Nehezen tudom elképzelni az életet kenyér nélkül – de ezzel mások is pont így vannak. A fehér kenyeresek, a reformtáplálkozást követő bio- és teljes kiőrlésűek, a glutén- és egyéb mentesek, a paleók, de még a nyersevők is igyekeznek maguknak saját kenyeret alkotni – mintha enélkül nem lehetne élni. Szerintem nem is lehet. Nehéz jobbat találni a pirospaprikával és hagymával jól megszórt zsírosdeszkánál, vagy egy szelet vajas kenyérnél, amit friss tavaszi retekkel eszik az ember... Amikor egyszer híres séfeket kérdeztem arról, mi lenne az utolsó vacsorájuk, többen is a vajas kenyeret mondták – talán nem véletlenül. Most jöhetnék azzal, hogy Jézus is kenyeret szaporított, és a Német Űrkutatási Hivatal is olyan kenyéren dolgozik, amit a Nemzetközi Űrállomás dolgozói helyben tudnak megsütni – de mit szaporítsam a szót, a kenyér pont olyan, mint a tejföl és a fokhagyma. Lehet nélküle élni, de minek? 

Ezt ismerte fel három éve néhány kézműves pék – igen, én is utálom ezt a szót, de ők tényleg azok –, és összehoztak egy versenyt, amelyben jó minőségű kenyerek versenyeznek egymással. Nem, nem a CBA indul harcba az Auchan ellen, és nem az albán csap össze a Fornettivel, hanem azok, akik kizárólag természetes anyagokat és kovászt használnak a pékárujukhoz, bár biztos vagyok benne, örömmel vennék, ha a „nagyok” is neveznének. A nevezéses- és meghívásos alapon szerveződő verseny biztos szereplői: Pipacs, Pékműhely, Jacques Liszt, Marmorstein, Panificio il basilico, Artizán, Kiskovász pékség, Királypék, Inez bagel shop, Csepregi pékség, The Mill, Panel pék, Innio étterem, G&D kézműves pékség. Kábé ezzel véget is ért  – szerintem – a jó pékségek listája Magyarországon, ami – magunk közt szólva – édeskevés tízmillió honfitársunkra vetítve. 

És, hogy mi történik augusztus 20-án, az új kenyér ünnepén a MOM Kulturális Központban? Egyrészt lehet találkozni egy csomó pékkel, akiket ki tudsz faggatni arról, hogy milyen a jó kenyér, miért döglik be a kovász, hogyan érdemes rendes kiflit formázni, valamint izgatottan lehet figyelni, hogy a szakértő zsűri szerint melyik lesz a legjobb kenyér. 

A profik mellett azok is nevezhetnek, akik az otthoni sütést preferálják, és nem üzletszerűen sütnek. Az előselejtező után 15-20 ember méri össze a kenyerét, bageljét, és a legizgalmasabb tételt: a croissant-t.

Ha benne vagy a hazai gasztroéletben, vagy egyszerű műkedvelőnek tartod magad, akkor érdekes lehet a zsűri névsora, ami elég ütősre sikerült:  Molnár B Tamás (a Magyar Gasztronómiai Egyesület elnöke, a Gault&Millau Magyarország Étteremkalauz főszerkesztője), Rosenstein Róbert (séf, Rosenstein étterem), Pesti István (Platán étterem), Vomberg Frigyes (Bocuse d’Or) Limara (Libor Mária, makói gasztroblogger, a leghíresebb otthon sütő), Cristian Maurice (a Ferrandi Paris világhírű pékiskola okatója), Mike Zakowski amerikai kézműves pék.

A külföldi zsűritagokkal el lehet merengeni a „magyar/kontra francia liszt” - kérdésen, az olasz liszt sikértartalmán... vagy az amerikai kenyerészeti alkotásokon. 

Persze az a nagy kérdés a családosok esetében, hogy mégis mi a frászkarikát csinálhat ott az ember gyereke, miközben  a szülők nagyokat sóhajtozva falják a jobbnál jobb kenyereket? Szerencsére nem fognak a dedek az agyunkra mászni, ugyanis ők ez idő alatt megtanulhatnak tésztát gyúrni, kalácsot és brióst készíteni – és utána már saját maguk fogják összedobni az uzsit a suliba – meg lehet bandázni és játszóterezni is, miközben a Besh o droM, a Lakatos Mónika Folk Trió, a Crème de la pop, a Broders és a Couple zenél. 

Ha te is kreatívkodnál, akkor irány a sütő workshop, ahol a Jacques Liszt és az Artizán pékség továbbképez kovászos kenyér és a tarte témában. 

És végre elérkeztünk a fontos témához: mit lehet itt enni és inni? Na, most figyelj! Jön az Anyukám mondta, a Bortársaság nem meglepő módon borokat hoz, a Balkezes sörfőzde pedig sört, a gyerek pedig ihat szuperegészséges leveket a Superjuice-tól. 

Íme, a rendezvény plakátja, és rajta a legfontosabb infók, ITT pedig még többet megtudhatsz, ha mennél (menj!).

A képek a szerző tulajdonában vannak