-

Az iskolakezdésben a legeslegjobb dolog nekem mindig is az volt, hogy igazoltan lehetett az ÁPISZ-ban – így hívták az akkori papír-írószer boltot – órákat tölteni a ceruzák, papírok, füzetek, mappák és radírok között. A radírok, istenem! Volt nekem szagos és színes és vasaló alakú, külföldi rokonok által hozott, cserélt és zsebpénzből vásárolt. Gyűjtöttem őket.

Kárpáti Judit, 3. a osztály

És akkor még nem is beszéltem a tankönyvekről, amelyek kizárólag ebben az időszakban voltak izgalmasak, de ilyenkor nagyon. Átvenni egy halom új könyvet, beleszagolni a lapok közé. Csodaszépen bekötni az összes darabot a gondosan kiválasztott csomagolópapírba. Felragasztani a vignettát, és kidugott nyelvvel, a lehető legszebben ráírni; Kárpáti Judit, 3. a osztály. Az iskolatáska maga az iskolakezdés királya, a tolltartó pedig a királynő. Berendezni a tökéletesre hegyezett ceruzákkal, a tollakkal, vonalzókkal egészen önfeledt tevékenység volt. A kötelező köpenyt mi nem az Úttörő Áruházban vettük; anyukám készített csodaszépet, a piros anyagra kék farkasfogat (hullámos szalag, a szerk.) varrt, és amikor az iskola első napján kiléptem az ajtón, makulátlanul befont hajjal, hátamon az iskolatáskával, nem volt nálam büszkébb kislány.

Iskolakezdés 2.0

Éppen egy évvel ezelőtt újra átéltem a szeptemberi büszkeséget, de most nem a copfommal és a felszerelésemmel voltam olyan nagyra, hanem a kisfiammal, aki elsős lett. Büszkén mosolygott hátán az iskolatáskával, és el sem hittem, hogy eltelt harmincöt év. Egy szempontból én is biztosan gyerek maradtam: egész nyáron alig vártam, hogy megérkezzen e-mailen a lista, mit  kell beszereznünk az iskolakezdésre, és megint bevethessem magam a papír-írószer boltok gondolái közé. Amire azonban nem emlékezhettem az első alkalommal, azzal most kellett szembesülnöm: a színes holmiknak ára is van, és a kasszánál ezúttal én fizettem. A boldogságom már korántsem volt olyan őszinte. Amennyire örültem annak, hogy a kis világoskék doboz a fehér számolópöttyökkel pont ugyanolyan, mint 1980-ban, annyira értetlen voltam, hogy az ára milyen horribilis. De hát csak egy papírkocka papírkorongokkal, mi kerül ezen ennyibe?! Aztán sorban jött ugyanez a többi cuccal. A ceruzákkal, melyekből szigorúan a legjobb minőséget kérték az iskolában, és melyeknek az ára is szigorúan a legmagasabb színvonalat képviselte. Mire elkészült a gyerekről a kötelező fotó az iskolapadban az első napon, már tudtam, hogy ez az egész iskolásdi másképp nem fog menni, csak tervezéssel és előrelátással.

Ideje volt felnőni, mert a vignettán már ez állt: Kárpáti Judit, 42 éves anyuka.

Nyaralás után bunkósbot?

Ami a leginkább mellbevágó volt a szembesülésnél, hogy a boldog családi nyaralás után, ahova azért utaztunk, hogy ne vonjunk meg magunktól semmit, most hirtelen újra nagyra kellett nyitni a pénztárcát. Bajban lettem volna, ha a férjem, aki jóval tudatosabb nálam ezekben az ügyekben, nem lett volna olyan előrelátó, és tudtomon kívül nem tervezi be úgyszólván nyaralási költségnek az iskolakezdést is. Ha pedig a férjem hozzám hasonlóan tücsök-típus lenne, íme, egy hangya négy tanácsa, mit tegyél, ha későn kaptál észbe, és vészesen közeleg szeptember elseje:

1. Kalkulálj előre!

Az iskolai költségeket év közben feljegyzve pontos képet kaphatsz arról, mekkora összeget emészt fel egy tanév. Ha tudod, mennyi pénzre lesz szükséged a következőkben, már sokkal könnyebben eldöntheted, hogyan teremted rá elő a pénzt.

2. Takaríts meg!

A lehető legjobb megoldás, ha túlélve az idei iskolakezdést és a költségek okozta sokkot, egyből az évnyitóról a bankba sietsz, és nyitsz egy megtakarítási számlát. Ezen gyűlhet akár az iskolával kapcsolatos összes költségre a pénz, de ha kizárólag az éves, egyszeri szeptemberi kiadásra gondolsz, már az is nagy segítség lesz, és a havi kisebb megtakarítás elosztva jelentősen kisebb terhet jelent.

3. Van, amiből jó lesz a tavalyi is

Sokat jelenthet, ha a gyerekek megértik, hogy nem kell mindenből új csak azért, mert új iskolaév kezdődik. Iskolatáskából nem éri meg az elsősnek mesefigurásat venni, mert az egy harmadikosnak már nem lesz menő. Egy semleges, de jó minőségű darab egész alsó tagozatban kitart. Ugyanez igaz a tolltartóra, és még sok egyéb felszerelésre is.

4. Kölcsönözz!

Ha az iskolakezdéshez szükséges összeget túl magasnak érzed, akkor lehet, hogy az anyádtól kell kölcsönkérned, ami valószínűleg őt is megterheli, de egy bank számára ez kisebb összegnek számít. Így, ha mégis a banktól kérsz kölcsön az iskolakezdés apropóján, célszerű személyi kölcsönt igényelni, melyet pár hónap alatt visszafizethetsz.

Kárpáti Judit

A fotó a szerzőt ábrázolja