1. Bognár Szilvia interaktív családi koncertjén a titkok égszínkék kendőből kerülnek elő

Bognár Szilvia a hazai nép- és világzenei színtér egyik legtehetségesebb és legnépszerűbb énekese, akit számtalan formációban láthattunk-hallhattunk már énekelni. Bármilyen felállásban is lépjen azonban színpadra, Szilvia mindig elvarázsolja a közönséget átható hangjával és kedves-mosolygós színpadi jelenlétével.

Higgyetek nekem, mert tapasztalatból mondom: az ő hangját hallgatni mindig ünnepszámba megy.

Saját formációival eddig hat önálló lemezt készített – a reneszánsz énekektől kezdve a progresszív világzenén át a gyerekdalokig.

Titoktok című műsorában, amellyel a fesztiválra érkezik – a világ leghálásabb közönségéhez – a gyerekekhez szól: Weöres Sándor, Kányádi Sándor, Nemes Nagy Ágnes megzenésített sorai népi dallamokkal karöltve vezetnek bennünket egy titkos úton, Moldovától egy sikátorban rejlő ugróiskoláig. A dalok nem máshonnan, mint a titkokat rejtő égszínkék kendőből kerülnek elő: megannyi muzsika, vers, mese, játék, de még illatok és színek is lapulnak ott – nemcsak kicsik, hanem a nagyok örömére is.

programajánló Kimenő Radival Hangzó Helikon Fesztivál Kaláka Együttes
Bognár Szilvia - Forrás: Hangzó Helikon Fesztivál

2. A Kaláka Együttes dupla fellépéssel örvendezteti meg a közönséget

Természetesen a házigazdák is színpadra lépnek majd – a nap folyamán kétszer is.

Délelőtt a gyerekeknek kedveskednek azzal, hogy elhozzák óvodásoknak és kisiskolásoknak szóló műsorukat, a Három széklábat, amely a Kaláka legkedveltebb gyerekdarabjaiból áll.

Abban azonban biztos vagyok, hogy a többek között Kányádi Sándor, Weöres Sándor, Tamkó Sirató Károly, Móra Ferenc, Hajnal Anna verseire írt dalok nem csupán a kicsiket kápráztatják el.

Az immár 54 éves Kaláka viszont a felnőttekre is külön gondol a fesztiválon, a délután folyamán egy különleges, nekik szóló koncerttel veszik be a színpadot.

Miután több lemezt is megjelentettek a Hangzó Helikonban – énekelték Szabó Lőrinc, József Attila, Arany János, Kiss Anna, Kányádi Sándor, Kosztolányi verseit – ezek sem hiányozhatnak a fesztiválról.

Kalákát hallgatni mindig hihetetlen élmény, így én arra buzdítok mindenkit, hogy bátran „duplázzanak” a zenekarral együtt aznap.

programajánló Kimenő Radival Hangzó Helikon Fesztivál Kaláka Együttes
Kaláka Együttes - Forrás: Hangzó Helikon Fesztivál

3. Hallgattál már olyan zenét, ami az ízlelőbimbóidra is hat?

Ha erre a kérdésre nemmel tudsz csak felelni, egyrészt nagyon sajnálom, másrészt viszont ne csüggedj, itt pótolhatod a lemaradást – méghozzá nem is akármilyen koncertélmény keretében!

A Ghymes alapítótagja, Szarka Gyula és zenekara ugyanis a magyar irodalom legszebb borverseivel érkezik – természetesen megzenésítve. Hiszen mi más kell egy csodás estéhez, mint bor, szerelem és remek muzsika?

A Bor és a lányka címet viselő lemezen – amelynek anyagát a közönség élőben hallhatja majd – Balassi, Petőfi, Gárdonyi verseihez Szarka Gyula, Dolák-Saly Róbert és kiváló vendégművészek adtak muzsikát, humort, ötletet, jókedvet, amitől az embernek kedve szottyan lemenni a pince hűvösébe, vagy kiülni a szabadba egy szép estén egy-egy jó pohárka borral, lassan kortyolgatva, elmerengve, elmosolyodva. Nos, erre mind lehetőség lesz a fesztiválon, ahol a jó borokból sem lesz hiány.

programajánló Kimenő Radival Hangzó Helikon Fesztivál Kaláka Együttes
Szarka Gyula - Forrás: Hangzó Helikon Fesztivál

4. A magyar költészet legszebb versei a Misztrál együttestől úgy hatnak rád, mint egy jóleső meditáció

Kétség sem fér hozzá, hogy a hazai zenei élet egyik legkülönlegesebb formációja a legrangosabb hazai kulturális díjakkal elismert, huszonhat éves Misztrál együttes, akik számos remek kompozíciót jegyeznek. Megzenésítéseik forrása a magyar népzenei hagyomány, amelyet gyakran ötvöznek a ma divatos világzenei irányzatokkal is.

Repertoárjukon pedig magyar és külföldi költők versei is szerepelnek. Ady, Arany, Babits, Szabó Lőrinc, Radnóti és többek közt Dsida Jenő csodálatos verseit is zenébe foglalták már.

A versfeldolgozásaik valami egészen elképesztő, elementáris hatást keltenek az emberben – őket hallgatni olyan, mintha meditálnánk egy jólesőt.

programajánló Kimenő Radival Hangzó Helikon Fesztivál Kaláka Együttes
Misztrál együttes - Forrás: Hangzó Helikon Fesztivál

5. Így még biztosan sosem hallottad Petőfi költeményeit!

Nem tagadom, csak szuperlatívuszokban vagyok képes beszélni a fesztivál fellépőiről – ez nem véletlen, hiszen tényleg a hazai zenei szcéna legjobbjait sorakoztatják fel.

És ha azt mondom, az egész line-up olyan, mint a hab azon a bizonyos tortán, akkor a fesztivál zárókoncertje egyértelműen a cseresznye.

Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák a legvidámabb bandák közé tartoznak itthon, akik a magyar népzene, a magyar költők verseinek megzenésítése és az amerikai rock and roll segítségével keresik a különböző kultúrák kapcsolódási pontjait.

programajánló Kimenő Radival Hangzó Helikon Fesztivál Kaláka Együttes
Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák - Forrás: Hangzó Helikon Fesztivál

Így épül fel a zenéjükben a képzeletbeli híd Hendrix, Petőfi, Gérecz Attila, James Brown, Kalotaszeg, Szatmár és Woodstock között. A zenekar életében fontos állomás volt, amikor a Hangzó Helikon sorozatban megjelent a Petőfi-albumuk – ami gyorsan aranylemez is lett. Idén a költő-forradalmár születésének 200. évfordulója alkalmából már többször elhangzottak ezek a dalok, és a fesztivál közönségét is biztosan megörvendeztetik majd velük.

Jegyeket ITT válthatsz a fesztiválra. 

Kiemelt kép: Hangzó Helikon Fesztivál

Filákovity Radojka