1. Ki mondta neked életedben először, hogy szép vagy? És milyen helyzetben?

Nem emlékszem igazán, hogy ki és mikor mondta először. Inkább csak az érzés van meg, hogy jólesik. A fogyatékos emberek esetében egyébként is mindig a „maga nemében” vizsgáljuk a dolgukat. Szokták mondani, hogy a „maga nemében” szép. Nem csupán annyit, hogy szép, hanem hogy „a maga nemében” az... De ha a szívünkre tesszük a kezünket (már akinek van mit odatenni, haha), akkor talán lehet benne valami, hiszen egy kerekesszékes hölgynek tényleg nem a fenekét tartja csinosnak az iránta érdeklődő, hanem, mondjuk, a vállát (ami a kerekesszék használatból adódóan mutatósabb lehet egy átlagos női vállnál).

2. Előfordult már valaha veled, hogy visszaéltél a külsőddel?

Igen, de csak apróságok esetében… és utána bűntudatom is volt. Szeretem a fair játszmákat, ez alapvető az életemben, sőt az életem/életvitelem alapja az egyenlő esélyek biztosítása. Az az értékes győzelem, ha mindenki ugyanazokkal az esélyekkel indul.

3. Szerinted hogyan változott a szépséghez, a külsőnkhöz való viszonyunk a közösségi médiaforradalom óta?

Nem lehet egyértelműen pozitív vagy negatív változásról beszélni. Alapvetően szerintem a közösségi média időszámítása előtti időkhöz képest sokszínűbb világ tárul elénk, kúszik be az idővonalunkra. Persze ott a másik oldal, hogy azért többségében a szép emberek felé vonzódunk, őket csodáljuk. Ezért ez válik etalonná a magunk és mások irányába is. Ez talán nem annyira jó…

4. A tükör előtt állsz. Alig aludtál. Indulnod kell dolgozni. Saját magadhoz sincs kedved, nemhogy ahhoz, hogy emberek közé menj. Ránézel a tükörképedre. Mit gondolsz magadban?

Reggelente úszóedzésre járok, és az ébresztőm 05:05-kor szólal meg. Ezek után 15 percem van arra, hogy kilépjek az ajtón, csak így érek oda az edzésre. Előfordult már, hogy a fürdőszoba ajtajának is nekimentem félálomban. Így ilyenkor nem szokott annyira megviselni a látvány, a hideg inkább hatással van rám. Viszont a reggeli másfél órás úszás után sokkal frissebben indul a nap, így már egyfajta újrakezdéssel számolhatok előzetesen. Ezt javaslom mindenkinek!

5. A szépség... hatalom?

Nem feltétlenül a klasszikus értelemben vett szépség segít hatalomhoz, hanem inkább az, ha valaki tud élni vele. Ehhez pedig mindenképp szükséges, hogy a szépséghez társuljon kellő mértékű stratégiai érzék. A szépség csak akkor váltható hatalomra, ha egyéb adottságok, képességek is járulnak hozzá.

Lévay Petra

Fotó: Neményi Márton

Január 16-i Hello, WMN! estünkön ott lesz Kemény Zsófi slammer, költő is. Az ő bemelegítő kérdésekre adott válaszait ITT olvashatjátok el!