Emlékszem, kamaszként mindennemű tudatosság nélkül lapoztam végig a leggazdagabb magyarok listáját a könyvtárban. Ezernyi jobb dolgom is lehetett volna, mint ezt nézegetni. Mégis volt bennem valami fura izgatottság, ami odaszegezett. Hátha ismerőst találok benne, hátha kiderül a sarki pékről, hogy titkon milliomos, és csak hobbiból csinálja – egyszerűen csak a tökéletes, soha ki nem száradó kakaós csiga gondolatáért. Érdekelt, hogy mi – vagy ki – van a számok mögött. Mondjuk, a Fornetti pékmesterére ez akár igaz is lehetne. Csakhogy ő Kecskeméten fejlesztette a céget franchise-rendszerré. De ez akár a mi utcánkban is történhetett volna. Nem? De. Gyerekfejjel legalábbis így képzeltem. Már akkoriban is motiváló sikertörténeteket, életutakat, példaképeket kerestem.

A flow azonban nem jött. Mondanom sem kell, hogy az a lista 100 százalékban nyakkendős férfiakból állt. Unalmas volt. Persze, szeretem én a népmeséket, csak hát a „csináld magad” öltönyös férfinarratíva kicsit már kiégett.

Most végre itt egy lista, amelyen nők szerepelnek, üzletasszonyok, közéleti szereplők, sportolók, véleményvezér művészek. Tudjátok, amolyan sikeres, #nőügyvagyok nők. Ezt a listát már sokkal nagyobb elánnal forgattam (egész múlt héten). Összefüggéseket keresve megfogalmazódott bennem az az öt pont, ami segíthet abban, hogy a lista élére repülj.

1. Önazonosság mindenekfelett

Felkerülhet valaki a listára annak ellenére, ha a saját lábában is képes néha megbotlani?

Határozottan igen. Főszerkesztőnk, DTK, aki már második éve benne van a TOP 10-ben, nemrég a szerkesztőségben is demonstrálta a tényt, hogy a folyamatos fizikai koordináció és egyensúly egyáltalán nem alapkövetelménye a befolyásos nők Forbes-listájára kerülésnek. A főnökasszony – azon kívül, hogy két év alatt országosan is elismert magazint csinált a WMN-ből, stabilan viszi a boltot, és szakmájának kiválósága – rendszeresen megbotlik. Mármint fizikailag. Pár hete is sikerült neki, amikor valahogy az asztal lába köré csavarodott. Remekül viselte a fájdalmat, és nagy tartással a beégést, hogy mindez mindannyiunk szeme láttára történt. Persze rajta kívül is tele van a szerkesztőség modern sikeres, inspiráló, önazonos nőkkel, akik ráadásul nem félnek magukon szórakozni. És azok maradni, akik.

2. Merj kockáztatni!

Mi tehát nem félünk a saját hibáinktól – szuper, ezt elsajátítva már közelebb is kerültem a címlaphoz. A listán szereplő nevek egyértelmű közös pontja: a bátorság és a kockázatvállalási kedv. Igaz ez például Orosz Annára, az idei lista egyik tagjára. Valószínűleg nem sokkal idősebb nálam. Azt hiszem, nem került volna fel a listára, ha nincs benne az a „tökösség”, hogy a Momentum elnökségi tagjaként beleálljon a népszavazási kezdeményezés indításába a 2024-es olimpia miatt. Ő az a kivételes egy százalék, aki civilként akár saját egzisztenciáját, imidzsét kockára téve, arccal, névvel, egész lényével felvállalt egy politikai egy közügyet. Ha lenne bennem feleennyi Annaság, talán már ott lennék a listán.

3. ...és/vagy házasodj jól!

Ellenpontozva mindezt, ott vannak persze Magyarország kormányfőjének a szoros körébe tartozó befolyásos nők is, mint Kaminsky Fanny, aki a miniszterelnök Facebook-oldalát és bulvármédia-megjelenését kezeli, illetve Lévai Anikó, aki Orbán Viktor házastársa. Mindkét szerep fontos, és nem csak azért, mert Anikó asszony elsózhatja a vacsorát, és ez, mondjuk, hatással lesz az ura kedvére. Nem véletlen a mondás: „minden sikeres férfi mögött áll egy erős nő”. Ebben a helyzetben kettő is, az egyik az online szférában és a bulvármédiában van döntéshozó pozícióban, a másik a magánszférájában. Mindkettő hatással lehet arra, amit később mi, állampolgárok érzékelünk. Hatással lenni valakire pedig: nem kis felelősség.

4. Ne agyalj, menj előre!

A bölcsészkaron,  a „közgázon” és kommunikáció-szakon van egy szexista poén, ami végigkíséri a hallgató életét; feleségképző. Sajnálom, hogy nem akkor jött ki ez a lista, amikor odajártam, mert most a srácok orra alá dughatnám, és megmutathatnám a rajta szereplő neveket, hogy miért is érdemes versenybe szállni még akkor is, ha rosszabbak az esélyeid. Bár a száz leggazdagabb magyar listáján többnyire férfiak szerepelnek, a befolyásos nők is egyre nagyobb számban vannak jelen. A Google country directora, Heal Edina hat éve vezeti a magyarországi irodát, Dávid Ilona a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgató alatt mintegy 18 ezer ember dolgozik. A Gránit Bank első számú vezetője és résztulajdonosa Hegedüs Éva, aki több mint 152 milliárd forinttal gazdálkodik. Szóval a matek nem csak a férfiak privilégiuma.

5. Csináld meg a szerencséd – Legyél online!

A sikeres emberek gyakran sütik el azt a klisét, hogy „jókor voltak jó helyen”. Persze, de a vakszerencsét általában kőkemény munka kíséri. A listán szereplő hazai self-made üzletasszonyok egy részére jellemző, hogy erős online jelenlétük van, és nem vártak arra, hogy eljöjjön a jókor lenni, jó helyen pillanat – megcsinálták maguknak. Az internet a kereskedelemnek és a brandépítésnek is teljes szabadságot ad, csak merj kiállni és megmérettetni magad. A XXI. század virtuális agórájában naponta kiállni a kommentelők hada elé, kőkemény munka, ami sosem ér véget. Az eredmény ugyanakkor jövedelmező. Rubint Rékának 880 ezer követője van, Hosszú Katinka 480 ezer követővel leváltotta az úszószövetséget, létrehozta az Iron Lady-brandet, valamint megalapította saját úszóiskoláját. D. Tóth Kriszta a televíziós iparról online-ra váltott, ma a wmn.hu-val hetente 250 ezer egyedi látogatót vonz be, cikkeit százezrek olvassák, és akkor még nem beszéltünk az Elviszlek magammal-sorozatról, amely a hazai YouTube-világ egyik kedvenc tartalma lett másfél év alatt. 

De mi a közös ebben a sokféle nőben és sokféle sztoriban?

Szerintem leginkább az, hogy nagyon úgy tűnik, ahol fontos változások történnek, ott jelen vannak a nők. Akár a televíziós iparban, akár az online médiában, az úszásban vagy a kulturális életben – ott vagyunk.

Persze, mint minden hasonló lista, a Forbes Legbefolyásosabb nők-rangsora tartalmaz jó sok szubjektumot, de ezzel nincs semmi baj, mert így lehetőség van arra, hogy sokféle pályamodellt láss, és meghozd a magad döntését, hogy milyen utat szeretnél követni.

A lényeg, hogy az ember láthatóvá tegye a sikereket, hogy képes legyen akár még a saját vállát is megveregetni, inspirálni, változtatni, létrehozni. Ki tudja?

Ma te, holnap én – bármelyikünk lehet a következő „címlaplány”, és ehhez nem kell se levetkőzni, se nyuszifület hordani.

Szőcs Lilla

A kiemelt kép a szerző tulajdonában van