1. Három és fél baszd meg percenként

A Wall Street farkasa több szempontból is rekordot döntött megjelenésekor. A 179 perces játékidejével ez lett Scorsese leghosszabb filmje (azóta a mester ezt már túlszárnyalta Az ír című alkotásával 2019-ben, ami 209 perc hosszú). Érdekesség, hogy az első változat bő négyórásra sikerült, ám a stúdió meggyőzte a rendezőt, hogy rövidítsenek rajta, így lett végül háromórás. A Paramount egyidőben tervezte, hogy kiadja a négyórás változatot Blue-rayen, ám végül meggondolták magukat.

A másik rekord a szövegkönyvvel kapcsolatos: csak a „baszd meg” kifejezés több mint ötszázszor hangzik el a filmben (ez percenként körülbelül három és fél „baszd meg”-et jelent),

összesen pedig 681 káromkodás hagyja el a szereplők száját, ami abszolút rekord volt a film megjelenésekor.

2. McConaughey imprója

A tetemes mennyiségű káromkodás talán annak is tulajdonítható, hogy a rendező sok jelenetben hagyta, sőt, kifejezetten kérte a színészeket, hogy rögtönözzenek. A film egyik ikonikus jelenete, amikor a film elején a Jordan Belforttal ebédelő tapasztalt brókert, Mark Hannát alakító Matthew McConaughey dallamosan hümmög, miközben a mellkasát döngeti, is így született. Több verziója is van annak, hogy hogyan került be a filmbe ez a rész: egyes források szerint Leonardo DiCaprio ötlete volt, miután látta, hogy kollégája ezt csinálja a felvétel előtt, mások szerint pedig McConaughey előzetes megbeszélés nélkül kezdte el forgatás közben csinálni, amivel annyira meglepte kollégáját, hogy DiCaprio zavartan kinéz a rendezőre – ezt láthatjuk elvileg a filmben, amikor úgy tűnik, Belfort azért néz körbe az étteremben, mert kellemetlenül érzi magát.

Akárhogy történt is, az biztosan igaz, hogy ez a hümmögve melldöngetés Matthew McConaughey forgatás előtti rituáléjának, felkészülésének része.

3. Ki kicsoda?

Míg Hanna valódi nevén került be a filmbe – ahogy Jordan Belfort is –, addig a legtöbb szereplő nevét megváltoztatták. Belfort első feleségét nem Teresának hívták, hanem Denise-nek, a második felesége pedig nem Naomi, hanem Nadine. Gregory Coleman FBI különleges ügynök, aki több mint öt évig nyomozott Belfort és a cége után, Patrick Denham néven jelenik meg a filmben. Belfort barátjának és a Stratton Oakmont társalapítójának valódi neve pedig valójában Danny Porush volt. Belfort a könyvében a valódi nevét használta, de miután Porush perrel fenyegetőzött, a készítők jobbnak látták, ha Donnie Azoff néven jelenik meg a férfi a moziban.

4. Jonah Hill és az aranyhal

Jonah Hill, aki Belfort barátját és üzlettársát, Donnie Azoffot alakítja a filmben, annyira szeretett volna Scorsesevel dolgozni, hogy lemondott a gázsijáról, csak annyi pénzt kapott, amennyit a hollywoodi színészek szakszervezete minimumösszegnek előír – 60 ezer dollárt. A színész igazán kitett magáért: ahhoz, hogy hitelesen tudja eljátszani a karakterét, protézist kellett viselnie, amivel azonban nem tudott rendesen beszélni. Hogy ne legyen pösze a forgatáson, előtte órákig gyakorolt úgy, hogy különböző boltokat hívott fel telefonon. De nem ez volt a legnagyobb áldozat a színész részéről, amit a film kedvéért meghozott: abban a jelenetben, amikor Donnie megeszi az egyik alkalmazott aranyhalát, Hill egy élő aranyhalat vett a szájába.

Természetesen nem ette meg, és a jelenetforgatásakor szakértők is jelen voltak, hogy ne essen bántódása az állatnak: három másodpercet töltött Hill szájában.

5. A valuta

Talán sokan már nem is emlékeznek rá, de Margot Robbie hollywoodi karrierjét A Wall Street farkasa indította el, egyúttal felkerült az A listás sztárok közé. A színész rettenetesen ideges volt a meghallgatáson, úgy gondolta, most kell virítania valamit, különben elúszik a nagy lehetősége. Amikor DiCaprio a veszekedős jelenetben azt mondta neki, hogy „gyere ide, és csókolj meg”, Robbie közel hajolt hozzá, majd lekevert egy hatalmas pofont kollégájának, és azt üvöltötte, hogy „baszd meg”. Ez nem volt benne a forgatókönyvben, Robbie improvizálta, az ötlet pedig jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy ő kapta meg a szerepet. Elmondása szerint félt, hogy DiCaprio beperli őt a pofonért, de később maga Leo nyugtatta meg Robbie-t, hogy remekül csinálta.

A színész a forgatáson sem volt kevésbé merész. Állítólag a rendező felajánlotta neki, hogy abban a jelenetben, amikor Belfort először felmegy Naomi lakására, a nő viselhet köntöst, ám Robbie ragaszkodott ahhoz, hogy teljesen pucér legyen, mert „a teste Naomi egyetlen valutája, és akkor mindent bedobott”.

6. A buli

Bár az igaz történet egyes részeit „kiszínezték” az alkotók a dramaturgia miatt, számos megdöbbentő jelenet a valóságban is megtörtént. Danny Porush (a filmben Donnie Azoff) tényleg élve megette az egyik kollégája aranyhalát, Belfort jachtja tényleg elsüllyedt Olaszország partjainál, és Belfort valóban lezuhant a helikopterével, amikor bedrogozva vezette. Azonban Belfort egyik volt alkalmazottja szerint az, hogy kisnövésű emberekkel dobáltak volna célba, sosem történt meg. A nagyszabású házibuli, amit Belfort a tengerparti luxusapartmanjában rendezett meg (és ahol a filmben megismeri Naomit), valóban megtörtént 1991-ben, sőt, részletet is láthatunk belőle a YouTube-on:

7. Egy alternatív valóságban

Jordan Belfort könyvének megfilmesítési jogaiért többen is pályáztak, többek között Ridley Scott, a Szárnyas fejvadász és a Gladiátor rendezője is szemet vetett rá – az ő verziójában Brad Pitt játszotta volna el Jordan Belfortot.

És bár nehéz elképzelni úgy a filmet, hogy nem Jonah Hill alakítja Belfort barátját és üzlettársát, de esélyes volt a szerepre Chris Evans és Joseph Gordon-Levitt is. Belfort második, szupermodell feleségének a szerepére pedig meghallgatták Amber Heardöt, Blake Livelyt és Olivia Wildot is.

Emma néni szerepét pedig felajánlották Julie Andrewsnak is, de ő egy bokasérülés miatt nem tudta elvállalni. A szerepet végül Joanna Lumley kapta. Ehhez kapcsolódó érdekesség: az ember azt hinné, hogy egy olyan tapasztalt színész, mint Leonardo DiCaprio már semmin nem tud izgulni, ám amikor azt a jelenetet vették fel, amiben Emma néni és Belfort csókolóznak,

Leo olyan ideges volt, hogy huszonhétszer kellett újra venni, mire jól sikerült a jelenet.

8. Vitamincsíkok és cenzúra

A filmben a szereplők irdatlan mennyiségű kokaint fogyasztanak el – a színészek azonban nyilván nem kokót, hanem B-vitamint szippantottak. Azonban olyan mennyiségben kellett fogyasztaniuk, hogy Jonah Hill hörghurutot kapott és kórházba kellett vinni.

De nemcsak a mértéktelen kábítószer-fogyasztást mutatja be kendőzetlenül a film, hanem az orgiák is meglehetősen látványosan kerültek be a moziba. Emiatt több országban cenzúrázták a filmet, Indiában és Libanonban például összesen negyvenöt percet vágtak ki belőle, Malajziában és Nepálban pedig egyszerűen betiltották az egészet.

9. Spielberg

A forgatásra Steven Spielberg rendező is ellátogatott – konkrétan azon a napon érkezett, amikor azt a beszédet forgatták, amikor Jordan Belfort bejelenti a kollégáinak, hogy ők viszik piacra Steve Madden cipőtervező cégének a részvényeit. Az igencsak lendületes beszéd jelenetében

Scorsese szerint Spielberg gyakorlatilag társrendezővé vált, ugyanis tanácsokat adott a színészeknek, illetve az operatőröknek is tett javaslatokat arra, hogy milyen szögből rögzítsék a jelenetet.

10. Jordan Belfort felkonferálja Jordan Belfortot

A forgatás előtt és alatt az igazi Jordan Belfort DiCaprio tanácsadójaként tevékenykedett. Becslése szerint több száz órát töltött a színésszel, és például abban segített neki, hogy hogyan ábrázolja a rendszeresen fogyasztott drogok fizikai és mentális hatásait.

A rendezővel azonban csak a forgatás végén találkozott – ez a direktor elmondása szerint tudatos volt, mert nem akarta, hogy a karaktere befolyásolja az ő vízióit. Végül akkor ismerkedtek meg, amikor Belfort kis szerepet kapott a film utolsó jelenetében. Ő az, aki színpadra szólítja DiCapriót egy szemináriumon, amelyen Belfort motivációs előadóként lépett fel.

Forrás: IMDb, Independent, Screen Rant

Kiemelt kép: Paramount Pictures

Dián Dóri