-

Mivel én sosem iszom (khm), és fogalmam sincs, milyen íze van az alkoholnak (khm-khm), azt is csak hallomásból tudom, hogy a forró fürdő, és a zöld tea maszk ebben az esetben (is) csodákra képes, na meg a fejfájás-csillapító, ami tényleg életet menthet. Nemcsak újévkor, hanem bármilyen berúgás után. Igen, tudom, hogy ti sem isztok sosem. Ugyanolyan aszkétaéletre vagytok kárhoztatva, mint jómagam. Arra kevéssé valószínű esetre, ha mégis, netalántán lecsusszanna a nagy ünneplésben egy (picivel több) pezsgő, nos, akkor arra itt van a tuti másnap reggeli recept. Nekem nagyon bevált.

Először is, engedj egy jó nagy kád forró vizet, de annyit, hogy a fejed búbja is alig látszódjon ki belőle. Azért a padlóra ne menjen loccsanjon, és egy kis levegő is maradjon neked, ezekre ügyelj! Nyomass bele egy kiló Himalája sót, és amíg csobog a víz, futás ki a konyhába, és készítsd el a reggelit!

Hozzávalók:

– 3 tojás

– egy kisebb szelet parmezán sajt

– kevés liszt

– só

– bors

– friss csilipaprika

– koktélparadicsom

– diós barna kenyér

A tojásokat heves mozdulatokkal (olyan hevesen, ahogyan előző este a vodkát vedelted) keverd össze az apró lyukon lereszelt parmezánnal, a sóval, a borssal, az apróra vágott csilivel és a liszttel. Egy serpenyőben közben hevíts kókuszolajat (bármi más jó, én ezt használom mindenhez évek óta), öntsd bele a tojásos masszát, és szépen folyasd körbe az alján, hogy egyenletes formát kapj. Ha megsült (viszonylag hamar), akkor óvatosan fordítsd meg, majd hajtsd ketté az egészet, és tedd szépen a tányérra.

A csípős csili azért kell, mert egyből kijózanít, minél többet bír az ember belőle, annál jobban segít. Mellé diós barna kenyér dukál, és a tetejére szórok még egy kis maradék parmezánt is. Ez a nehéz kemény sajt alaposan eltelíti a gyomrot, ezért is imádom a vele ízesített omlettet. Koktélparadicsomokat is lehet mellé vágni, de ahány ház annyi szokás, és nyilván mindenki azt egye mellé, amit szeret.

Főzök még két adag jó erős feketét, megvárom, míg némileg kihűl, és jéghideg tejet teszek hozzá, mielőtt felhajtom. Aztán kifacsarok egy pohár friss narancsot, és a reggelivel együtt uzsgyi, be a kádba!

A vízben addigra már felolvadt a Himalája só, ami segít visszaépíteni a szervezetbe az előző nap elvesztett ásványi anyagokat. Maga a csoda az a fürdő, és szigorúan tilos utána lemosni magadról a sót, mert teljesen puhává varázsolja a bőrödet!

Na, és ha már én voltam olyan kedves, hogy megosztottam veletek a tutit, akkor most várom a további tippeket a józanodásra! És arra is kíváncsi vagyok, hogy az enyém beválik-e nektek?

egyszemélyes konyha

 

Szentesi Éva

A képek a szerző tulajdonában vannak