1. Többet ülnek repülőn, mint buszon

Kuvaitban bár van busztársaság, de semmiképp sem gyerekeknek. A gyerekeket nagy általánosságban sofőrök, az iskolabusz, illetve ritkább esetben a szülők viszik, hozzák. Nincs vonat, hajó, ha tehát ki akarsz lépni az országból, marad a repülő.

2. Fáznak, amikor már meleg van

Itt ma már 30 fok volt, de Dalma és Tomi még mindig ragaszkodnak a hosszú ujjú pulóverhez. Nem tudom, mi lesz nyáron?! Az biztos, hogy a test hozzászokik egy átlaghoz, ezt tapasztaltuk „télen” is amikor itt tíz fok volt, mire mi beizzítottuk az elektromos melegítőket, mert fáztunk.

3. Ha eső van, akkor öröm van

Emlékszem, amikor októberben tíz percre eleredt az eső, Tomi kiment az erkélyre, levette a pólóját, és úgy örült annak a pár csepp esőnek, mint amikor kicsi volt. Itt az iskolákban nincs hószünet, viszont esőnap van, mert a sulik nyitottak, és nem tudják a gyerekeket csak az osztályteremben tartani.

4. Barátaik vannak a világ összes tájáról

Mivel mindegyik gyermekünk nemzetközi iskolába jár, fantasztikus, hogy megismerkednek különböző nációjú gyerekekkel, szokásokkal, ételekkel. Dávid három társasággal is jóban van. Vannak a helyiek, azaz a Kuvaitiak, vannak az amerikai és az angol gyerekek, és vannak az egyéb arab országokból (Szíria, Libanon, Jordánia, Tunézia) ideutazók. Igazából mindenki jóban van mindenkivel, de hétvégén mégis mindenki inkább a saját csapatával mozog szívesen.

5. Több nyelven is beszélnek

A barátságok miatt nagyon gyorsan tanulnak más nyelveket. Bence előszeretettel tanítja társait magyarul káromkodni, de már ő is tudja ezeket a szavakat arabul és spanyolul is.

6. Megtanulják értékelni a jó ételt

Itt, Kuvaitban a helyiek nagyon egészségtelenül esznek, bármikor, bármit lehet rendelni ha hajnali egykor KFC-t szeretnél enni, akkor csak egy telefon, és már hozzák is. Egy-egy nem otthon töltött hétvége után örülnek, ha könnyű ebéddel várjuk őket. Azért azt fontos itt megemlíteni, hogy az arab kaja isteni.

7. Több tevét látnak, mint lovat

Macskán kívül nem nagyon van más állat itt, ilyenkor örülök, hogy otthon mennyit jártam velük az állatkertbe, és nem csak képről ismerik az állatokat.

8. Megtanultak alkudozni

A piacon alkudozni kell, meg kell tanulni, mi az arany középút, amikor mind a két fél boldog. Tomi és Dávid ebben már nagyon jók, udvariasan, de határozottan veszik meg a kiszemelt tárgyat. Dávid egyik este felhívott minket, hogy elindult haza taxival, majd tíz perc múlva megint hívott, hogy a taxis tíz KD-t - ami tízezer forint – akart tőle kérni, így kiszállt a taxiból az autópálya mellett, fizetett egy KD-t, és mi mentünk érte.

9. Már nem ébrednek fel a müezzin hangjára

Felismerik, és különbséget tudnak tenni a mecsetek között, és már nem ébrednek fel a müezzin hangjára. Azt gondolom, minél több helyen járunk, minél több vallással és annak szokásaival ismertetjük meg őket, annál jobban növeljük világlátásukat.

10. Hozzászoktak ahhoz, hogy a luxus itt átlagosnak számít

Már nem csodálkoznak rá, ha egy autóparkban két Ferrari áll, vagy valakinek öttagú kiszolgáló személyzete van, vagy a hétvégi nyaralója tízszobás, de ezt még tudnám hosszan ragozni.

+1 Hó helyett homok, síelés helyett quadozás

Hétvégenként gyakran járunk a sivatagba, és ez olyan szabadság érzéssel jár, mint amit a síelésnél éreztem utoljára.

Nem tudom, meddig maradunk, de azt gondolom, jó volt kilépni a komfortzónánkból, és ilyen élményekkel gazdagodni.

Rohrböck Kinga

Ha kíváncsi vagy Kingáék további kalandjaira is, nézd meg a blogjukat

Mielőtt Kinga kiköltözött a családjával, csináltunk egy búcsúpikniket, ITT olvashatod el, mi mindent ettünk közben.

  A képek a szerző tulajdonában vannak