A legjobb dolog, ami a rebarbarával és az eperrel történhet
Vasárnapi süti – nem csak vasárnapra

Szaftos, mégis ropogós, édes, de közben fanyar? Ez a rebarbarás-epres morzsasüti egy kis vaníliás pudinggal megbolondítva frissítő és nagyon finom desszert lehet egy tavaszi vagy nyári grillezésen. Creatorunk, Nagy Fruzsi cukrász írása – recepttel.
–
Rebarbarás-epres morzsasüti vaníliás pudinggal
Most kezdődik az eperszezon, de kevés szó esik az eperrel jól harmonizáló rebarbaráról.
A rebarbara, akárcsak a spárga, a tavasz egyik hírnöke, szezonja áprilistól egészen júniusig tart. Bár botanikailag zöldségnek számít, többnyire gyümölcsként használjuk – leggyakrabban édességekben találkozhatunk vele. Az eperrel különösen jó párost alkot, hiszen savanykás íze remekül ellensúlyozza előbbi édességét.
Amikor Heilsbronnban dolgoztam, volt egy sütemény, ami teljesen levett a lábamról. Egyszerű és nagyszerű. Igaz, kicsit átdolgoztam a receptet: margarin helyett vaj került bele, a liszt- és tojásmennyiséget is átvariáltam, így sokkal szaftosabb állagot kaptam. Szerintem jobban is sikerült, mint amit a pékségben árultunk. Aki nem hiszi, járjon utána!
@wmn.hu 🍓 Rebarbarás-epres morzsasüti vaníliapudinggal – a tavasz kedvence! 🌼 Szaftos, mégis ropogós. Édes, de fanyar. Ez a süti olyan, mint a tavasz maga – frissítő, izgalmas, és lehetetlen nem beleszeretni. Creatorunk, Nagy Fruzsi cukrász @cukrasztitkok most elhozza a receptet hozzá! ✨ Hozzávalók: Alsó réteghez: 180 g vaj 160 g kristálycukor 3 db tojás 150 g liszt (BL55 vagy süteményliszt) 50 g étkezési keményítő 1 tk (kb. 4 g) sütőpor Töltelék: Főzött vaníliás puding (kb. 200–300 g) 200 g eper 150 g rebarbara Morzsás réteghez: 50 g cukor 50 g hideg vaj 100 g liszt 🎥 Nézd meg a videóban Fruzsi trükkjeit, mentsd el a receptet, és lepd meg vele a vendégeket a következő grillpartin! #wmn #wmnmagazin #wmncreator #recept #rebarbara #eper #morzsasüti ♬ eredeti hang – WMN Magazin - WMN Magazin
Hozzávalók
Alsó réteg:
-
180 g vaj
-
160 g kristálycukor
-
3 db tojás
-
150 g liszt (BL55 vagy süteményliszt)
-
50 g étkezési keményítő
-
1 teáskanál (kb. 4 g) sütőpor
Feltét:
-
főzött vaníliás puding (kb. 200–300 g)
-
200 g eper
-
150 g rebarbara
Tipp: lehet más gyümölcs is, pl. áfonya, málna – de készítettem már mákos töltelékkel is.
Morzsás rész:
-
50 g cukor
-
50 g vaj (hideg)
-
100 g liszt (BL55 vagy süteményliszt)
Elkészítés
Morzsás rész:
A három hozzávalót gyors mozdulatokkal – vagy robotgéppel – összedolgozzuk. Egy morzsás állagot kell kapjunk, ezért semmiképp se dolgozzuk túl a tésztát, és vigyázzunk, hogy a kezünk melegétől ne olvadjon meg a vaj. Amíg a sütemény másik rétegével bíbelődünk, a morzsát tegyük hűtőbe.
Alsó réteg:
Tipp: ha minden szobahőmérsékletű, akkor fognak szépen elegyedni a hozzávalók. Ha a tojás hidegebb, mint a vaj, akkor nem tud elkeveredni szépen benne, és úgy fog kinézni, mintha „szétesett” volna – nem lesz egynemű. Ez nem olyan nagy probléma, nem kell megijedni, a liszt belekeverése után már jobban fog kinézni. Sütés közben úgyis változik az állaga.
- A vajat a cukorral és a tojásokkal lehetőleg habosra, de legalábbis jó krémesre keverjük el. Ezután mehet bele az előzőleg egy edényben kanállal összekevert liszt, keményítő és sütőpor.
- Egy kisebb méretű tepsit (20×30 cm) béleljünk ki sütőpapírral (ha nincs otthon sütőpapír, akkor vajazzuk ki, és szórjuk meg kevés liszttel – épp annyival, hogy a vajra rátapadjon), majd egy kanál vagy spatula segítségével oszlassuk el egyenletesen a tésztát.
- Ezután jöhet rá a puding és a gyümölcs.
- Végül a tetején egyenletesen szórjuk szét a morzsás tésztát.
- 180 °C-ra előmelegített sütőben körülbelül 25–30 perc alatt készre sütjük. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy elkészült, alkalmazzunk tűpróbát.
Tipikus kevert tészta a muffin, a kuglóf, a gyümölcskenyér és a legtöbb bögrés süti. Szerencsére elkészítésük nem nagy ördöngösség, de azért itt is figyelni kell néhány dologra.
- A kevert tésztákba legtöbbször valamilyen tésztalazítót (pl. sütőport) keverünk, hiszen kevésbé levegős a tésztájuk, nem olyan lágyak, mint a piskótáé.
- Ha vaj szerepel a receptben, érdemes nem hideg, hanem minimum szobahőmérsékletű vajat használni. A tojás szintén ne legyen hűtőhideg.
- A kevert tészták sütéséhez általában hosszabb sütési időre és alacsonyabb hőfokra van szükség, mint a piskóta esetében. Mindenképp célszerű tűpróbát végezni ellenőrzésképp, hogy megsült-e. (Tűpróba: egy fa hurkapálcikát beleszúrunk a tésztába, és ha amikor kihúzzuk, nem ragacsos, akkor már jó, kivehetjük a sütőből.)
- A formát sütés előtt vagy sütőpapírral béleljük ki, vagy ha tepsiben, kapcsos tortaformában, kuglóf- vagy őzgerincformában sütünk, akkor vajjal kenjük ki a tepsit, majd szórjuk meg liszttel – így sülés után könnyedén kijön a formából a sütemény.
Tarts velem jövő héten is!
Minden héten hozok nektek egy süteményt, amelynek elkészítése közben együtt tanulhatunk. Senki sem született profinak, és ha el kellene árulnom, mennyit hibáztam már cukrászati termékek készítése közben, valószínűleg tátva maradna a szátok. Én már csak mosolyogva gondolok vissza ezekre a bakikra – és éppen ezek inspirálnak arra, hogy olyan tippeket adhassak át nektek, amelyekkel ti már áthidalhatjátok a felesleges akadályokat.
Ha eddig nem mertetek belevágni a sütésbe, vagy ha sok kudarc ért benneteket egy-egy sütemény elkészítésekor, akkor süssünk együtt! Tippek, trükkök és módszerek – klasszikus és különleges receptekkel ötvözve –, amelyekkel a sütés nemcsak élmény, hanem siker is lesz!
További tippekért, trükkökért és receptekért kövesd Fruzsi Cukrásztitkok-oldalát a Facebookon is!
A képek forrása: Nagy Fruzsi