1. Az epizód kettős meglepetéssel indult: mindkét vendégünk paradicsomot kapott ajándékba tőlem. Ónodi Eszter palántákat, amelyeket március óta nevelgettem, Szabó Anna Eszter viszont, aki bevallottan hadilábon áll a növények életben tartásával, magokat és földet kapott, és segítettem neki elvetni és meglocsolni a Vilma nevű balkonparadicsom magjait. Ígérjük, beszámolunk a fejleményekről – a beszélgetésből pedig az is kiderül, miért pont ez volt vendégeim meglepetése.

2. Ónodi Eszter a 2020-as karantén idején veteményezett paradicsomot és paprikát, azt mondja, fontos megnyugvást adott neki abban a zűrös időszakban, hogy a helyzettől függetlenül a növények kikeltek, fejlődtek, termést hoztak.

3. Szabó Anna Esztert pont egy olyan periódusban érte a vírus, amikor a környezettudatossággal kapcsolatos szokásait elkezdte felülvizsgálni. „A szemét csak a tünete egy óriási, halálos betegségnek” – mesélte el annak kapcsán, hogy a környezetvédelmi kérdéseket vizsgálva nagyon hamar súlyos társadalmi problémák szövevényes hálójában találta magát.

4.

Ónodi Eszter önvizsgáló ember, és a járvány kitörése óta sokat gondolkodott a szakmája fontosságán is: „Azt éreztem, van egy olyan hivatásom, ami totál felesleges tud lenni” – mondta el a műsorban. Aztán arra jutott, hogy az ismertségét kötelessége olyasmire felhasználni, amivel jobbíthatja a helyzetünket, és fontos ügyekre hívja fel a figyelmet. 

(Szerencsére ezt az elkeseredését később felülírta a sok visszajelzés, amit a nézőktől kapott.)

5. Szabó Anna Esztert sok influenszer inspirálja, az egyik legfontosabb dolog azonban, amit a környezettudatosság útján megtanult, az édesanyjától hangzott el, amikor a vászonszatyrokat és csatos üvegeket mutatta neki: „Jó, jó, de ezt mi régen pont így csináltuk…” Vendégeim egyetértenek abban, hogy minden generáció igyekezett a legjobb tudása és lehetőségei szerinti életet biztosítani a gyerekei számára, emiatt igazságtalan egy adott generációt okolni.

Mi most egyszerre tanítjuk és tanuljuk, hogyan kell helyrehoznunk, amit az utóbbi évtizedekben a Föld ellen elkövettünk, és ez nem működik alázat nélkül.

6. Fontos, hogy ne kudarcként éljük meg, hogy nem tudunk egyszerre mindent megoldani, megváltoztatni, hanem az erőfeszítéseinket (egy műanyagmentes bevásárlás, kenyérsütés stb.) sikerélményként könyveljük el. 

7. „Szeretek őszintén beszélni. Maximálisan tudok azonosulni azzal a kommentelővel, akit érzékenyen érint, hogy más képes tudatosan élni. Én is eszem épp húst. Én is úgy élek most, amivel egyébként nem feltétlenül értek egyet.

Most olyanok a körülmények, hogy kimondtam: én most nem vagyok képes mindenre odafigyelni – mondta Szabó Anna Eszter azzal kapcsolatban, miért generál óriási indulatokat a húsmentesség témaköre a közösségi médiában. – Nekem ez most nem megy, és nem utálom magam miatta. De fontos, hogy azt sem utálom, aki képes erre.”

8. „Elképesztő indulatok fortyognak az emberekben. Ha valaki valami rosszat ír rám, megpróbálom úgy venni, hogy legalább az, aki ezt leírta, egy picit könnyített a lelkén. Magamra vállalom az ő dühét, így ő legalább valamit kiengedett ebből” – mondta Ónodi Eszter annak kapcsán, hogy milyen sok az agresszív hozzászólás a közösségi médiában.

9. Szabó Anna Eszter legnagyobb vitát kiváltó cikke arról szólt, hogy felhagyott a samponhasználattal. Az emberek kiforgatták ezt: azt írták, biztosan igénytelen és büdös, miközben csak arról volt szó, hogy a mesterséges összetevőket természetes anyagokra cserélte. Szerinte ez egy nagyon jó önismereti feladat is egyben, tisztába kerülünk azzal, hogyan nézünk ki például kemikáliák használata nélkül. Ugyanakkor ő például szereti festeni a haját, és sokakból ez is ellenérzéseket vált ki. 

10. „Nem is gondoltunk arra, hogy itt ekkora a baj – mondta Ónodi Eszter a klímaváltozással kapcsolatban. – De el kell fogadnunk, hogy

igen, lehet, hogy mi így csináltuk húsz-negyven-ötven évig az életünket, de meg kell magunkat győznünk, hogy lehet máshogy is, és ettől nem leszünk kevesebbek.”

Fontos témák, mély gondolatok – és szokás szerint sok nevetés. A minisorozat korábbi részeit ITT és ITT találod.

Jó szórakozást kívánok!

Csepelyi Adrienn

A Popfilter további epizódjait itt találjátok: