Lassan egy éve, hogy a költő, író Szabó T. Annával párban megtöltötte a közösségi médiát a negyvenedik életév betöltéséről szóló verspárbajukkal. Ha valami pozitívumot is be kéne jegyezni a közösségi média képzeletbeli rubrikájába, akkor egyebek között az online költészet is felkerülne erre a listára – az irodalmi mémek mellett. Személy szerint a Verslavina óta vagyok kiéhezve a hasonló kulturális kezdeményezésekre, így nagy örömmel vettem, amikor tegnap Lackfi, Fekete router néven megidézte az internetező nép zeitgeistját. A következő bejegyzés jelent meg Lackfi oldalán szöveggel és képpel együtt: (KATTINTS a képre!)

A FEKETE ROUTER Szilágyi Örzsébet E-mailjét megírta, Emoti- Konokkal Azt is telesírta. Fiának Megy a mail London városába, Ahol az Mosogat Egy setét kocsmába'. "Gyermekem, Jól vagy-e London városában? Megjött-e A csomag? Benne kis kolbász van! Egyél ám! Nem fázol? Van ott meleg holmi? Inglisül Beszélsz már? Tudunk majd szkájpolni? Kell-e pénz? Idenézz, Nem élünk nagy lábon, De amit Spórulunk, Összeguberálom. Hát az az Egyetem? Gyűjtesz a tandíjra? S az a lány? Gwendoline... Olyan, mint egy díva!" Kattintja A küldést, Sürgeti a gépet, Ám a rend- Szerhiba Fel éppen most lépett. "Apukám, Levelet Írtam a gyereknek, A szöveg Hova tűnt? Kihajítom eztet." "Letöröm Derekad, Ha a gépet bántod! Egy vagyon, Aranyom, Kérjük meg a Márkot!" "Értem én, Szomszéd úr, Hogy a cucc beégett, Gőzöm sincs, Mi a baj, Hívják fel a céget!" "Vinné el E-mailem Bár valami angyal. Úgy talán Szót váltok Az én kisfiammal!" "Nyugalom, Asszonyom, Húzza ki a routert. Hogy az mi? Kis doboz, Szíve attól bútelt. Ne velem Visítson, Nem tehetek róla! A vonal Működik, Mint egy svájci óra. Keressen, Keressen Fekete dobozkát, Amelyben A zöld fény Éjjel is motoszkált. Routere Fekete, Kutasson utána, Másszon fel, Nézzen be Padlásra, kamrába. És hogyha Kihúzta, Vár tíz másodpercet. Akkor dug- Ja vissza, Hátha villog, serceg." Keresik, Kutatják, Kamrában, padláson! Szegecselt Gerinccel Ki lesz, ki felmásszon? Megnézik Végül a Beépített szekrényt. A router Ott gubbaszt Leszidott gyerekként. Kihúzzák, Kapcsolják, Delejes fény villan, Az e-mail Kiröppen, A mailboxból vígan. Pár perc sem Telt belé, Máris jött a válasz! Mobilról Elküldve, Szívélyes és nyájas! "Köszi a Csomagot, Kéne pénz is némi." "Ó, igen, Jaj, igen, Így csak ő tud kérni!"

Egy nap leforgása alatt több mint négyezer ember osztotta meg Lackfi versét. A Facebook-posztra érkező kommentek stílszerűen reflektáltak az írásra, úgyhogy ha lenne díj, az „év threadjére”, akkor a Lackfi-kommentelők jó eséllyel indulhatnának rajta. Akárhogy is, ha egy egész komment-cunamit akarsz olvasni ma, akkor javaslom, hogy ez legyen az. A teljesség igénye nélkül: íme, öt vers kommentje, amit szerettünk:

László

„A nagy világ ilyet

még soha nem látott,

Szilágyi Örzsébet

Messengerre váltott.

Instant üzenetben

gondolati szállnak

a nagy Albionban

fiára találnak.

Nem terheli szívét

súlyos router-gonddal,

megírja levelét

okostelefonnal.”

Gyöngyi

»Levelem megírom, nem egyszer, ezerszer „küldés üzenetként”, a fészbukon megy az el. Válasz is jön majd tán, valamikor egyszer. Hiába várok én aggódással telve, de az unokámnak nincs üzenet terve. Mért nem írsz, keresem, várok a válaszra... meg is jön harmadnap, fontos a tartalma: „mama, csak ne aggódj, már itt is tavasz van". Nem költészet, történet!«

Alexandra 

„Ejh' hát Lackfi János!

De jól tucc Te írni!

Könnyek nélkül eztet nem is lehet bírni!”

Csaba

„Na, tessék!

Költészet.

Abból is a jobbik.

Nem húzzák,

Nem vonják

Political lobbyk.”

Blanka 

„A monitor tekinteted tükre,

szemtelen smile a mosoly

mely semmis arcodra ráfeszül.

Tested a hétköznapokra nehezül.

…ülsz társtalan kapcsolatban

– az összeköttetés a kiszolgálóval megszakadt

(nincs adat)

és akkor újraindítod magad.

Séma vagy. Egy web-fegyenc.

A billentyűk sűrű ujjaid.

Bőrként simítom végig hiányolt részed

a megszokott semmit,

és táncolnak az izmok

sebesen száguldva végig a szavakon.

…ülsz fájlokba tömörített emlékeken,

és dadogva villog a kurzor

– új üzenete érkezett!"

Szőcs Lilla

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/agusyonok