WMN Ügy
WMN Ügy

„Fejben festek, néha fuldoklom a felgyülemlett vágyaktól” – Művész anyák vallomásai

WMN Ügy – 2024.07.15. – MD

Szabó Henrietta festőművész megkérdezte pályatársait, kinek milyen tapasztalata van az anyaság és a művészet összehangolásáról. Felhívására húsz nő küldött választ, szövegeiket összefűzi a bűntudat, a megvalósulatlanság és az elszigetelődés érzése, miközben a sorok között ott motoszkál a nagy kérdés: lehetnek-e a gyerekek a „főművek”, és ha igen, az kinek lesz jó.

Van, hogy egy leölt állat 20 millió forintot ér – a luxusvadászat az elit kegyetlen hobbija

WMN Ügy – 2024.07.14. – BSz

Ha az ember azért öl állatot, mert szüksége van a húsára az életben maradáshoz, az a létfenntartás miatt történik. Ha úgy öl, hogy reális esélye van arra, hogy ugyanannyit veszítsen, mint a másik fél, akkor sportszerűen jár el. Ha azért pusztít, hogy az ökoszisztémát segítse, a természetvédelem hajtja. De ha csupán szórakozásból gyilkol…

„Itt a nagy lehetőség, hogy létrehozzunk egy jobb civilizációt” – szakemberek a pozitív jövőkép szerepéről a klímaválság idején

WMN Ügy – 2024.07.12. – DD

Bár gyakran úgy tűnik, a jövőnknek befellegzett, de dr. Kelemen Eszter ökológiai közgazdász és Takács-Sánta András humánökológus kicsit pozitívabban tekintenek előre.

Ezt a világot már nehéz jobban elrontani – Interjú dr. Kelemen Eszter ökológiai közgazdásszal

WMN Ügy – 2024.07.07. – INK

Egészen más, ha a természetre úgy tekintünk, mint amit használunk, és ami szolgáltat nekünk, és megint más, ha ez inkább egy partneri viszony, ha a természetre, a településünk fáira, a szomszédos erdőre úgy tekintünk, mintha a rokonaink lennének. A rokonodat nem fogod kihasználni, megcsonkítani – vallja dr. Kelemen Eszter ökológiai közgazdász.

Kórházban hagyott babák: akár hónapokra ott ragadnak, kevés nekik az inger, és nem tudnak kötődni

WMN Ügy – 2024.07.06. – KK

Bár vannak becslések, hogy akár ezernél több ilyen gyerek van egyszerre a rendszerben, nem vezet erről nyilvántartást az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat a hozzánk eljutott hivatalos tájékoztatása szerint. A legutóbbi salátatörvény- csomag tartalmaz egy kiegészítést, amely szerint az esetek egy részében az érintett gyerekek az eddiginél hamarabb örökbe adhatóvá válnak, azonban kérdéses, hogy ez hány kicsi számára jelent majd megoldást.

Egy nő előléptetése még ma is mérhetetlen feszültséget kelthet a párkapcsolatában

WMN Ügy – 2024.07.03. – MZS

A nemek közötti munkaerőpiaci egyenlőtlenségek alapjai óvodáskorból eredeztethetők, később pedig a munka-magánélet egyensúlyra, a karrierben való előrejutásra és a családi dinamikákra is hatnak.

„De hazavinnélek, apukám!” – szexistának lenni nőként is káros, nem csak férfiként

WMN Ügy – 2024.07.02. – BSz

Attól még, hogy valaki izmos, tetovált, göndör hajú, állatszerető, nem lehet céltábla. Sem a rosszalló megjegyzéseké, sem a burkolt beszólásoké, hiszen nem azért néz ki valahogyan, hogy azt mások véleményezzék. Ideje belegondolnunk: az egyenlőséghez az is hozzátartozik, hogy ami számunkra kényelmetlen vagy fájó, annak a másikat sem tesszük ki.

„Mindennek a legalja”: a szereplésre kényszerített gyerekek

WMN Ügy – 2024.07.02. – GySz

„Mindennek a legalja, amikor a felnőttek a saját elképzeléseik, vágyaik, akaratuk szerint használnak fel, mozgatnak és szerepeltetnek gyerekeket” – írja dr. Gyurkó Szilvi. Nem minden gyerek szeret szerepelni. És aki igen, annak sem mindegy, hogy miért és hogyan küldik színpadra vagy képernyőre.

< 1 2 3 4 5 6 7 >