1. Paudits Béla őrjöngése a Mokkában (2006. november 9.)

 

Igazi, erőteljes színészi alakításnak is tekinthetjük, amit Paudits Béla művelt az aznapi Mokkában, élő adásban. A színész Liptai Claudiának akadt ki a bulvármédia működésén, méghozzá annak kapcsán, hogy megkérdezték, valóban vannak-e eltitkolt gyerekei. Paudits válogatott káromkodások között őrjöngött, a kirohanását pedig a műsorvezető sem tudta megfékezni. 

Az eset az első élő interjús botrányok között vonult be a hazai kereskedelmi tévék történetébe. Kirohanását sokan elemezték, és idézték. 

2. Damu Roland kiakad a Hal a tortánban (2009. április 27.)

Damu ekkor még a TV2 sztárja volt, és Palácsik (későbbi Vajna) Tímea vőlegénye. A műsorban szerepel maga Tímea is, aki végig próbálja csitítani feldühödött párját. 

Az eset azért is emlékezetes, mert a Palácsik kontra Damu-ügyben bizonyítékként használták fel a bíróságon, amikor Timi beperelte az akkorra már exét nemi erőszak miatt. Az eset szinte mindenki számára ismeretes, hiszen nagy port kavart a médiában, Damut le is csukták, karrierje kettétört, és nem is sikerült visszakapaszkodnia a médiába. Palácsik a tárgyalások alatt már Andy Vajna barátnője volt – sokak szerint a bírói döntés Damu ellen ezért is volt ennyire súlyos. A felvételen látható őrjöngést végignézve azonban rengeteg kérdés felmerül ez utóbbi feltételezéssel kapcsolatban. Ritka dolog, hogy valaki ennyire ne tudja kezelni az indulatait egy stáb előtt. 

3. Kiszel Tünde és Vujity Tvrtko a Mokkában (2010. október 25.)

 

Tvrtko igazi elvharcos, valóságos igazságosztó szerepében tetszelgett sokáig a tévék képernyőin. Személye legalább annyira megosztó, mint a szóban forgó interjúalanyáé, Kiszel Tündéé, ám riporteri képességeit és tehetségét nem lehet elvitatni tőle. 

Tvrtko, aki aznap Liptai Claudiával vezetett műsort (a színésznőnek úgy látszik, alaposan kijutott a mokkás balhékból), már úgy konferálta fel (nem egészen elegánsan) az interjúalanyát, mint egy mihaszna, semmirekellő, megélhetési celebet, amivel sok ponton nehéz ugyan vitatkozni, de a helyénvalóságán vagy a stílusán már annál inkább. 

Kiszel azonban nem hagyta magát, tüzes lendülettel vágott vissza, mégpedig úgy, hogy majdnem felpofozta a műsorvezetőt.

4. VV Aurelio helikopterezése a Való Világ hatodik szériájában (2014. január 13.)

Erős kezdéssel indult a Való Világ hatodik szériája. VV Aurelio lazán megpörgette hímtagját a kamerák előtt, és tettét azóta sem bánta meg, ugyanis a helikopterezés néven elhíresült mutatvány egészen a fődíjig repítette őt. 

Persze igazi karriert nem sikerült befutnia (a realitykből Magyarországon ez csak Majkának jött össze), de a jelenet kétségkívül szintlépést jelentett a hazai valóságshow-k műfajában – mármint lefelé. 

Bár az RTL Klub most is castingol egy következő fordulóra, de a műfaj iránti érdeklődés leszállóágban van. 

Aurelióból pedig csak egy kiblőrözött, pixeles emlék maradt.

5. Nemi erőszak az Éden Hotelben (2015. április 28.)

„Éden Hotel Nórinak máshogyan alakult az éjszakája, mint ahogyan tervezte” – ezzel a címmel harangozta be a TV2 a reality 45. adását, amely – talán ezzel többen egyetértenek – a kereskedelmi televíziózás egyik mélypontja volt. Ebből a perspektívából nézve ehhez még Berki Krisztián, bármely Való Világ-szereplő balhéja, de még Hajdú Péter rákos gyerekekkel szenzációt keltő riportja sem ér fel. 

„Te húztad az agyamat, vágod? Most már az én kezemben van a döntés!” 

A jelenetben konkrétan az történik, hogy a játék szabályai szerint két szereplőnek együtt kell aludnia, és a fiú szétfeszíti a partnere lábát, benyúl a bugyijába, és a lány többszörös kérésére sem áll le, hiszen ő már fel van húzva, van is joga elvenni azt, ami neki jár. 

A TV2 nyilatkozata az ügyben:

„A TV2 Éden Hotel című valóságshow-jának pénteki adásában egy olyan jelenet is képernyőre került, amelyben az egyik női szereplőt játékostársa agresszív szexuális közeledésével és verbális kommunikációjával méltatlan, megalázó helyzetbe hozta. Elismerjük, hogy a képsorok közlése nemcsak a televíziónézők, hanem az egész társadalom felé rossz üzenetet hordozott. A szóban forgó jelenet és a kapcsolódó kommentár adásba engedésével a csatorna hibát követett el, ezért Yvonne Dederick ügyvezető igazgató döntése értelmében belső vizsgálatot indítunk. Tesszük ezt annak érdekében, hogy még részletesebben, egyértelműen feltárjuk az ügy körülményeit, adott esetben felülvizsgáljuk a műsor szerkesztési folyamatait. Célunk, hogy tisztázva a helyzetet levonjuk a megfelelő konzekvenciákat. Ha kell, külsős szakértő bevonásával folytatjuk le a vizsgálatot.”

A vizsgálat során megállapították, hogy legalább tíz kolléga hibázott, amiért nem vették észre, mi zajlik éppen a kamerák előtt. Nem rúgtak ki senkit, de érzékenyítő tréninget tartottak a szerkesztőknek az eset kapcsán. 

5. Hujber Ferenc a Mokkában (2017. március 13.)

 

Szabó Dóri és Pachmann Péter arról szerette volna meginterjúvolni a színészt, hogy tényleg el akarja-e hagyni Magyarországot, de az interjú egészen meglepő, váratlan fordulatot vett. A két műsorvezető értetlenül hallgatta Hujber homályos történetét Jézusról, a keresztre feszítésről, és arról, hogy az egész csak egy blamázs volt, de az nem derült ki, hogyan keveredik ebbe az egész masszába még Stohl András is. A végén kisétált az élő műsor kellős közepén.

Hujber ezután a Facebook-oldalán osztotta meg zavaros bejegyzéseit, majd egy időre eltűnt. Idén nyáron tett újabb értelmezhetetlen nyilatkozatot Eszenyi Enikő vígszínházas botránya kapcsán, de szakmai munkájáról egy ideje nem szól semmilyen hír. 

Az eseten sokáig pörgött a hazai sajtó, a GIF-készítőknek pedig kedvenc témájuk lett Hujber változatosan torzuló arca.

6. Demcsák Zsuzsa Szanyi-interjúja az ATV Startban (2017. szeptember 15.)

 

A reggeli élő tévéműsorok talán egyik leginkább zavarba ejtő pillanata nem vendéghez köthető, hanem éppen egy műsorvezetőhöz. Demcsák Zsuzsa az ATV Start frissen igazolt műsorvezetője volt, amikor meginterjúvolta Szanyi Tibort, az MSZP európai parlamenti képviselőjét, és finoman szólva sem volt a helyzet magaslatán. Az interjú után a csatorna felmondott a műsorvezetőnek, aki huzamosabb időre eltűnt a nyilvánosság elől. A bulvár csak úgy volt hajlandó foglalkozni vele, hogy ittas vezetéseit és újdonsült házasságát tárgyalták sokáig. Demcsák nemrég tért vissza a képernyője, a Hajdú Péter igazgatása alá tartozó, Mészárosné Kelemen Beatrix tulajdonában álló tévé egyik műsorának arcaként, többek között Berki Krisztián mellett. 

A WMN az ominózus esetről ITT írt részletesebben.

7. Vujity Tvrtko és Ambrus Attila személyeskedő párbeszéde az ATV Startban (2017. november 21.)

 

Vujity Tvrtko a Viszkis rablón is hasonló revansot kívánt venni, mint ahogyan azt Kiszel Tündével tette. Ambrus Attilát élő adásban kérdezte arról, hogy nem zavarja-e, hogy bűnelkövetőként miatt szerzett országos ismertséget, és ezt a népszerűséget alaposan ki is használja. Ambrus a róla szóló film népszerűsítése miatt érkezett a stúdióba az őt játszó színész társaságában.

„Érezte-e azt az erkölcsi kérdést, hogy az emberek nagy része becsületesen él és dolgozik, tanul egy szakmát, miközben ne tagadjuk el, hogy az ön karrierje bankrablóból kiindult imidzs, most is azért foglalkoztatják, azért készült film önről” – kérdezte meglepett interjúalanyát a műsorvezető.

Ambrus Attila személyeskedve vágott vissza Tvrtkónak utalva arra, hogy a műsorvezető nem a saját nevét használja:

„Én legalább a saját nevemen élek, ellentétben néhány emberrel. Gondolom, ön, kedves Szilárd, tudja, miről beszélek.”

Tvrtko a személyeskedésre nem akart reagálni a továbbiakban.

8. Soma Mamagésa pofont osztott Nádai Anikónak a Konyhafőnökben (2018. december 5.)

Soma Mamagésa a Konyhafőnök VIP két évvel ezelőtti adásában felpofozta a vele egy csapatban játszó Nádai Anikót, akit ez annyira váratlanul ért, hogy köpni-nyelni nem tudott. A pofon láttán a többiek, beleértve a műsorvezetőket is, nagy nevetésben törtek ki, és míg Anikó kóválygott egy kicsit az eset után, a show haladt is tovább. Minderről pedig azért tudhatunk mi is – hiszen nem élő adásról van szó –, mert a műsor készítői benne hagyták a megvágott verzióban, tehát kimondatlanul is támogatták a fizikai erőszakot egy, az esti főműsoridőben sugárzott show-ban.

Soma később így nyilatkozott az esetről: 

„Anikó azért kapta azt a kis legyintést, mert Évával azonnal egyetértettünk. Összenéztünk, és tudtuk, hogy persze hogy egy Michelin-csillagos séfet fogunk behívni, és nem azzal foglalkozunk, hogy a másik csapatnak még nehezebb legyen. Erre Anikó közli, hogy adjuk a kis halat nekik.

Én akkor azt éreztem, hogy hallgass el, annyit beszélsz, ez olyan csacsiság. Egy pillanatra elvesztettem a türelmem, de az nem is pofon volt, csak egy kis anyai legyintés.”

A Mérce ITT elemezte részletesen az esetet, és magyarázta el tételesen, hogy miért nem oké.

+ 1. Berki Krisztián beszól Szabó Dórának a Life TV Bréking című műsorában (2020. október 5.)

A Life TV Bréking című tegnapi műsorában a következő párbeszéd zajlott le Szabó Dóri és Berki Krisztián műsorvezetők között:

– Nálad is látom, hogy Natiról viszonylag sok tartalmat sikerül kirakni. Szerinted ez helyes, hogy ennyit szerepelteted? – kérdezi Szabó Dóri.
– Honnan a francból tudnád te, hogy mi a helyes, vagy mi nem, ha nincs gyereked? – vágott vissza Berki Krisztián.
– Attól, hogy nekem nincs gyerekem, még lehet véleményem. És te honnan tudod, hogy nekem miért nincs gyerekem? Ez az a szint, ameddig nem megyünk el egy beszélgetésben. És ennyire bunkó nem lehetsz valakivel, akinek nem tudod, milyen háttérországa van ezzel a témával kapcsolatban – reagált Dóri. 

Egyes vélekedések szerint a kereskedelmi tévéknek minden botrány jól jön, hiszen csak növeli az érdeklődést a műsoraik iránt, de az is tény, hogy időnként ők is túllőnek a célon, és ilyenkor kénytelenek magyarázkodni, vagy intézkedni. A fő céljuk azonban továbbra is a szórakoztatás marad, ezért számíthatunk rá, hogy a jövőben is szállítanak majd hasonló botrányokat. 

Szentesi Éva

Kiemelt kép: YouTube