A Pew Research kutatóintézet pár napja közzétett új tanulmányában a megkérdezett szülők csaknem fele azt állítja, hogy nem túlságosan, vagy egyáltalán nem fontos számára, gyermekei megházasodnak-e, vagy hogy lesznek-e unokáik.

Az eredmények meglepték a kutatókat és a szociológusokat. Kay Hymowitz, a Manhattan Intézet egy konzervatív munkatársa azt mondta a Time-nak, hogy […] „az eredmények nem túl biztatóak. Jelenleg a kultúránkat a magány határozza meg, és mi növelné ezt jobban, mint a család hanyatlása?”

Nem most észlelnek először ilyen tendenciát a Pew kutatói. „2018-ban tinédzserekkel végeztünk felmérést, és ők is a karrierrel való elégedettséget helyezték előtérbe a házasságkötéssel és a gyerekvállalással szemben” – idézi a Time Rachel Minkint, a Pew egyik kutatóját. A családalapítás vágyától való eltávolodás további bizonyítékaként rámutatott számos demográfiai változásra, köztük az emberek házasságkötési életkorának emelkedésére, valamint arra, hogy sok fiatal mind később hagyja el szülei otthonát.

Ám ha a szülők elmondásuk szerint élvezik a gyermeknevelést, akkor vajon mi áll a megcsappant családalapítási kedv mögött? A szociológusoknak több elméletük is van erre.

Gazdasági okok

Az elmúlt néhány évtizedben és különösen az elmúlt két évben a gazdaság mélyreható változásokon ment keresztül, minden sokkal bizonytalanabbá vált. A szülők szilárd kapaszkodókat keresnek. „Azt akarják, hogy a gyerekeik legalább magukról gondoskodhassanak, és túlélhessék a nehéz időket. Ha emellett sikerül megházasodni, családot alapítani, az nagyon jó, de nem prioritás” – mondta a Time-nak Philip Cohen szociológus.

Kutatók rámutattak arra a tényre is, hogy a fiatalok általában addig nem gondolnak házasságra és gyerekekre, amíg úgy nem érzik, hogy anyagilag stabilabbak és családfenntartásra képesek, ezzel a szülők is egyetértenek.

Gyereket nevelni a vártnál nehezebb

Érdekes módon a felmérésben részt vevő apák a házasságot és a családot fontosabbnak tartják gyermekeik számára, mint az anyák. Az apák ugyanis az anyáknál kevésbé tartják stresszesnek és fárasztónak a szülői nevelést. „Bár a szülők nagy százaléka arról számol be, hogy gyereket nevelni általában élvezetes és hasznos tevékenység, a legtöbben hozzáteszik, hogy a vártnál nehezebb, ráadásul minden irányból ítélkezéssel találkoznak” – idézi a Time Allen Sabey családterapeutát, a Northwestern Egyetem adjunktusát.

Elmozdulás a hagyományoktól a függetlenség felé

A felmérés másik megállapítása az, hogy

a legtöbb szülőnek a vallási és politikai meggyőződés továbbadásánál sokkal fontosabb, hogy olyan emberi értékeket adjon tovább, mint etikusság, őszinteség és tolerancia.

Az amerikai szülők arra biztatják gyermekeiket, hogy találják meg saját útjukat. Egyesek szerint ez veszélyes irány. „A Pew eredményei arra utalnak, hogy a szülők lebecsülik, vagy nem hangsúlyozzák eléggé a házasság és a család fontosságát saját gyermekeik számára” – háborog például W. Bradford Wilcox, a Virginiai Egyetem docense. Aki szerint „a szülők rövidlátók. Ha a statisztikákat nézzük, azt is látjuk, hogy a családi állapot és a családi élet minősége általában jobban befolyásolja az emberek boldogságát, mint az iskolai végzettségük, a jövedelmük vagy a munkával való elégedettségük”.

Mások ezzel szemben örvendetesnek találják a kutatás eredményeit. „A mai szülők nem akarják, hogy a gyerekeik őket másolják” – állítja Stephanie Coontz. „Az emberek még mindig szeretnének házasodni, a szülők is általában örülnek, ha a gyerekeik családot alapítanak, de nem akarják erre erőszakosan rábeszélni őket. Arra biztatják a gyereküket, hogy először legyenek anyagilag függetlenek, hogy utána szabadon dönthessenek az életükről.”

Forrás: ITT 

Szabó Anna Eszter