Ám hiába a közfelháborodás és a rajongók kiábrándulása – Jeremy beadta a válókeresetet, és 2018 májusában már meg is érkezett Chloéval közös kisfiuk, Jayden. Kicsit több mint négy év leforgása alatt Jeremy Meeks élete a feje tetejére állt, és a kaliforniai állami börtön rácsai mögül egyenesen a luxusjachtok fedélzetére került. Azt hiszem, erre szokták azt mondani, hogy „miből lesz a cserebogár”, ugye?

Jeremy Meeks - Forrás: Getty Images/ Dimitrios Kambouris

Meagan Simmons, akiből mém lett

Meagan csakúgy, mint a fent említett Jeremy Meeks, egy különösen jól sikerült rendőrségi fotó elterjedésének köszönheti a hírnevét. Az internet népe nála sem volt rest, és mémek tömkelege született a „csábító elítélt” egyetlen fényképéből – így emlegeti  a média a négygyerekes asszonyt. Simmonst 2010-ben kapták el ittas vezetésért, ám ő közel sem járt olyan szerencsésen, mint Meeks: zsíros szerződések helyett inkább csak pereskedik a fotóját illegálisan felhasználó oldalak ellen, és nem érti, mit esznek rajta, miért zaklatják a férfiak leveleikkel.

A Felon Crush Friday 😍😍😍 #MeaganSimmons #Baddie

Estibaliz Carranza, a fagylaltos gyilkos

A spanyol-mexikói származású Carranza onnan kapta találó nevét, hogy több funkcióra is alkalmasnak tartotta az általa üzemeltetett fagylaltos bódét: egyrészt jégbe hűtött édességeket árult, másrészt férjének és szeretőjének feldarabolt holttestét is ott tárolta. Estibaliz elmondása szerint mindkét férfi elnyomta és gonoszkodott vele, ezért folyamodott ehhez a megoldáshoz. Az asszonyt 2010-ben ítélték el gyilkosságért, és élete további részét elmegyógyintézetben tölti.

Las autoridades de Austria han decidido transferir a una cárcel para hombres a una mujer que consideran demasiado peligrosa para estar entre los muros de una prisión femenina. Se trata de Estíbaliz Carranza, de 38 años y originaria de España, conocida desde el 2012 entre la sociedad austriaca bajo el apodo de 'la heladera asesina' La mujer cumple su cadena perpetua en la cárcel de Schwarzenau, en Baja Austria. Es una penitenciaría exclusivamente para mujeres, donde Carranza adquirió fama de reclusa muy peligrosa y fue diagnosticada con un "trastorno grave, completo y multifacético de la personalidad". En el 2008 mató a tiros a su exmarido, quien se negaba a abandonar la casa de ambos después del divorcio. Dos años más tarde acabó de la misma manera con la vida de su amante, de quien sospechaba le era infiel. En el nuevo destino penitenciario, en Asten (Alta Austria), Carranza será atendida por el personal médico, que incluye 45 enfermeros, 18 terapistas, cuatro especialistas, y vigilada por ocho guardianes, afirman los medios austriacos. La cárcel recibía históricamente solo a varones y por ahora tiene a 91 reclusos, algunos de ellos también condenados a cadena perpetua. . #ValgroupInc #ValgroupNoticias #Noticias #Austria #Mundo #Internacional #EstíbalizCarranza #España #Europa #CadenaPerpetua #Carcel #Asesinato #Juicio

Haiser Olga

A cikk forrásai: ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT és ITT

Kiemelt kép: Getty Images/Ki Price