A szeptember azért is állati jó a papírbuziknak, mert lehet arra hivatkozni, hogy kizárólag a gyerek miatt csorgatjuk a nyálunkat a kirakat előtt. Haha! Perszeperszepersze.

1. Két Egér

Hogy a gyerekeknek is kedvezzünk, jöjjön mindjárt a Két Egér könyvesbolt, ahol 26 egyedi füzetborítóval lehet kimaxolni a cukiskodást. A menő illusztrátorok munkáiból igen nagy a választék, csak sikerüljön dönteni. 

2. Fiók

A Fiókban minden van. Ami nincs, az is. Ott vannak például a Dot for you füzetek – a papírsznoboknak – de 30 forintos iskolai füzetet is simán lehet kapni itt. Aki pedig vadulni akar, az vehet hologramosat. És persze vannak tollak, radírok, táskák... meg amit még akarsz. Ráadásul szerveznek workshopokat is: a könyvkötéstől a növényi festésig. Ide be lehet ugrani szenvedélyes beszélgetést folytatni a japán ecsetfilcekről, vagy megvitatni, hogy a golyós- vagy töltőtoll az igazi? Az utolsó szög a pénztárcánk koporsóján, hogy webshopjuk is van. Veszélyes, na! 

3. eBay

Jó, nem kérdés, hogy az eBayen a papírrepülőtől a harcoló orosz alakulatokig mindent lehet kapni, ezért is érdemes megnézni a dél-koreai eladók portékáját. Nem tudom, miért pont ők, de baromira rámentek a papírokra. A gyerek, főleg, ha lány, boldog lehet a kedvesen dekorált termékektől. A kawaii szót beírva, főleg a stationery-vel összekapcsolva egy gyerekparadicsomba csöppenünk, ráadásul a legtöbb eladó ingyen szállít házhoz. 

4. Pirex – Ferenciek tere

A Pirex nem egy cuki kis bolt, aminek megejtő története van, hanem egy sok-sok üzlettel rendelkező hálózat. A Flórián téri boltjuk, bevallom, nem annyira érintett meg, ellenben a Ferenciek terén található óriásüzlet maga a mennyország. Mármint, ha a mennyet papírral és tollal teli boltnak képzeljük el. Itt minden van; a 20 forintos füzettől a 100.000 forintos töltőtollig. Néha elég csak megállni és végignézni a szebbnél szebb határidőnaplókat... annak ellenére, hogy rég a Google-naptár a barátom, nem is használok már papíralapút. De annyira szép naplók vannak itt, hogy nem lehet elmenni mellettük. Néha pedig azt képzelem, milyen lenne, ha stílusosan akarnék vendéget várni, és szép papírétkészlettel tálalnám a dolgokat. Azt hozzá kell tennem, hogy ez nem egy olcsó üzlet, ennek ellenére néha nagyon, de nagyon csábító.

5. Flow magazin

Nehéz nem szuperlatívuszokban írni erről a holland, de német és angol nyelven is megjelenő újságról, ami sokkal több mint egy újság. A színes, szagos papírokkal, mellékletekkel, kivágható darabokkal telezsúfolt lap mellett árulnak naptárat, levélpapírt borítékkal, és mindenféle, csak a papírmániások számára érthető szépségeket. Az újság alapvetően a slow life-fal, a lelassulással, a digitális detoxikálással, az élet szépséges apróságaival foglalkozik, de a kertészettől az interjúkig számos érdekes cikkre lehet bukkanni, ha az embernek bejön ez a stílus. 

6. Paperchase

Az angolok szuper üzlete, amely hozzánk is szállít – ha a Magyar Posta is odateszi magát. Ezt az üzletet akkor érdemes felkeresni, ha szereted az egyforma dolgokat és szetteket, valamint különösen vonzódsz a radírokhoz, mert abban igen erősek. De ki ne akarna Eclair-fánkos radírt magának... vagy banánmintájú tolltartót? Na, ugye! 

Biztos vagyok benne, hogy még számos nagyon izgalmas on- és offline üzlet létezik az univerzumban, amit nem ismerek, írd meg te is a kedvencedet! 

Zimre Zsuzsa

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Unsplash/Kiy Turk