Aerosmith: I Don’t Wanna Miss a Thing

Ez a dal szó szerint félálomban született – csak épp nem a szerző volt félálomban. Elmagyarázom, jó?

Barbra Streisand sok-sok évvel ezelőtt interjút adott Barbara Walters legendás talk show-jában. A beszélgetés során elmesélte, hogy férje, James Brolin egyszer azt találta mondani neki lefekvéskor, hogy: „Nem akarok elaludni, mert akkor hiányozni fogsz, és én minden pillanatot veled akarok tölteni.” 

Azt interjút nézte Diane Warren dalszerző-szövegíró, és bumm, meg is volt minden idők egyik legromantikusabb rockdalának refrénje.

Diane Warren egyébként Grammy-, Emmy-, Golden Globe- és Billboard Music Award-nyertes is, kilenc toplistavezető dalt és ezeken túl tíznél is több Billboard top 10 slágert jegyez. A legismertebb dalok, amelyeket ő írt: If I Could Turn Back Time (Cher), Because You Loved Me (Celine Dion), Don’t Turn Around (Ace Of Base), Un-Break My Heart (Toni Braxton). És, amint az az Aerosmith-dal példájából is látszik: az ihlet olykor egész furcsa helyről érkezik.

Billie Eilish: Bad Guy

Az utóbbi évtized egyik legnagyobb slágere szinte észrevétlenül uralta az életünket hosszú időn át. Nos, amilyen egyszerűnek tűnik a dal maga, olyan szépen tanúskodik a készítők zsenialitásáról, illetve arról, hogy aki zenész fejjel gondolkodik, az bármiben képes meghallani a jövő slágerét.

A Bad Guy refrénje alatt kalapáló ritmus ugyanis nem más, mint a gyalogátkelők lámpáinak hangja Sydney városában.

Billie Eilish az édesanyjával sétált a városban, amikor megragadta a figyelmét a közlekedési lámpák ütemes kattogása, amely zöld jelzésnél felgyorsul. Felvette a telefonjával, otthon megmutatta bátyjának, a producer Finneasnek, aki lelassította, kissé torzította a hangot – és azóta is ezt hallgatja az egész világ.

Mondhatnám: figyelem, a lámpa zöldre váltott! Ön átkelhet a világhír felé!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Drum Plant (@drumplant) által megosztott bejegyzés

Gorillaz: Clint Eastwood

Sokkal kevésbé költői, ám rendkívül vicces a Gorillaz legismertebb száma, a Clint Eastwood története.

Damon Albarn néhány éve ugyanis egy interjúban megmutatta, hogy az emblematikus dallam valójában egy 80-as években megjelent gyerekszintetizátor Rock 1 alapbeállítás néven futó dallama. Azaz: egyetlen gombot kell megnyomni hozzá, és a kütyü egy az egyben lejátssza a világsláger dallamát.

Íme:

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Jill Krajewski (@jill_krajewski) által megosztott bejegyzés

Hogy is szokták mondani? Ne sokat dolgozz, hanem okosan? 

Kaiser Chiefs: Ruby

Ez a dal fontos fordulópontot jelentett a Kaiser Chiefs pályafutása során: ez lett az első listavezető daluk, igazi áttörést hozott. A Ruby egyébként nem egy vidám dal, noha úgy tűnik, szerelmes évődést hallunk egy Ruby nevű lánnyal, a szöveg valójában a függőségekről szól, arról, hogy mennyire nehéz a különféle szerekről lemondani.

Az énekes, Ricky Wilson elmesélte, hogy a dal megszületését egy barátjával folytatott beszélgetése inspirálta, aki elmondta, mennyire szenved a saját függősége miatt.

Az viszont csak egy 2022-es interjúból derült ki, hogy Ruby, a vágy tárgya, akiről oly sok rajongó énekelt ragyogó szemekkel – nos, nem más, mint Nick Hodgson, a banda dobosának kutyája, egy fekete labrador. Ó, Ruby, Ruby, Ruby, hát mit tettél velünk? 

System Of A Down: Chop Suey

Ez az a dal, amelyről mémek szólnak: annyira nehezen érthető ugyanis az elején a szöveg, hogy végtelen számú helytelen interpretációja létezik, pláne két sör után egy random házibuliban.

Van azonban a dalnak egy lassabban éneklős, meglehetősen teátrális átvezetője, amelyben Serj Tankian már-már vallásosnak tűnő áhítattal énekel az Atyához. Nos, ez minden idők legrandomabb dalszövegírói munkájának eredménye. A dal ugyanis már majdnem kész volt, de a zenekar érezte, hogy kell még valami, amivel kiteljesedhet a végül egyébként tényleg emblematikussá váló szerzemény. 

Rick Rubin, a legendás producer és kreatív szakember azt javasolta Serj Tankian énekesnek, hogy sétáljon oda a polchoz, vegyen le egy könyvet, nyissa ki véletlenszerűen, és az első mondat, ami megüti a szemét, legyen a kérdéses átvezetés szövege. Tankian így is tett. 

Így került bele ez a versszak a dalba:

„Father, into your hands I commend my spirit
Father, into your hands
Why have you forsaken me?
In your eyes forsaken me
In your thoughts forsaken me
In your heart forsaken me, oh”

Ámen.

The Buggles: Video Killed The Radio Star

A végére pedig egy igazi zenetörténeti csemege: ez az a videóklip, amit mindenki látott már ezerszer, a zenecsatornák ’80s válogatásában bérelt helye van.

Sokan azt is tudják, hogy ez volt az első videóklip, amit az MTV lejátszott. De vajon azt tudtad-e, hogy a billentyűs nem más, mint az azóta filmzenelegendává avanzsált Hans Zimmer?

Nézd csak meg jobban: ő a fiatal zeneszerző, aki egyetem helyett inkább a rocksztárságot választotta. 

Kiemelt kép: Instagram / drumplant; YouTube / Kaiser Chiefs; YouTube / System Of A Down

Csepelyi Adrienn