Bevallom, sokat lamentáltam, hogy Jobs helyett inkább Churchillt válasszam-e, esetleg Anna Wintour (az amerikai Vogue divatlap főszerkesztője) napi rutinját, mert mindegyik igazán „énközpontú”; Churchill egész nap vedelt és politizált, Anna Wintour majd egy órán át csak a hajával és külsejével foglalkozik délelőttönként. Jobs ezzel szemben sokkal rusztikusabb életet élt: korán kelt, ugyanazt a ruhát viselte, és… nos, khmm, egy időben még a tusolást is úri mulatságnak gondolta. Állítólag. A három személy azonban  egy dologban hasonlít: ez pedig a sikeresség. 

„Think different” – azaz gondolkodj másképp

Így hangzott az Apple reklámszlogene a kilencvenes évek végén, ami tökéletesen meghatározza két szóban Steve Jobs lényét. Állítólag az Apple-vezér sikere életszemléletében állt – ahogy azt majd napi rutinjában is látni fogod. Folyamatosan megkérdőjelezte magát. Mi az Apple, és mi keresni valónk van itt? – tette fel a kérdést kollégáinak, miután átvette a csőd szélén álló cég irányítását, ezzel pedig teljesen másképp gondolkodott, már akkor, mint kortársai.

Ha 1997-ben ott lettem volna én is ezen a meetingen, tutira azt mondtam volna neki enyhe cinizmussal, hogy „vééégre egy jól működő eszköz, ami nem órákon át frissíti magát!”  Egy tökéletes alternatíva a Windows helyett, ami minden körülmények közt hatékonyan működik. Halleluja!

(Persze az áraik egy külön fejezet, és ne menjünk bele, hogy Jobs halála óta hogyan változtak meg az ikonikus termékek.) Amit viszont éltében vitt véghez, az minden szempontból példaértékű.

Napi rutinját, életszemléletét, amivel a kívánatos mértékben ihletett, fókuszált állapotba került, állítólag azzal érte el, hogy ellenőrző kérdéseket tett fel magának, jó úton jár-e.

De erre még térjünk vissza, mert a tesztet követően lehet, hogy nem leszek ennyire átszellemült, tekintve, hogy az első lépés a korai keléssel indul.

Nézzük a napi rutinját!

Kelés: 06:00 – 06:15-kor pedig már dolgozz!

Most, hogy így felmagasztaltam, jön a pofára esés, mert velem ellentétben, ő igazi korán kelő volt. Lehet, hogy mégis  XIV. Lajost kellett volna választanom inkább, neki királyi ébresztés járt, amiben először a szűkebb családi köre köszöntötte, majd a tágabb udvartartása. Engem ezzel szemben ez a látvány fogad reggel hatkor. Az ott kérem, egy ajtó, amin keresztül a havas kertbe lehet kijutni. Szép jó reggelt, mindenkinek!

Gyűlölöm. Úristen, de gyűlölök ilyen korán kelni! Ha csak egyetlen képet lehetne a „lélekölő” szó alá tennem, akkor az ez lenne.

Az Apple atyja egy 1999-ben készült interjú szerint reggel 06:00-kor kelt, és már 06:15-kor a munkára figyelt.

Én ennyi idő alatt, mondjuk, a kávémat sem vagyok képes elkészíteni és meginni. Sminkelni nyilvánvalóan nem sminkelte magát, kencéket sem használt, és felteszem, hogy listákat sem írt az otthoni teendőkről, valamint nem állt órákon át tanácstalanul a gardróbja előtt. Ki tudja, lehet, hogy még alváskor sem vette le az ikonikus garbó-farmer szettjét, hogy „ready to work” legyen minden reggel. Na, jó ezt csak a kora reggeli kelés mondatja velem. Reggelente mindenesetre három órát dolgozott otthonról, majd elindult az irodába. 

Íme, a reggeli irodám. Megnyugtatásképpen jelzem, egy idő után felkapcsoltam végül a villanyt.

Különben egy sokkal szimpatikusabb elmélet szerint akkor kelt, amikor magától felébredt… kár, hogy nem ez a nézet terjedt el széles körben.

Nézz a tükörbe, és tedd fel magadnak a kérdést, ahogy Steve Jobs is tette: ha ez lenne életed utolsó napja, akkor is azzal töltenéd, amit ma tenni készülsz?

– Nem. Határozottan nem, az ágyban tölteném ezt az időt, és nem tennék fel ilyen kérdést magamnak, csakis az első kávé után.

Arcom reggel 6-kor, miközben ezen a kérdésen gondolkodom...

Micsu, te mit gondolsz?

Macska határozottan jó döntés volt

Steve Jobsnak állítólag minden reggele úgy indult, hogy feltette magának ezt a kérdést, és ha már több napja nem volt a válasz… akkor változtatott a napirendjén. Listákat ugyan nem írt, viszont ez az ellenőrző kérdés segítette őt rövid- és hosszú távú célkitűzéseiben.

Ha intuíciói sokadjára azt súgták, hogy nem jár jó úton, akkor azon nyomban benyomta az újratervezés gombot.

Hmm… na, jó ez tetszik, ezt lehet, hogy átveszem tőle.

Ne „füröggyé’ le”, és reggelizz gyümölcsöt!

Jobs életrajzában arról olvasni, hogy az Atarinál (videojáték- konzol, illetve videojáték-fejlesztő cég – a szerk.) töltött évek alatt szent meggyőződése volt, hogy a fürdés fölösleges időpocsékolás; és bőséges gyümölcs elfogyasztásával kiváltható. Ezt a mondatot még ízlelgetem picit… Nincs tusolás. Értem.

via GIPHY

Majd később (szerencsémre) beismerte, hogy mégiscsak be kell építenie a napi rutinjába, mert komoly szociális és egészségügyi vonzata van.

via GIPHY

 

Ne szöszölj a gardrób előtt – határozd meg magad egy szettben!

Bizonyos értelemben Jobs még a legnagyobb dívákat is lekörözte. Kínosan ügyelt a külsejére, egy gondosan megtervezett, ikonikussá vált szettet választott, és csak abban járt – így építette személyes márkáját (vagy inkább személyi kultuszát). És bevált. Ha megjelent egy rendezvényen, tutira ki lehetett szúrni őt a tömegben – állították üzlettársai.

Mindig ugyanazt a fekete garbót, kőmosott farmert és fehér tornacipőt hordta – lecsökkentve ezzel a döntési időt, hogy mit vegyen fel. (Hát, ezzel nem lehet vitatkozni, valóban rengeteg időt lehet vele spórolni.)

A cipőre visszatérve megjegyzem, aki ragaszkodik a fehér tornacipőhöz, na, az tuti, hogy nem járkál a latyakos téli Budapesten.

Mondjuk, azt hiszem, engem baromira nyomasztana, ha mindennap ugyanabban kéne járnom. De ma kivételt teszek, ez az én Steve Jobs-szettem.

Felkeltem, felöltöztem, fontos kérdések mentén diskuráltam saját magammal, ettem bőségesen gyümölcsöt, motiváltan dolgozom 06:15 óta, és most van dél, hogy érzem magam?

Az az igazság, hogy nem haltam bele, sőt korábbi önmagam egészen gyarlónak tűnik egy ilyen tudatosan megtervezett nap után. Steve Jobs napirendje sem teljesen az igazi, de nagyon jó irány ahhoz, hogy fókuszált állapotba kerülj, és beváltsd újévi céljaid, szóval hajrá mindenkinek!

Szőcs Lilla

Forrás: ITT, ITT, ITT, ITT és ITT

Steve Jobs fotója: Getty Images/Justin Sullivan