WMNOTP

Már megfigyeltem, hogy mennyire felvillanyozódnak az emberek, ha egy társaságban egy kiderül valakiről a foglalkozása. Azonnal felismerik, hogy eljött az ideje tanácsot, segítséget kérni, illetve: hogy megvitassák a saját életük idevágó passzusait. Ilyenkor a fogorvos nézheti a vadidegen nő bal felső kettesét az állófogadáson, az asztalos hallgathatja a panaszt az elfuserált gardróbról, a pszichológus pedig a válás részleteit.

Nemrég egy társaságban egy olyan pasi mellé keveredtem, aki egy elég magas banki pozícióban dolgozik. Hamar témánál voltunk, és észre sem vettem, hogy arról faggatom, mondja már el, miben bénázunk a legtöbbet, ha pénzről van szó. Elég lelkes volt, és nem tűnt úgy, hogy unja, amiért már megint a munkájáról kell beszélnie. (Arra gondoltam, milyen szerencse, hogy én újságíró vagyok, ezért engem nem szoktak munkaidőn kívül ilyesmikkel vegzálni az emberek. No persze, azon kívül, hogy megírhatom a sztorijukat… akár a pénzügyi bénázásaikról is...)

Íme, a négy legtátongóbb pénzügyi csapda, amibe sokszor teljesen gyanútlanul esünk bele:

1. Döntés a részletek ismerete nélkül

A hitel egy olyan termék, amit a legmenőbb vállalkozások felvesznek, és ha jól használják, akkor őrült jó lehetőségeket teremthetnek általa. Nem a hitel tehet róla, hogy sokan csalódnak. A probléma inkább abban keresendő, hogy sokan a kellő ismeretek hiányában igénylik. Bármilyen kis összegű kölcsönről is van szó, a nagy, a normál és a kisbetűs részek átböngészése, mérlegelése nélkül egyszerűen nem szabad belevágni. Ha pedig ezek után sem lenne érthető valami, akkor erre van a banki tanácsadó, aki akkor dolgozik jól, ha elég időt szán az ügyfelére is, akár minden pontot megbeszél vele, minden kérdésére válaszol, illetve ő is kérdez, hogy tényleg a legjobb eszközt válasszák a célhoz.

2. Nem készül havi költségvetés

Azok, akik nem készítenek havi tervet a költéseikről, illetve nem vezetik a napi kiadásaikat, gyakran szembesülnek azzal, hogy elfogy a pénzük a következő fizetés előtt. Járulékos probléma az is, hogy tulajdonképpen nem is nagyon tudják, mire és mikor ment el a pénzük. Azért jó havi szinten tervezni, mert így átláthatók a fix, elkerülhetetlen tételek, ezeket még a hónap elején, érdemes kifizetni, amikor biztosan van pénz a számlán. Ezt követően a napi kiadásokat vezetve tisztán látszik már az első hónapban, hol és mire ment el esetleg feleslegesen pénz, mi az, ami nélkülözhetetlen. Ezekkel a költségekkel már a következő havi tervezésnél remekül lehet számolni, így máris összeállt az ideális havi költségvetés. A leggyakoribb kifogás egyébként ennek az elkészítésére az időhiány. De most komolyan, amikor a sorozatokra és a FB-ra mégis akad idő…

3. Önjutalmazás – fedezet nélkül

Ó, azok a szezonvégi leárazások, azok a szezon eleji új modellek! Amikor tök hülye volt a főnököd, miközben egész hónapban az ő beszámolója miatt húztad túlórában az igát, akkor simán úgy érezheted, hogy ezt az üde pasztell, tavaszi kiskabátot egyszerűen muszáj megvenned, történjék bármi is. Aztán ott lóg a béna kabát szemrehányón, miközben csak a januári köd dereng, és a pénztárcád még a karácsonyt sem heverte ki. Az önjutalmazás drágább dolgok esetében a legbecsapósabb tévút.

Pillanatnyi örömforrás, amiért szó szerint túl nagy árat kellett fizetni. Olcsóbb és eredményesebb megoldás egy jó kávé azzal a barátnőddel, akivel a legjobban lehet szidni azt a hülye főnököt.

4. Amikor későn ébredsz

Egy ismerősöm kiszámolta egyszer, hogy mennyi pénze lenne, ha az egyetem utáni első munkahelyén már elkezdett volna félretenni havi ötezer forintot. Nem fért a fejébe, miként lehetett olyan eszetlen, hogy amikor az első fizetése az újonnan nyitott számláján landolt, nem rakott egyből félre belőle. Miután már több mint húsz éve dolgozik és azért számolta ki ezt, mert most akar belekezdeni az öngondoskodásba, elképedt, mekkora összeget kótyavetyélt el. Miközben havonta nem jelentett volna ez akkora terhet számára, a kamat meg nem kér enni, sőt. A legjobb megoldás a hiányosság pótlására, ha azonnal, még az adott hónapban nyit az ember egy megtakarítási számlát, és villámgyorsan belekezd a takarékossági programjába. Akár már egy ilyen kis összeggel is.  

Kárpáti Judit 

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: iStock by Getty Images/sUs_angel