Ha már telítődtél a bejglitől, rá se tudsz nézni a töltött káposztára, sírógörcs kerülget a 26. aprósüteménytől, akkor lapozd át Effel különös világát, amelyben elmeséli, hogyan is teremtette meg ez a szakállas vénember az embert. 

1. Isten úgy döntött, nem elég a világot megteremtenie az állatokkal együtt, hanem szüksége van az emberre is. 

2. El is kezdte tervezni, milyen legyen a tökéletes férfi. 

3. A tervek alakultak, de még csiszolni kellett rajtuk. 

4. Végre elkészült a modell, kezdődhet a valódi munka. 

5. Csak nem mindegy, hogyan kezdünk bele

6. Még hogy Isten nem szereti a PUZZLE-t!

7. Itt a bizonyíték, hogy Isten képmásai vagyunk  

8. Kérdés még valaki számára, hogy Istennek jó a humora?

9. A lélek le és beszáll, ha segít neki valaki

10. És lőn Ádám a maga egyszerűségében

11. Megismerkedett magával és a világgal is, melynek jutalmául Isten megteremtette neki Évát.

Jean Effel humora egyedi és különleges, jól mutatja ezt az a néhány rajz, amit Az ember teremtése és Ádám teremtése című könyveiből válogattam. Isten nem a félelmetes mumus, hanem „öreg, tapasztalt józan eszű és ügyes kezű ember ő” – írja Örkény a könyv előszavában. 

Ha még sosem hallottál a francia újságíró-grafikusról, akkor elmesélem, hogy Francois néven látta meg a napvilágot 1908-ban. Felnőttként sikert sikerre halmozott, és hamarosan Európa szerte rajongtak érte. A II. világháború alatt a francia ellenállásban is részt vett, majd a békemozgalomban, és akárcsak mai társai, rajzaival foglalt állást politikai kérdésekben. Tizenhétezer rajza, huszonöt könyve jelent meg az évek alatt, de plakátokat, és rajzfilmet is készített. Világhírűvé mégis a teremtést bemutató könyve tette, ezt követte a többi bibliai történet. Ádám és Éva naplójához Mark Twain szövegei kerültek. A könyvekben szereplő állatok zoocentrikus világban élnek, ahol az ember csak egy az állatok közül. A lepkék szerint például a Nap kering a Föld körül, a Föld pedig a pillangók körül, ami az ő szempontjukból teljesen érthető. És ez csak egy aprócska momentum Effel gondolkodásmódjából és a világhoz való közelítéséből. Ha tetszett ez a kis ízelítő, antikváriumokban még rábukkanhatsz a könyveire, ígérem, garantáltan kiszakít a mindennapok nyomorúságából. 

Zimre Zsuzsa

Képek: Jean Effel Az ember teremtése és Ádám teremtése című könyvei