Örülj annak, hogy

1. Lyuk van a seggeden, és szelel

Szóval akkor ez az első és legfontosabb pont. A jó emésztés, a megfelelő bélmozgás az alapfeltétele a könnyedebb mindennapoknak. Ha ez nincs, akkor minden értelmetlenné válik, és abból az értelmetlen perspektívából távolinak tűnik az összes bűn, amit az országodban vagy a nagyvilágban elkövetnek. Akinek varrták már vissza a sztómáját, az pontosan tudja, milyen érzés újra oda járni oda, ahová a király is gyalog jár (napjában jóval többször, mint azelőtt). Akinek pedig soha nem fogják visszavarrni, azok olyan magas piedesztálon vannak a szememben, hogy csak és kizárólag mély tiszteletet és élethosszig tartó főhajtást érdemelnek. 

Szóval örülj neki, hogy legalább a bélrendszered jól működik, hogy a lyuk alul van és nem a hasfaladon, mert ha ez nem lenne, akkor hidd el, ha nem is szó szerint, de pont leszarnád, ki van kormányon. 

2. Itt a tavasz, kilátásban a nyár, és ezen felül semmi sem biztos

Nézz csak ki az ablakon, nyakunkon a jó idő, virágoznak a fák, csivitelnek a madarak, lassan lehet elpakolni a téli hacukákat, és nemsokára véget ér a fűtésszezon is, ergo kevesebb lesz a gázszámla, aminek, bevallom, jobban örülök, mint a befagyasztott üzemanyagáraknak – főleg hogy elektromos autóval járok. 

Milyen jó, ugye, hogy ami biztos is az életünkben, az sem állandó, mert ugyan holtbiztos, hogy minden évben van tavasz, nyár, ősz meg tél, de egyik sem marad sokáig. Viszont minden évben eljönnek az ózonlyuk növekedésétől függően, de arra most nem gondolunk, hogy száz év múlva lehet, hogy már bolygónk se lesz, mert az túl sok lenne egyszerre. 

Szóval örülj, mert nemsokára fel lehet venni a nyári ruhákat, lehet flangálni pacskerban, lehet megdögleni a negyven fokban, és hót izzadtan csápolni valami fesztiválon, ami engem kéjes örömmel tölt el, hiszen ilyesmiben se volt részünk két éve legalább, de ki emlékszik már a világjárványra.

3. Nem kell egy bőröndbe beledobálni a legfontosabb holmijaidat, és elmenekülni az otthonodból ismeretlen helyre

Ez például elég jelentős örömforrás. Mert ugye, most el se tudjuk képzelni, milyen lehet ezt átélni, pedig az első sorból nézzük, és nyugodjál meg, arra se kell gondolni, hogy az oroszok talán a spájzban lesznek hamarosan, mert attól még, hogy rettegsz tőle, nem lesz jobb az életed. A gondolatnak amúgy teremtő ereje van (lóf.szt van), és ilyenekre semmiképp ne gondolj, pláne, ha tízmilliószoros nap van, mert akkor megsokszorozódik (nehogy elhidd).

Amúgy életemben először vettem lottószelvényt, mert egy asztrológus ismerősöm azt mondta, hogy lottóznom kéne a Nap–Jupiter együttállás miatt (azt se tudom, mi az). Sosem hittem a szerencsében, de úgy gondoltam, megpróbálom, mert miért ne, erre milyen nyerőszámokat húznak ki? Na milyeneket? 4, 8, 10, 55, 66. Kösz! Vakon ikszelgettem összevissza, mint egyszeri állampolgár a gyerekvédelmi népszavazáson, de ennyire vak azért mégse vagyok.

4. Van kijárat

Egy plázában ülök, töltöm a kocsim (mondtam, hogy elektromossal járok), és az egyik ajtóra épp felragasztja az egyik dolgozó a következő feliratot: kijárat. 

Szóval, ha elfelejtenéd, tudd: mindig van kijárat minden szarból, a legszarabból is.

Ha mindenki lemondott már rólad, akkor is van kijárat, ha máshova nem, hát a fekete földbe, de ilyesmivel ugye nem poénkodunk, mert az nem PC. 

Azt is tudd, hogy aminek eleje van, annak van vége is. Ami egyszer elkezdődött, az egyszer véget ér. Szóval semmi sem tart örökké,

egy kormány se marad örökre hatalmon, egyszer minden diktátor elbukik, ez pedig legyen most elég megnyugtató, ha már a coelhoi bölcsességeim nem azok.

5. Te nem gyűlölsz

Nem gyűlölöd, akiket gyűlölnöd kéne, hiába mantrázzák évek óta mindenhol, hogy gyűlölni kell a melegeket, a transzokat, a cigányokat, a nyugdíjasokat, a vidékieket, a pestieket, a budaiakat, a fideszeseket, a KDNP-seket, az ellenzéket kompletten, Gyurcsányt, Gyurcsánynét, aki a Himnuszt pártrendezvényeken énekli, a hazugokat, a tolvajokat, az álszenteket, a képmutatókat, akik ereszen másznak le, akik vak komondorokon rugdalják át az asszonyaikat, na, te még azokat se gyűlölöd, mert a szívedben szeretet van, és nem ismered a gyűlölet fogalmát, és tudod, hogy a szív mindig győzedelmeskedik, még akkor is, ha ezt a mondatot olyanok használják, akiknek a szájából nettó hazugság.

De te nem gyűlölöd azokat sem, akik hazudnak, mert a gyűlölet nem old meg semmit, és te ezt tudod, ennek igazán örülhetsz. 

Egy rakás dolgot fel tudnék még sorolni, például azt, hogy olyan üdítőt iszom, amiben nincs adalékanyag, és hozzáadott cukrot sem tartalmaz. Meg azt, hogy délután megyek Veszprém-meccsre, mert a barátomnak ez a leghőbb vágya, és szeretek örömöt szerezni neki. Hétvégén pedig meglátogathatom az unokaöcsémet, aki tegnap az arcomba mondta, amikor felhívtam, hogy nem akarok veled beszélni (hároméves), és tőle azért minimum tanulhatok annyit, hogy kell kimondani, mit is akarok igazán, vagy mit nem akarok semennyire, mert ebben sem vagyok elég jó (mármint a nemet mondásban), és sosem gondoltam volna, hogy a hároméves családtagom lesz a legnagyobb tükröm.

És ide tudnám sorolni azt is, hogy az élet tényleg túl rövid, most gondolj csak bele, kedves olvasó, három hónappal ezelőtt olyan posztokat írtunk, hogy 2021 volt a legszarabb évünk, erre tessék, negyedév telt el, és ki gondolta volna, hogy a fasz még hosszabb, és még sokáig ott kell állnunk a rosszabbik felén.

De az élet tényleg túl rövid, nekem hidd el, nincs idő arra, hogy szarul érezzük magunkat.

Gondolj erre akkor is, amikor kurva szarul vagy, és nem hiszed el, hogy van kiút. Túl kevés az idő, mert kettőt pislogsz, és már el is múlt minden, még a legmélyebb sártenger is.

Ne aggódj, mert legfőképpen mi, mi múlunk el. Azt pedig nem kéne ilyen elkámpicsorodott képpel megvárni.

Szentesi Éva

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Getty Images/Klaus Vedfelt