1. Looking Glass: Brandy (You’re a Fine Girl) 

Személy szerint nagyon szeretem ezt a dalt, sokszor szoktunk rá otthon főzés közben táncolni. Ahogy viszont elkezdtem jobban figyelni a szövegére, kicsit összeszorult a szívem. Amikor említettem a barátomnak, hogy szeretném beletenni ebbe a gyűjtésbe, nem értett velem egyet, szerinte ez egy szerelmes szám, nem pusztán a címben szereplő Brandyhez, hanem a tengerhez fűzik gyengéd érzések a hősszerelmes tengerészt. A lánynak azonban valójában osztoznia kell a szerelmén, akinek úgy fest, a tenger fontosabb, mint ő, ezért marad a várakozás és a második hely a férfi szívében. Sokan párhuzamot vontak a dal és Mary Ellis története között, aki a városi legendák szerint haláláig mindennap a folyóparton állva várta, hogy hajóskapitány szerelme visszajöjjön érte – a dalszerző, Elliot Lurie állítása szerint azonban nem ő inspirálta a szöveget.

2. Sara Bareilles: Love Song

Rajtam kívül is sokan érezték még úgy, hogy a vidám dallamok mögött egy korántsem felemelő párkapcsolat története bújik meg. Olyan sorokból következtettünk például erre, mint „a segítséged csak fáj”, illetve a „nem az vagy, akinek gondoltalak”. Ám jobban utánaolvasva a dal születésének, maga az énekesnő is mesélt róla, hogy valójában azért írta, mert szerette volna megmutatni a kiadójának (és saját magának is), hogy nem hagyja magát irányítani, manipulálni, hanem igenis megvédi magát, még ha azzal szembemegy is az elvárásaikkal. Tartott tőle, hogy bajba kerül majd a dal miatt, de a szerzemény annyira remekre sikerült, hogy számos ajtó éppen emiatt nyílt ki előtte.

3. Krúbi: Dinamit

Bevallom, Krúbi munkásságának egészen kis szeletét ismertem csak eddig, a barátaimat körbekérdezve azonban hamar a figyelmembe ajánlották ehhez a gyűjtéshez. Ez a dala elsőre igazi, szenvedéssel teli szerelmes dalnak is tűnhet, erősen tinipopsztáros hangzással – van benne minden, ami egy jó műfajparódiához kell: összetört szív, megcsalás, az igazi, egymás karjába omlás, „béjbe”. Aztán a „fiúnevek”, amiknek az elején nem tulajdonítottunk nagy jelentőséget, kezdenek összeállni, középtájon pedig már egészen egyértelmű, hogy az egyetlen szerelem ebben a dalban a pénzé és hatalomé. „Kíváncsi lennék, hányan értették elsőre a Dinamitot, amelyben jelenlegi miniszterelnökünk »monológját« hallgatjuk a rendszerváltás óta hivatalt élvező miniszterelnökök felsorolásával” – írja róla az f21.

4. Percy Sledge: When a Man Loves a Woman

Minden idők egyik legismertebb száma (szerintem az is ismeri, aki azt hinné, hogy nem). Az eredeti verzióban Percy Sledge énekel szívet tépőn az őrületről, amit egy szerelmes férfi érez egy nő iránt. Romantikus filmekben és esküvőkön is játsszák, a sorokat boncolgatva azonban találhatunk pár dolgot, amitől máris kevésbé tűnik vonzónak főszereplőnk „álmai nője”. Néhány árulkodó sor szabad fordítása a teljesség igénye nélkül: „amikor egy férfi szeret egy nőt […] hátat fordít a legjobb barátjának […] kint alszik az esőben, ha a nő azt mondja […] hozhat neki bármilyen szenvedést […] ha a nő kijátssza, ő lesz az utolsó, aki észreveszi”. Ebből inkább egy manipulatív nő alakja rajzolódik ki, akinek behódol a narrátor, ahelyett hogy egyenrangú, kölcsönös szerelem alakulna ki közöttük.

5. Ohnody: Hideg

Csodaszép, melankolikus szerelmes dalnak gondolhatjuk sokan, egy interjúban azonban az énekesnő így nyilatkozott róla: „Az első dalom, és valahogyan furcsa módon, az utolsó is; az összes traumám, ami valaha ért, a mély fájdalom, ebbe a dalba bele van téve.” Ezután érdemes átrágni magunkat a dalszövegen, a darabkákból egy gyönyörű alkotás áll össze, amitől egyszerre lesz libabőrös az ember, és tölti el mégis egyfajta mély szomorúsággal. Nem is emelnék ki semmit a szövegből, inkább fedezze fel, aki szeretné.

6. The Police: Every Breath You Take

Azt hiszem, lehagyhatatlan egy ilyen listáról, generációk ismerik, még ha sokan nem tudják is, ki volt eredetileg az előadó (a dalt P. Diddy is feldolgozta annak idején – a szerk.). Az egyszerű melódia, és az olyan kiragadható részek, mint a „hozzám tartozol” vagy a „nélküled elveszett vagyok”, elhitették a hallgatósággal, hogy egy sóvárgó szerelmes dalt hallgatnak, a When a Man Loves a Womanhez hasonlóan ezt is rengeteg esküvőn játsszák. Azonban nem kell sokáig figyelnünk, hogy valami furcsa érzés kerítsen hatalmába: valójában a megfigyelésen van a hangsúly, már-már megszállottságról van szó, mintsem ártatlan szerelmes vágyakozásról. Sting maga is „baljóslatúnak” nevezte a szöveget, és többször is aggodalmát fejezte ki, amiért rengetegen pozitív hangulatú, kedves kis szerelmes dalnak tartják.

+ 1. Hollywood Undead: Bullet 

Egy cuki kis dalnak hangzik, aki ismeri az együttest, nem is érti, hogyan készíthette el a csapat a dalt, amely hangzásban finoman szólva is távol áll a többi munkájuktól. Ám ha kicsit jobban ráfordulunk a szövegre, rájövünk, tökéletesen beleillik a formáció profiljába. A vidám, „láblógatós” alapra baljós dalszöveg került, ami a könnyed dalolást egyből egy felhőkarcoló szélére helyezi, egy ugrásra készülő szájába adja (legalábbis én így képzelem a dal narrátorát). A dal végén a gyerekhangon előadott utolsó pár sor különösen összezavarja a hallgatót, még több cukiságmázt pakolva az öngyilkosságról, öncsonkításról szóló dalra. Ez persze nem gátolt meg minket tizenévesen a barátaimmal abban, hogy a rádióval kórusban üvöltsük hosszú autóutakon, és sokáig a felnőttek is elnézték nekünk ezt a dalt, mert fogalmuk sem volt, miről szól.

Ti mivel egészítenétek ki ezt a listát? Mi volt a legnagyobb ilyen benézésetek?

Pichler Zsófi

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / Yuri_Arcurs