Színezd át a januári szürkeséget izgalmas filmekkel

Túl a fényes és csillogó ünnepi időszakon és az új év első napjain, az ember jogosan érezheti üresnek magát – hiszen hirtelen ott maradt minden varázslat nélkül.

Mintha ezt a hiányt (is) igyekezne pótolni január 4. és 7. között az A24 – Mozinet Filmfesztivál, amely jobbnál jobb filmekkel és a vetítéseket kísérő különleges eseményekkel igyekszik színesebbé tenni a januárt.

Én most két alkotást, és az azok köré szervezett programokat ajánlanám figyelmedbe.

A pankrátorok közé kalauzol a Vaskarom című, velőt rázó életrajzi dráma, amit január 4-én premier előtt vetítenek. Ebben annak a texasi Fritz Von Erich-nek (Holt McCallany) – és családjának – a története elevenedik meg, aki többszörös világbajnokként forradalmasította az amerikai pankráció világát. Nemcsak a ringet és az üzleti életet vezette azonban kemény kézzel, hanem a saját családját is: megszállottan dolgozott azon, hogy a fiai átvegyék majd tőle a birodalmat. Kevint (Zac Efron), Kerryt (Jeremy Allen White), Davidet (Harris Dickinson) és Mike-ot (Stanley Simons) egyaránt abban a szellemben nevelte, hogy ha ők lesznek a legerősebbek, legkeményebbek, akkor semmi sem árthat nekik.

Az ő hihetetlen, de igaz történetüket meséli el Sean Durkin első nagyköltségvetésű, az A24 gyártásában készült filmje, amiért a Sundance Filmfesztiválon a legjobb rendezőnek járó díjjal tüntették ki. És ha ez nem lenne elég, még magyar vonatkozása is van az alkotásnak: a szupersztárok főszereplésével készült film operatőre ugyanis az az Erdélyi Mátyás volt, aki a Saul fiát és a Napszálltát is jegyzi. A január 4-i vetítés pedig amiatt is ígérkezik igazán különlegesnek, mert a filmet a HCW pankrátoraival közösen nézheti meg a közönség.

Január 6-án Nicholas Cage legújabb filmjét vetítik premier előtt a fesztiválon, amiben a színész fergetegeset alakít.

Bár, ami engem illet, az utóbbi években egyre jobban megkedveltem Cage humorát, sokak szerint az Álmaid hőse című moziban jócskán túltesz eddigi önmagán, és egy zseniális, a kritikák szerint Oscar-érdemes alakítással gúnyolja ki a társadalmunk kulturális és társadalmi stigmáit.

A filmben egyébként Cage egy szürke biológiaprofesszort alakít, akit végre utolér a vágyott hírnév – ám korántsem olyan módon, ahogyan azt képzelte…

A vetítést követően azonban még nem érnek véget az izgalmak. Miután ugyanis a függöny legördül, a moziterem koncertteremmé alakul, és a vendégek a Carson Coma akusztikus koncertjét hallgathatják végig.

Ez persze nem minden, az említett filmeken kívül még két alkotást tekinthet meg a közönség: január 5-én premier előtt vetítik az Előző életek című romantikus drámát, amiről ódákat zengenek a kritikusok. Január 7-én pedig az Amitől félünk című filmet láthatjátok, Joaquin Phoenix főszereplésével. 

programajánló Kimenő Radival Mozinet Filmfesztivál
Jelenet az Amitől félünk című filmből - Forrás: Mozinet

Köszöntsd a Sárkány évét varázslatos lampionfesztivállal 

A kínai naptár szerint 2024 a Sárkány éve lesz, ebből az alkalomból pedig egy varázslatos fesztiválon vehetsz részt február 24-ig a fővárosban.

Az Állatkerti körúton lévő Biodóm kertjében sok ezer fénylő lampion várja a látogatókat: a sziklák és folyók között óriáspandák játéka elevenedik meg; a gyönyörű főnixmadár szárnyait csapkodja és repülni készül; mindeközben a húsz méteres, fenséges sárkány őrzi a békét és a földet – és ez persze még nem minden…

A lampionok hatalmas képekké, gyakran öt–nyolc méteres kompozíciókká állnak össze, amelyeknek olykor te magad is részese lehetsz. Vannak a kínai kulturális hagyományhoz, a klasszikus kínai remekművekhez vagy keleti mitológiai történetekhez kapcsolódó installációk, de a látogatói sétányon haladva karibi flamingókkal, sarkvidéki jegesmedvékkel, játékos csimpánzokkal, egzotikus állatokkal, illetve ragyogó virágokkal és színes pillangókkal is találkozhatsz.

A fesztivált a szervezők nemcsak azoknak ajánlják, akik a kínai kulturális örökséggel ismerkednének meg, hanem azoknak is – kicsiknek és nagyoknak egyaránt –, akik szívesen elmerülnének néhány órára egy különleges fantáziavilágban.

Aki pedig az Állatkertben élő „sárkányokat” szeretné megcsodálni, az napközben a Sárkányházban, Mérgesházban, Krokodilházban a téli nyitvatartási rend szerint teheti meg az év minden napján a Fővárosi Állat- és Növénykertben.

A Lampion Fesztiválra ITT válthatsz jegyet.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Zoo Budapest (@zoobudapest) által megosztott bejegyzés

Egy jó hangulatú piacozás mindig segít a lassulásban

Valahogy zsigerileg taszítanak az aktuális trendek, a slow mozgalom azonban – ami a lassulásról, az adott pillanat élvezetéről szól – régóta közel áll hozzám.

Ennek jegyében az idilli vasárnap számomra szinte elképzelhetetlen ráérős piacozás nélkül. Imádok nézelődni, az árusokkal beszélgetni, de legjobban azt szeretem az egészben, ahogy a remek termelői finomságok közül gondosan kiválogathatom a heti menühöz a hozzávalókat.

Erre pedig nincs is jobb helyszín a pilisvörösvári Kacsa-tó mellett – festői környezetben – elhelyezkedő Platz Piacnál, ahol a sok illatos füstölt húson és kézműves sajton, ropogós szezonális zöldségen és zsenge fűszernövényen túl a szervezők mindig valami különlegességgel is készülnek. Szezonális streed food finomságok, zamatos italok és jó zene is járnak a piacozás mellé, így ha barátokkal látogatsz ki, igazi közösségi élménnyé válik a vásárlás.

Szerencsére már megvannak a jövő évi első piacnapok időpontjai is: az évindító dzsemborira január 14-én kerül sor, február 11-én farsangi hangulatban várnak, és bár úgy tűnhet, messze a március, de érdemes már most bevésni a naptárba, hiszen jön az ötvenedik Platz Piac, erre az alkalomra pedig – az előzetes tapasztalatok alapján – nagy durranással készülnek majd a szervezők.

Bővebb infókat ITT találsz.

Kiemelt kép: Facebook/Platz termelői piac – Családi piknik, Mozinet, Facebook/Fővárosi Állat- és Növénykert 

Filákovity Radojka