1. A food futurista kifejezés még nem terjedt el széles körben. Julcsi azt vallja magáról, azért futurista, mert hisz abban, hogy van „élelmiszerjövőnk”, tehát sok szempontot figyelembe véve, mindig a helyi lehetőségekhez alkalmazkodva felállítható egy, a mainál jobban működő rendszer.

2.

A futurizmus lényege, hogy mindenben lehetőséget látunk, és megpróbálunk működőképes prototípusokat gyártani.

3. Egy olaszországi „élelmiszer-innovációs” képzésen Julcsi olyan nézőpontokat kapott, amelyek nyomán másképp tekint már arra a hozzáállásra is, miszerint az ételnek olcsónak kell lennie, és az a jó, ha sok van belőle.

4. Julcsi szerint nem arra kell törekednünk, hogy egyedül váltsuk meg a világot. Ha csapatban gondolkodunk, sokkal több szempont merülhet fel, sok ötlet, megvalósítási lehetőség kerülhet a kalapba, és könnyen lehet, hogy hamarabb eljutunk egy működőképes megoldási lehetőségig.

5.

A statisztikák szerint legtöbbet a már megfőzött és el nem fogyasztott élelmiszerekből dobunk ki.

Az egyéni élelmiszer-hulladékokról viszonylag sokat lehet hallani, de azt már kevesebben tudják, hogy az élelmiszerláncban még rengeteg helyen keletkezik hulladék. Julcsi arról is mesél az adásban, hogy hol vannak ezek a pontok, és milyen megoldási lehetőségekkel lehetne ezt a hulladékot csökkenteni.

6. Az élelmiszerek kapcsán nem lenne szabad hulladékról beszélnünk – ezt egyszerűen ki kellene iktatnunk a szótárunkból. Elfelejtettük, hogy az alapanyagok sokkal több része értékes tápanyag is egyben, azokat legtöbbször mégis kidobjuk.

7. A szupermarketekben csak szabályos zöldségeket találhatunk. Ennek esztétikai és praktikus okai is vannak, a göcsörtösebb zöldségeket több idő megtisztítani nagyüzemi körülmények között pedig a gépek sem tudják meghámozni őket. Sajnos elmondható, hogy nagyon elkényelmesedtünk, sok tényezőt együttesen kellene vizsgálnunk, ha változtatni szeretnénk.

8.

Elveszett belőlünk, hogy mi alakítsuk az ételeinket, és kreatívan álljunk a főzéshez. Kész receptekkel dolgozunk általában, ahhoz vásárolunk be, és amit nem használunk fel, az többnyire a kukában landol.

9. Julcsi tartott olyan programot, ahol ízeket kellett alapanyagokkal párosítani, és a fiatalok közül volt, aki nem ismerte fel a karfiol ízét.

10. Napjainkban tízmilliárd ember ellátásához elegendő élelmiszert termelünk a nyolcmilliárd lakosú Földön, mégsem megfelelő az elosztás. Van, ahol a kukába is jut az élelmiszerből, és van, ahova egyáltalán nem jut.

Cselekedni kell!

A TED Countdown egy globális kezdeményezés a klímaválság megoldásainak felkutatására, a mihamarabbi cselekvés ösztönzésére. Célja, hogy meggyőző válaszok szülessenek a legégetőbb kérdéseinkre, és ezek megoldásához hidakat építsünk az esemény résztvevői, illetve üzleti-politikai vezetőink között.

Most arról kell döntenünk, hogy úgy akarunk-e a történelem lapjain szerepelni, mint az a generáció, amelyik tudta, hogy nagy a baj, de nem tett semmit, vagy az, amelyik cselekedett.

Ha téged is érdekelnek a megoldások és tennél is a változásért, ott a helyed az őszi rendezvényen! További információt ITT, a konferenciára a jegyeket pedig ITT találod. 

Nagy Réka Ökoanyu