Attól, hogy az ég borús, a kedved ne legyen – Szuper programok arra az esetre, ha a Balatonon tesz lóvá a komisz idő

Nincs annál idegtépőbb, mint amikor a balatoni nyaralás kellős közepét próbálja gajra vágni a rossz idő. De nem kell „idegbe kerülni” akkor sem, ha épp ilyenkor teszi próbára a türelmed, mert a Balaton telis-teli jobbnál jobb programlehetőségekkel, amikkel komor időben is garantált a felhőtlen szórakozás.

El lehet látogatni például a Tapolcai-tavasbarlangba, ami az ország egyetlen tavasbarlangja – és nem mellesleg Közép-Európában is egyedülálló. Hihetetlen élmény ott csónakázni, miközben a falak természetes képződményeiben gyönyörködsz.

A tavasbarlangot rengetegen látogatják, így érdemes némi várakozással is kalkulálni, ha arra vennéd az irányt. Bővebb infókat ITT találsz róla.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

nlc.hu (@nlc.hu) által megosztott bejegyzés

De ha az eső ellenére sem mondanál le a fürdőzésről, akkor meg se állj Hévízig. A férjemmel visszajáró vendégei vagyunk a városnak, ami jól ismert a termálfürdőzés szerelemesei körében: a Hévízi Tófürdő – amely a világ legnagyobb biológiailag aktív, természetes termáltava – több százezer látogatót vonz évente.

De ha gyerekekkel vagy éppen, akkor se keseredj el: pattanjatok fel a balatonfenyvesi kisvasútra, amely hazánk utolsó üzemelő közforgalmú kisvasútja.  

Az év minden napján érdemes felkeresni a Somogyszentpálra és Csisztagyógyfürdőre zakatoló kályhafűtéses szerelvényeket, hiszen a sajátos vasútromantika mellett a vidék Fekete István műveit idéző gazdag növény- és állatvilága, legelésző tehén- és bivalycsordái a vonatablakból remekül megfigyelhetők.

És ha épp kitisztulna az ég, töltsd az estét mozizással – PikNik Mozi országszerte

„Hozd magaddal a kedvenc plédedet, egy kis rágcsálnivalót, és nézz meg egy jó filmet a csillagos ég alatt!” – szól a Piknik Társulat jelmondata.

Egy egyedülálló kezdeményezésnek köszönhetően az ország több településén tartanak ingyen filmvetítéseket. Július 8-án, szombaton impozáns környezetben, a Beleznay-kastély parkjában, Bugyin vetítik nagy kedvencemet, az 1991-es Oscar című vígjátékot Sylvester Stallone és Ornella Muti főszereplésével.

Az aszódi mozikedvelők viszont ugyanazon a napon egy magyar klasszikuson, az Üvegtigrisen szórakozhatnak jókat. A teljes műsort ITT találod.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Vivien Bagi (@vivien_bagi) által megosztott bejegyzés

Ennél romantikusabbat még biztos nem láttál: ismét lesz gyertyaúsztatás a Dunán

A Duna-korzó sétányának romantikus hangulata időről időre Szentendrére csábít – én mondom, kevés jobb hely van ennél az esti andalgásra. És ha azt hitted, nem lehet fokozni az élményt, hát nagyot tévedtél:

július 15-én fényárba borul a Duna, ismét megrendezik ugyanis Szentendre leglátványosabb eseményét, a gyertyaúsztatást a folyón. A Duna ilyenkor romantikus fényekben pompázik a folyóra engedett pislákoló gyertyáktól, amik olyanok, mintha táncoló szentjánosbogarak volnának. 

Igazán romantikus élménynek ígérkezik!

A hangulatot Szalonna és bandájának koncertje teszi még különlegesebbé, akiknek a közreműködésével táncházat is tartanak majd a speciális mécsesek vízre engedését követően. És ha már most a környezet miatt aggódnál, megnyugtatlak: mivel a szervezőknek szívük csücske a Duna, a Postás Strandnál az összes mécsest begyűjtik. Bővebb infókat a programról ITT találsz.

És nálatok mit csinálnak éjjel az állatok?

Ha leszáll az éj, teljesen más arcát mutatja a Fővárosi Állat- és Növénykert. Egyes lakói hamar nyugovóra térnek, míg mások számára kezdetét veszi az igazi gengszterkedés időszaka: felélénkülnek, jönnek-mennek, intézkednek.

Vajon mit csinálnak a cápák? És hogyan viselkednek az elefántok? Mindezt megtudhatod az állatkert esti sétáján, amelynek során olyan rejtett oldalát is megláthatod, amelyet többnyire csak az ott dolgozók tapasztalhatnak meg.

Július 13-án szakvezetők segítségével barangolhatod be a kertet, beleshetsz a kulisszák mögött zajló titokzatos világba, a gondozók segítségével egészen közelről megismerheted az állatokat, sőt, olyan épületbe is beléphetsz, ahová a nappali látogatók nem tehetik be a lábukat. És ha ez még nem lenne elég, állófogadással és meglepetés ajándékokkal kedveskednek majd a szervezők. Éjszakai baglyoknak remek program – és nem mellesleg esőben is megrendezik! Bővebb infókat ITT találsz róla.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Zoo Budapest (@zoobudapest) által megosztott bejegyzés

A nap, amikor Törökország házhoz jön

Most úgy merülhetsz el a török kultúrában, hogy ki sem kell tenned a lábad az országból. Az Eötvös 10 Művelődési Ház ugyanis idén nyáron is megrendezi a különféle népek, nemzetek közötti barátságot erősítő programsorozatát a Hunyadi téren. 

Idén elsőként a török kultúrát mutatják be a Török Köztársaság Budapesti Nagykövetségével és a Yunus Emre Török Kulturális Intézettel közösen.

Lesz szabadtéri fotókiállítás-megnyitó mesés képekkel a sokszínű Anatóliáról, a török kortárs irodalom kincsei magyarul (és zenével) elevenednek meg.

A mozirajongóknak jó hír, hogy a Zöldalma című török romantikus vígjátékot is vetítik majd a Hunyadi téri kertmoziban, de lesz koncert is: fellép Guessous Mesi magyar-marokkói származású, Junior Prima-díjas népdalénekes is, akinek legújabb lemeze egészen Törökországig repít.

Erről az albumról és a korábbi lemezekről is felcsendülnek majd dalok, amelyek által betekintést kaphatsz a török mindennapok világába, és felfedezheted a magyar és a török népdalok zenei és tartalmi párhuzamait. Az eseményről bővebb infókat ITT találsz.

Kiemelt képek forrása: bfnp.hu; heviz.hu; Fővárosi Állat- és Növénykert hivatalos Facebook oldala; csodalatosmagyarorszag.hu

Filákovity Radojka