Megfontoltan, lassan válaszol. Elképesztő jelenléte van a stúdióban – ha nem figyelném amúgy is lenyűgözve minden apró rezdülését, azt mondanám: tanít a figyelemre. Nagyon szeretem ezt a játékát a podcastkészítésnek: amikor a riporter átveszi az interjúalany ritmusát, és amikor a partnerek valami olyat hoznak ki egymásból, ami csak közöttük tud megszületni. A mikrofon pedig mindezt a sokszorosára erősíti. 

Borbély Alexandra tekintete mágikus. Ezt mindenki tudja. Most, hogy szemtől szemben tölthettünk másfél órát a stúdió meghitt fényében, majd visszahallgattam a beszélgetésünket, tudom: a hangja is az, a szempár nélkül is. 

Van barátja, aki szerint – Európai Filmdíj és más elismerések ide vagy oda – Borbély Alexandra életének csúcsteljesítménye az a TED-előadás, amelyben identitásáról, kétnyelvűségéről, a kisebbségi létről szól. Az előadás nemrég ismét szárnyra kelt az interneten, a kommentek tanúsága szerint egy kollektív traumát ragadott meg úgy, ahogyan eddig még másnak nem sikerült. Azt mondja, ez a személyes traumafeldolgozásának is fontos állomása volt – én meg hozzáteszem: nagyon jó hallgatni, ahogy arról mesél, már leszámolt a megfelelési kényszerrel, nem érzi, hogy egy percre sem állhat meg.

A Popfilter felvételén picit meg is álltunk: Borbély Alexandra a Triumph Flex Smart fehérneműkampányában azt kérdezi nőtársaitól, hogy érzik magukat. Most pedig én tettem fel neki ezt a kérdést. És micsoda tartalmas, összetett válaszokat kaptam! Amikor hét évaddal ezelőtt újragondoltuk a Popfiltert, ilyen beszélgetésekre vágytam. Olyanokra, amelyekből a szakmai kérdéseken túl meglátni az ember kontúrjait; amelyek kiszakítanak hatvan-hetven percre a valóságból, és közel visznek azokhoz, akik Magyarország populáris kultúráját alakítják. Ahol őszintén elmondható, hogy érzed magad – nem kell szégyenkezni, szépíteni, udvariaskodni sem akkor, ha épp rosszul vagy, sem pedig akkor, ha épp minden rendben veled, csak ehhez még te sem vagy feltétlenül hozzászokva. 

Méltó lezárása ez a beszélgetés a hatalmas mélységekkel és fergeteges pillanatokkal teli hetedik Popfilter-évadnak: egy ezerszínű színésznő hangportréja. A végén pedig egy lehetséges baltás gyilkos is megjelenik – de hogy valóban életveszélyben volt-e Borbély Alexandra, azt mindenki döntse el maga.

Popfilter további epizódjait itt találod:

Csepelyi Adrienn