1. Történelmet írt a melegfelvonuláson 

Trudeau az első hivatalban lévő kormányfő Kanadában, aki részt vett a torontói Pride-on. Ott pedig elmondta, hogy szerinte ezt teljesen természetes, és a jövőben mindent megtesz azért, hogy ne számítson kuriózumnak, ha egy politikus is az utcán vonul a melegek jogaiért. 

2. Befogadja a háború elől menekülőket

„Azoknak, akik az üldöztetés, a terror és a háború elől menekülnek. Kanada befogad titeket, függetlenül a vallásotoktól. A sokféleség a mi erőnk. #ÜdvözlünkKanadában" – írta Twitter-oldalára, miután Donald Trump első rendeletei között vezette be bizonyos muszlim országokból érkező emberek belépésének megszigorítását az Egyesült Államokba.

3. Könnybe lábad bárki szeme, ha ránéz a családjára

Csudás dolog, de, mondjuk, önmagában nem az számít külön érdemnek, hogy valaki három gyermeket nevel (apámnak is ennyi gyereke van)... De azt hogyan tudja elérni, hogy a felesége tizennégy év után is úgy nézzen rá, mintha ő lenne az Isten? (DTK válasza erre (nem kevés iróniával a hangjában): „Hát, mert ő az Isten.")

4. Büszke feministának vallja magát

Nem ijed meg a szótól, nem magyarázza félre, nem riogat vele. Hanem természetesnek veszi, ezt is. Ráadásul az ő kormányzása alatt fordult elő először, hogy kiegyenlített lett a nemek aránya a kanadai kormányban. Amikor megkérdezték, miért, ezt válaszolta: „Mert 2015 van”. Egy interjúban elmondta: ő olyan nevelést kapott, amely arra tanította, hogy tisztelni és védelmezni kell mindenkinek a jogait. Igen, a nőkét is. 

5. Legalizálná a marihuánát

Mielőtt visszakézből felháborodnátok néhányan, olvassátok el, miért. „Két okból tettem ígéretet a marihuána legalizálására: az egyik, hogy a gyerekeinket megvédjük a könnyen hozzáférhető, illegális drogoktól. A másik pedig, hogy kiiktassuk azokat a bűnözői csoportokat, amik a marihuána terjesztéséből profitálnak" – nyilatkozta tavaly decemberben egy torontói lapnak.

6. Mert simán lesétál a metró aluljárókba, és szelfizget a választópolgárokkal

Így:

(Most álljunk meg egy pillanatra és képzeljünk el egy hasonló esetet itthon – mondjuk, a hármas metró aluljárójában...)

+1

Mert a fél világ szerelmes belé

...és senki sem tudja titkolni. 

Ez van.

Szentesi Éva

Kiemelt kép: Getty Images/EuropaNewswire/Gado