1. A Quimbyt két dolog is sújtja: egyrészt a Covid, másrészt pedig frontember nélkül maradtak addig, míg Kiss Tibi a nyilvánosságtól visszavonulva gyógyul. A zenekar így eleinte nem tudta, mihez kezdjen, bármilyen alternatív megjelenési formát találtak ki, az jutott eszükbe, hogy így nem teljesek. Aztán rá kellett jönniük – mondja Livius –, hogy ha ők öten nem tartanak össze és nem maradnak aktívak, akkor nemcsak mint Quimby nem tudnak egészekké válni, amikor visszajön Tibi, de így egyénenként sem tudnak egészek lenni. Ezért fél év tétlenség után újra próbálni kezdtek.

2. Sem Dódi (Kárpáti József, a Quimby trombitása – a szerk.), sem Livius nem akart a Tibi által énekelt dalokhoz nyúlni. Livius attól félt, hogy nagyon béna lenne, úgy tűnhet, mintha pótolni akarná Tibit, pedig ilyenről szó sincs. Így a kézenfekvő megoldás az lett, hogy vendégművészeket – a többi közt Bodor Áront – kértek fel a Plusz-Mínusz című koncertjükre énekelni és gitározni.

3.

„Nem fogadtam volna el a felkérést, ha leutánzom Tibit, meg nem is lett volna egy szép gesztus. Mert nem Tibi akartam lenni, nem azért mentem oda, hogy ő helyette legyek, hanem hogy érte” – mondja Áron.

4. Bár az Esti Kornél esett el a legtöbb fesztiválfellépéstől a koronavírus-járvány miatt, hosszú tanakodás után a zenekar nem élt a raktárkoncert lehetőségével, mert ellenérzéseik voltak a támogatási büdzsé elosztása kapcsán.

A cikk a hirdetés után folytatódik!

5. Amikor az első kommentelő leírta, hogy „a zenészek menjenek el kapálni, végre megtudják ők is, mi az igazi munka”, Livius már régen az építőiparban dolgozott. A lezárások után egy hétig keresgélt, telefonált, majd rögtön munkába is állt egy építkezésen. Végül pedig egy kútban kötött ki.

6. Az Esti Kornélnak még 2019 végén volt egy koncertje a Művészetek Palotájában, amiről régóta gondolkodtak, hogy lemezformátumban felveszik. Amikor világossá vált, hogy elmarad a nyári fesztiválszezon, elkezdtek ezen dolgozni, és fél év kemény munkája után megszületett a lemez, erre fordították a lezárással felszabaduló idejüket.

7. Liviusnak a pergődobtól elég erős halláskárosodása van, ezért mára már elég nagy rutinja van abban, hogy szájról olvas, amikor valakivel beszélget. Ez Áronnak is nagy félelme, már ő is tapasztalta hallása romlásának jeleit.

8.

Livius szerint a zenei alkotásokban a következő időkben csak az utóbbi időszak tapasztalatairól fog szólni minden, akkor is, ha nem lesz bennük tetten érhető szó szerint. Azt mondja, nem történhet máshogy, a művészet arról szól majd, ami Covid, a Covid előtti korszak emlékei és a Covid utáni világ reményei.

9. Áron szerint egy zenekar tagjainak egyénisége mellett kialakul egy másik, a zenekar összességének a személyisége, ami a banda imázsa, és ez törvényszerűen eltávolodik valamennyire az egyéntől. Emellett pedig megmaradnak azok a motivációk, amikből az a banda is épült, de kicsit mások, nem illenek bele a zenekar világába, ezért van az, hogy sokan kezdenek szóló projektekbe, Áron is ezért ír olyan dalokat is, amik nem az Esti Kornélnak készülnek.

 10. Livius olyan horgász, aki akkor is nagyon élvezi a pecázást, ha nem fog semmit, ilyenkor néha beugrik neki egy-egy dal ötlete. A Tüskés virág című A Kutya Vacsorája-szám is így született, egy csónakban, a csillagos ég alatt.

A Quimby február 27-i Plusz-Mínusz koncertjére ITT tudtok jegyet vásárolni.

Dián Dóri

A Popfilter további epizódjait itt találjátok: