–

Mit kell tudnunk a mi speciális nyulunkról?

 – Elsősorban azt, hogy örömmel vállalta a WMN felkérését, miszerint legyen ő 2017-ben a portál „húsvéti nyula”.

– Előfordulása és tartózkodási helye: Magyarország valamelyik lakótelepe a hetvenes években, egy égbe nyúló paneltömb elhagyatott padlása.

– Szűkebb territóriuma: egy hatalmas, kacattal teli bőrönd. Területét más nyúllal nem osztja meg.

– Testhossza: Három-négy centi.

– Testtömege: Pár gramm, könnyű, mint a pehely.

– Színe: Zöld.

– Farokbojtja: Fehér.

– Különös ismertetőjele: Extrém nagy rózsaszín kockás füleit egyszerre használja propellerként, ejtőernyőként és rejtekhelyként is. Minden gond nélkül repül. Ez a tény pár etológust már zavarba ejtett!

– Táplálkozását eddig még senkinek sem sikerült megfigyelnie. Viszont Csányi Vilmos már dolgozik az ügyön.

– Érzelemvilága rendkívül gazdag: szociábilis, empatikus. Igazi simogató állat, aki messzire űzi tőled a stresszt!

– Ő a szocializmus legédesebb vívmánya: A KOCKÁSFÜLŰ NYÚL.

Kik voltak a szülei?

Marék Veronika és Richly Zsolt páratlan kreativitásának köszönhetjük ezt a szeretetre méltó mutánst, aki – ahogy Marék Veronika mondta: „Egy kis őrzőangyal. Segít, ha valaki bajba kerül.”

Az elhagyatott padláson színes anyagok között megbújó nyúl maga is rongyból van. Kibukfencezik a bőröndből, és kezdetét veszi a mese.

Marék Veronika történetei nélkül üresebb lett volna a gyerekkorunk. A magyar rajzfilmgyártás egyik történelmi pillanata valamikor 1974 előtt következett be. Az író-forgatókönyvíró, Richly Zsolt grafikussal beszélgetett egy készülő rajzfilmről. Beszélgetés közben Veronika egy kockás lapra rajzolt egy nyulat. Ezért lett kockásfülű. Ez adta meg a grafikusnak a kezdő lendületet.

A Kockásfülű nyúl kalandjaiban senki nem beszél

Marék Veronika és Richly Zsolt tudták: a gyerekeknek nincs szükségük arra, hogy a figurák beszéljenek, elég, ha mozognak, és szemmel tudjuk tartani őket. Szöveg nélkül is mindenki értette a mesét.

A mesét, ami általában úgy kezdődik, hogy nyulunk belenéz mindent látó – leginkább bajba jutott gyerekekre fókuszáló – távcsövébe, felméri a helyzetet, és máris bevetésre siet.

Lepottyan az égből a balhé közepébe. Soha nem ő oldja meg a problémákat, csak a kezdő lökést adja, a többit Kriszta, Menyus, Kristóf gondjaira bízza. Finom konfliktuskezelését tanítani lehetne.

Nem büntet, nem oktat, nem mondja meg a tutit, csak ott van, és abban a pillanatban, amikor megérkezik, mindenki megkönnyebbül.

A Kockásfülű nyúl tanított meg a palacsintatorta receptjére is. Kriszta szülinapját ezzel a gasztronómiai csodával mentette meg!

1974-76 között láthatták először a nézők az emblematikussá vált rajzfilmet. Azóta mintegy ötven országban vetítették.

Még ma is menő dizájntermék

A Rododendron galériában 2015-ben még sikerült lecsapnom Richly Zsolt egyik grafikájának nyomatára, amelyen a Kockásfülű nyúl szerepel. Figyelemmel kísérhetem rajta a pontosan megrajzolt mozgásfázisokat, elolvashatom a figurák alatt kézírással feltüntetett instrukciókat. „testét hátra, fejét előre tartja, körbejárkál.” Ilyen módon negyven év távlatából is, egy picit részese lehetek a kis csoda születésének. Zsabokorszky Lili dizájner továbbgondolta a mesebeli rongynyulat. Ezüstből medállá formálta. A kis szocialista őrangyal így a nyakadra szállhat, és vigyázhat rád, persze csak akkor, ha hiszel a mesékben. Lili Kockásfülűje rejtőzködő, első látásra senki sem jön rá, ki bujkál nálad, hosszú füleibe kuckózva.

A plüss Kockásfülű-őrület a kétezres évek közepétől tombol. Néha csitul, aztán újra fellángol. Autóüvegekre tapadt példányokkal országszerte találkozhatunk.

Nem is értem, miért bomlanak a lányok a francia fashionista nyúlért, Fifi Lapinért, amikor van egy saját nemzeti nyulunk. Oké, bevallom, nekem is van ilyen pólóm, de a szívemben akkor is a Kockásfülű nyúlé az első hely.

Németh-Ványi Klári 

Kép: YouTube