Teljesen abszurdnak tűnt, amikor először hallottam, hogy a pálmaolaj miatt pusztul el egy csomó állat. Aztán jött az „avokádó-gate”, és mostanra sikerült ott tartanom, hogy maximum az 500 méterre lévő „szedd magad”-ban merek almát szedni, mert ott évtizedek óta állnak az almafák – és fognak is, hacsak nem einstandolja valaki azt a jó kis területet. De mi a helyzet valójában? Mi az, amit nem fogyaszt egy tudatos életet élő? Persze húst, hisz a húsgyártás maga is nagyon megterheli a környezetet, de egy egész világot nem lehet vegánná tenni. Ez van, ezt kell szeretni. 

Vannak viszont olyan élelmiszerek, amelyeket sokan és szívesen eszünk, és bele sem gondolunk, hogy a föld másik felén épp meghal egy fa, vagy elkomorul egy tigris. Viccesnek tűnik, de a fogyasztás növekedését valahogyan követni kell, Ellenkező esetben marad az áremelés, ha a termesztők nem tudják kielégíteni az igényeket. Ők viszont szeretnék, ezért egyre nagyobb területeket vágnak tarra, hogy aztán avokádócserjékkel ültessék be az erdők helyét. Ez főleg Mexikóban jelent gondot, ahol a legtöbb avokádót termesztik a világon. A becslések szerint évente 20 ezer hektár esik áldozatul az erdőirtásoknak. 

Panamában is vehet avokádófarmot, aki akar, jól megtérülő befektetésként hivatkoznak rá, és az ígéret szerint 60-80 éven át biztos hozamot hoz a befektetés, a „kritikus élelmiszeripari helyzet okán”. Az avokádó annyira jó befektetés, hogy egyes mexikói drogbandák, mint a Los Caballeros Templarios, Michoacán megyében évente 109 millió dollárt keres a gyümölcsön. A baj csak az, hogy a fenyőket kivágják, ráadásul kétszer annyi vízre van szükségük az avokádófáknak. A jelenlegi becslések szerint 2000 és 2010 között évente 690 hektárral nőtt a kivágott erdők száma, amely jelenleg már 150 ezerre tehető. A hatóság macska-egér játékot játszik a farmerekkel, akik a fiatal növényeket a fenyők alá ültetik, majd miután növekedésnek indulnak, egyszerűen kivágják a felettük tornyosuló fákat. 

Ha tudatos akarsz lenni, és a legális farmok mellett tennéd le a voksod, nincs szerencséd. Jelenleg ellenőrizhetetlen, hogy a boltokban kapható avokádó legális vagy illegális farmról származik-e. 

Hass avocado 🥑 farm enjoying a sunny ☀️ day.|15 3/4 month|#hassavocadotree #hassavocado #hass #avocadofarmer #avocadofarm #avocadotree #avocadolove #avocado #agriculture #nofilter #naturelovers #colombia #medellin #santuario #marinilla #peñol #guatape #antioquia #guatape #peñol #elpeñol #nature #tree #trees #aguacates #aguacate #naturaleza

17 Likes, 1 Comments - International Hass avocado biz (@krausavocadoexport) on Instagram: "Hass avocado 🥑 farm enjoying a sunny ☀️ day.|15 3/4 month|#hassavocadotree #hassavocado #hass..."

Kesudió – véres verejték 

Bevágni egy kis zacskó (vagy nagy zacskó) kesudiót délután, ideális, és viszonylag egészséges történetnek tűnik – és mégsem csokiról meg kekszről van szó, ám azt érdemes megfontolni, hogy biztosan az arcodba akarsz-e tolni olyan élelmiszert, amit jogvédő szervezetek csak „véres kesu” néven emlegetnek. Nem véletlenül. A vietnami feldolgozóipar évente 261 ezer tonna kesut dolgoz fel, 1,7 milliárd dollár értékben. Ennek 35 százaléka az USA-ba vándorol. A nagy baj nem is a termelés nagysága ebben az esetben, hanem az, hogy a feldolgozás kényszermunka-táborokban zajlik, amelyet eufemisztikusan csak „rehabilitációs központ”-oknak neveznek. A kábítószer-használók rehabilitációjáért felelős kormányzati központok gyakran arra kötelezik a fogvatartottakat, hogy vegyenek részt a feldolgozásban. Hogy értsük, mekkora mennyiségről van szó: Vietnamban 123 tábor működik jelenleg 40000 fogvatartottal, bár a táborok egy része nem foglalkozik a kesudió feldolgozásával, akik viszont igen, ott heti hat napon át, napi nyolc órában kell pucolni a diót. Egy dió feltörésére mintegy hat másodperc jut. Az érintettek a minimálbér alatt keresnek, és számos egészségügyi veszélynek vannak kitéve. A kézzel történő pucolás során ugyanis mérgező anyagok szabadulnak fel, melyek allergiát, bőrkiütéseket és légzési nehézségeket okozhatnak. Cua Lo, a Human Rights Watchnak mesélt a megpróbáltatásairól. A belélegzett por köhögésre késztette, és a külső héjon található folyadék égette a bőrét. Ez viszont nem érdekli az embereket, mert a feldolgozás olcsóbb így, mintha drága gépeket vásárolnának. 

Mit tehetsz ellene? Választhatsz nem vietnami diót, vagy helyette itthon termett törökmogyorót. 

#Fact: FoodPro now employs 300 workers at their factory, 95% of whom are women. #FunFactsFriday #TGIF #FoodPro #FoodProCashewNuts #CashewNutrients #CashewProcessing #HealthyLife #StayHealthy #CashewFacts

10 Likes, 1 Comments - Lion Cashews (@lioncashews) on Instagram: "#Fact: FoodPro now employs 300 workers at their factory, 95% of whom are women. #FunFactsFriday..."

Lazac – az óceánok gyilkosa 

A nyílt hálós lazactartás az egyik legrosszabb tenyésztési mód, ami létezik. Mivel a halak nagy részét már tenyésztik, és nem vadon fogják be, erre három lehetőség van: tavakban, hálóban vagy zárt rendszerben. A legtöbb cég az óceánban helyezi el a halakat, ahol két futballpálya méretű helyre zsúfolnak be több mint egymillió ivadékot. Brit Columbiában a nyitott hálókat legtöbbször védett öblökben helyezik el, közel a folyókhoz, ahol a lazacok ívnak. A halak által termelt biomassza egy farm esetében egyenlő 480 indiai elefántéval, azaz 2400 tonna ürülékkel és ételmaradvánnyal. A lazac ragadozó, ezért kettő-öt kiló takarmányhal szükséges egy kiló tenyésztett lazac előállításához. A tenyésztett lazacok parazitái komoly veszélyt jelentenek a vadlazacokra, képesek kiirtani egy teljes állományt. Kanada és Chile egyaránt az amerikai piacra termel, és a tervek szerint a következő tíz évben megkétszerezik a termelést – ami veszélyt jelent az óceánokra és a vadállományra egyaránt. Ráadásul, míg a vadon élő lazacok a tengeri rákoknak köszönhetik szép rózsaszín árnyalatukat, addig a tenyésztettek speciális takarmányt kapnak, amiben a szójától a növekedési hormonig minden van, csak tengeri rák nincs. Ezért jobb helyeken egy algafajtával tuningolják a lazacokat, nem olyan jó helyeken pedig kőolajipari melléktermékekből készült, szintetikus astaxanthint (ettől lesz szép rózsaszín a hús) használnak. 

Hogyan kerülheted el „rossz” lazacot? Egyél vadlazacot, de vigyázz, mert nagyon drága! Vagy válassz olyan terméket, amelynek címkéjén szerepel a fenntarthatóságra utaló jelző, illetve feltüntetik, pontosan honnan származik az adott hal. 

Salmon farms of the Acadia National Park in Maine USA #usa #placestosee #salmon #salmonfarm #aerial #viewfromabove #maine #travelripe #aerialphoto #travel #igtravel #instatravel #instaaerial #nationalpark

85 Likes, 4 Comments - Travel Ripe (@travelripe) on Instagram: "Salmon farms of the Acadia National Park in Maine USA #usa #placestosee #salmon #salmonfarm #aerial..."

Nádcukor – Bye-bye, Nagy korallzátony!

Százhuszonegy országban több mint 145 millió tonna cukrot állítanak elő évente – a World Wildlife Fund jelentése alapján. A WWF úgy véli, hogy a cukortermelésnek van a legnagyobb szerepe a biodiverzitást csökkentésében, az intenzív vízhasználat, a műtrágyázás és a növényvédő szerek használata miatt, illetve a feldolgozás során keletkező szennyvíz miatt. A floridai Everglades több ezer hektárját évek óta veszélyezteti a cukornád termelése. A szubtrópusi erdők élettelen mocsárrá váltak az extenzív műtrágyázás és a szennyvízelvezetés miatt. A Nagy Korallzátony is a cukornádfarmok miatt került veszélybe, az intenzív gazdálkodás, és az óceán melegedése együtt komoly veszélyt jelent a ritka természeti jelenségre. Ha nem akarsz nádcukrot fogyasztani, válaszd helyette a kókuszvirágcukrot vagy az agavészaftot, esetleg a körteszaftot. Vagy – bár leírni is alig merem – a sima répacukrot. 

CANE FARMERS🌱 can encounter financial problems when the industry is impacted by drought, natural disasters, disease, government mandates and regulations - the list goes on 📃 . . It is important for farmers to be aware that assistance is available to you under the Farm Debt Mediation Scheme (FDMS) when impacted by these challenges. For more information visit our website and take a read of this article 📲 . . . . . . . . . . #canefarm #canefarmer #sugarcane #sugarcanetrain #sugarcanefarm #queensland #rural #farm #ingham #johndeere #ayr #bundaberg #burdekin #tully #innisfail #wilmar #mackay #proserpine #green #mossman

24 Likes, 1 Comments - Connolly suthers (@connollysuthers) on Instagram: "CANE FARMERS🌱 can encounter financial problems when the industry is impacted by drought, natural..."

Magas fruktóztartalmú kukoricaszirup – a víz gyilkosa 

A kukoricából készült, számos élelmiszerben megtalálható édesítőszer az egyik legdurvább hatású táplálék a környezetre. Egyrészt: a kukoricát hatalmas monokultúrákban termesztik, és évről évre kukorica kerül a táblákba. Ennek hatására egyes tápanyagok szintje erőteljesen lecsökken, amit műtrágyázással kell kompenzálni. A vegyi anyagok túlzott használata olyan kihatásokkal járhat, mint a Mexikói-öböl halálzónája, ahol semmi nem él meg, mert a víz oxigénben szegény, és az atrazine nevű vegyület, amelyet a kukoricaföldeken használnak, a hím békákat hermafroditává alakítja át. A Missisippiből nitrogénben és foszforban gazdag víz érkezik az öbölbe, melynek hatására gyakorlatilag megszűnik ott az élet. 

A kukoricaszirupot nagyon nehéz kikerülni, szinte az összes feldolgozott élelmiszerben rábukkanhatsz. Mondjuk, feldolgozott élelmiszert enni amúgy se jó, ha lemondasz róluk, akkor a kukoricát is elkerülöd. 

The corn is looking good!! Almost time to start harvesting!! #farmlife #farming #farmers #cornrows #cornfarm #harvest #harvest2017 #harvesting #johndeere #dji #djiphantom #djiphantom4 #djiphantom4pro #djigo #photography #photographer #iowafarm #iowa #iowastate #usa

38 Likes, 1 Comments - Pierre Coetzee (@pierre_coetzee03) on Instagram: "The corn is looking good!! Almost time to start harvesting!! #farmlife #farming #farmers #cornrows..."

Zimre Zsuzsa

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/Larisa Blinova