Bulvárceleb, bankrabló, színész és időjós

A TV2 promógépezete a megszokott módon, már jóval indulás előtt csepegtette a bulvármédiának a szaftos sztorikat. Így aztán mi is hetek óta tudunk arról (ha akarjuk, ha nem), hogy ki hány kilót fogyott a csatorna legújabb kvázirealityjében, kinek reccsent meg a házassága, ki után zokog a gyerek, és ki kapott csúnya bőrbetegséget, stb.

Aztán november 7-én este a rengeteg promóció után Ázsia Expressz címen végül csak elindult a sorozat, amelyben hét páros versenyez egymással. A szabályok „egyszerűek”, a versenyzők kapnak egy térképet meg napi egy dollárt. Valahogy mégis el kell jutniuk a megadott helyekre, így gyakorlatilag stoppolás vár rájuk 5000 kilométeren és négy országon keresztül. A pénzt szállásra és utazásra nem lehet elkölteni, ezért a feladat tényleg nem könnyű.

A csatorna szerkesztői a következő párokat találták ki:

Berki Krisztián bulvárcelebet Ambrus „Viszkis rabló” Attilával párosították össze.
Cseke Katinka színésznő Pallavicini Zita nemesi leszármazottal tolja párban.
Fésűs Nelly a szintén musicalszínész Muri Enikővel állt a rajtvonalhoz.
Gaál Noémi volt időjós, és a nyugdíjas meteorológus Németh Lajos exkollégaként versenyeznek.
R. Kárpáti Péter színész a lányával, az egykori modell, mára sorozatszereplő Kárpáti Rebekával indult a fődíjért.
Kulcsár Edina egykori szépségkirálynő civil pasijával, Szabó András Csutival küzd.
Megyeri Csilla, a Debrecen tévé műsorvezetője, akit egy paraszt beszólása tett híressé. Ő pedig szintén a pasijával, Molnár Zsolttal indult Ázsiába. 

Ambrus Attila és Berki Krisztián

A „hosszú és veszélyes úton” Vietnamból indulva Laoszon és Kambodzsán át jutnak el a versenyzők Thaiföldre. Ha eljutnak.

Nincs mese, az eredetileg holland ötlet akkor működik, ha karakteresek a szereplők, lehet szeretni vagy utálni őket, vagy ha megfelelően izgalmas dolog történik a velük. Ha a páros tök érdektelen, akkor bukta van. 

Az elején még izgalmas az adás, lepukkant vonat, megjelenik a műsorvezető, Ördög Nóri, aki – mint valami elcseszett kémiatanár – megpróbál szigorúan nézni mindenkire, elvenni a telefonokat, pénzt – Berki meglepődik: „jé, tényleg, nahát, erre szerződtem?” – és időprésbe helyezni őket, hogy legyen már egy kis feszkó. Amiből, ugye, sosem elég. A bőröndök maradnak, ahol voltak, helyette csecsepiros hátizsákokat kapnak a versenyzők, amibe persze nem fér bele annyi minden, mint kellene, úgyhogy meg is van az első stresszfaktor. Van, aki azon picsog, hogy „Jaj a szemöldökcsipesz kimaradt!" – még akkor is, ha arról pont nehéz elképzelni, hogy nem fért be bárhová. Bár, mit tudhatom én, hogy mivel szedegeti a szőrét egy celeb? 

Madárembrió, kakashere, hamburger és levágott ujj

A lényeg a lényeg: a sajátjuk helyett a produkcióktól kapott lebutított okostelefonon jönnek a feladatok, amik főleg a „Juss el A pontból B pontba”-síkon mozognak. Az első három befutott versenyző indulhat egy háziversenyen, amelyben egymillió forintot érő medált lehet nyerni, és ez tizennégyszer fog ismétlődni – de csak a játék végén, addig is a medált látható helyen kell hordani. Az első versenyt az Ambrus-Berki páros nyerte, mert úgy árultak halat, mint senki más, remélem, a végén hét medállal a nyakában fog mászkálni a Viszkis. 

A harmadik adásban előhúzták a jól ismert „undorítónak tűnő ázsiai ételek” című közhelyet – megjegyzem, a magyar konyha is bővelkedik ilyenekben –, azon belül is kakasherét, madárembriót, és beazonosíthatatlan kishalakat kellett a versenyzőknek megenniük. Ha valaki nem tette meg, akkor game over. Fésűs Nelly azt tette, amit a legjobban tud; zokogva presszionálta Muri Enikőt, hogy megetesse vele a kismadarat, miközben azt hüppögte, „nem akarok csótányok közt aludni”. Mondjuk, ha rögtön kiesnek, nem hiszem, hogy a TV2 egy csótányos Airbnb-be lökte volna be őket, de ki vagyok én, hogy értsem Fésűs művésznő gondolkodásmódját?

Le a kalappal viszont Kulcsár Edina előtt, aki a pasija helyett ette meg a madárbébit, és az amúgy elég uncsi Németh Lajos sem cicózott sokat. Ehhez képest volt néhány páros, aki nem tolta be a herét és más nyalánkságokat, amiért mindössze tízperces büntit kaptak, ez pedig azért, valljuk be, elég nagy kiszúrás a többiekkel szemben.

Miközben a párosok stoppoltak, a Cseke-őrgrófnő páros egy napig turistáskodhatott, mert megnyerték az előző napi kört. Na, mit csinál ilyenkor egy rendes magyar a világ túlfelén? Beül hamburgerezni. Ahelyett, hogy halálra enné magát pho levesből, halakból vagy tavaszi tekercsből. 

Este aztán főzni tanultak, és mit ad isten, Katinka ujja be volt kötve, annak ellenére, hogy elvileg csak másnap vágta szét egy bárddal. Rossz pont az adásrendezőnek. 

De isten nem ver bottal, másnap ugyanis elindult a harc a medálért. Csekéék Megyeri Csilla ellen szálltak harcba, és hogy, hogy nem, főzniük kellett, amikor is Cseke egy bátor mozdulattal félig lecsapta az ujját. Orvos jobbról be, Katinka még visszaáll játszani, ám majdnem elájul, így Fésűs művésznő áll be helyette. Ráadásul még nyerniük sem sikerült. 

Cseke Katinka és Pallavicini Zita

Ezek a feladatok egyébként sikerrel színesítik az alapvetően a harmadik-negyedik alkalommal már roppant uncsi stoppolósdit, ami ráadásul a kézi kamera meg a gyors vágások miatt nehezen követhető. Ebben egyébként Fésűs Nelly a sztár, aki jól artikulált magyarsággal győzködi az alkalmi sofőröket, hátha azok megértik, ha hangosabban vagy lassabban mondja.

Az angoltanárok a műsor alatt tuti, hogy a vécében zokognak, és a fejüket verik a falba, hogy mennyire nem sikerült átadniuk a szükséges nyelvtudást.

Túl sok izgalommal amúgy nem szolgál a stoppolás, mert – érdekes módon – mindenkit elvisznek, mindenki ingyen segít a versenyzőknek, legyen szó buszútról, ételről vagy épp szállásról. Itt csak azon lehet röhögni, hogy Berkiék lepukkant gyékényes kecót szereznek maguknak, míg R. Kárpáti megtalálta a helyi luxyházat, ahol a reggeli is olyan, mint a Đăng Mườiban (vietnami étterem a Bécsi úton – a szerk.) az all inclusive ebéd. 

Ördög Nórának egyelőre nem sok szerep jut, azon túl, hogy hostessként várja a versenyzőket az adott helyen, és komolyan közli, hogy nézzék meg, hányadik helyen végeztek – de ez jobban is áll neki, mint a negédes énje. A TV2 gyors árukapcsolásként a műsorvezető urát is kiutaztatta, sőt vlogoltak is az útról, meg Nánási persze fotózott. 

A stábot nem irigylem, a kameramanoknak nem lehetett könnyű dolguk, de megoldották, és a többi háttérszakembert is dicséret illeti. És noha a tévéműsort látva a versenyzők látszólag segítség nélkül, egyedül tolták a pályát, az első epizódban már sikerült lebuktatni egy helyi erőt. Ne legyünk naivak, így megy ez arrafelé.

Megyeri Csilla és Molnár Zsolt

Kell ez nekünk?

Felmerül a kérdés, hogy vajon miért szeretjük nézni a celebek bénázását, nyafogását, zokogását, ne adj isten hányását? Ettől különbnek érezzük magunkat? Vagy vajon őt válnak emberibbé? Nem hiszem. Itthon nincsenek megközelíthetetlen, testőrrel sétáló sztárok, akik a valóságtól teljesen elrugaszkodva élik az életüket. Pontosan tudjuk, hogy emberek. Tán inkább az lehet az oka, hogy ettől az egésztől jóval közelebb érezzük őket magunkhoz, egyre könnyebb azonosulni azokkal, akiket kedvelünk, és lehet röhögni azokon, akik ellenszenvesek nekünk.

Én a képernyő előtt többször éreztem szekunder szégyent, amikor zavarba ejtett a képernyőn látott megalázkodás vagy bénázás. Bár biztos van az a pénz, amiért én is hánynék főműsoridőben...

Ennek ellenére, vagy épp ezzel együtt, biztos vagyok benne, hogy ezeket a „futottak még” kategóriájú párosokat újrahasznosítja majd a csatorna valamelyik másik – saját gyártású – műsorában. 

Négy adás ment le eddig az Ázsia Expresszből, és egyelőre nehéz megmondani, hogy lehet majd az izgalmat fenntartani a napi epizódokban egészen november 25-ig. Mert egy idő után a „stoppolok, büdös vagyok, retekben alszom” narratíva mentén nem lesz elég tartalom, főleg, ha nem sikerül megfelelő mennyiségű konfliktust csepegtetni a népnek.

Ennek ellenére egyáltalán nem vállalhatatlan az Ázsia Expressz, de mély nyomot senkiben nem fog hagyni. Lássuk, mit hoznak ki belőle.

Zimre Zsuzsa

Képek: TV2