Az omlós tészták családja tele van meglepetéssel

Az omlós tészta, legyen az gyúrt vagy kevert, olyan süteménytészta, amelyhez nincs szükség folyadék hozzáadására, emiatt hosszan eltartható: zárt dobozban – szobahőmérsékleten – levegőtől védve sokáig megőrzi minőségét.

Miután a sütemény kisült, egy finoman morzsalékos, omlós állagot kapunk, innen ered a neve.

Ide tartoznak a kedvelt aprósütemények, mint a linzer, az isler, a karácsonykor népszerű vaníliás kifli, a zserbószelet, illetve a lepények, a quiche-félék és a teasütemények; de omlós tészta a pogácsa vagy a bejgli is, csak az utóbbi kettőbe élesztőt is szoktunk tenni. Magyarországon kedvelt sós változata a sajtos rúd, amely egy könyvbemutatóm alkalmával nagy port kavart.

Történt ugyanis, hogy Nürnbergben egy szuper magyar rendezvény keretében bemutathattam a könyvemet és egy benne szereplő receptemet. A sajtos rúd hamar elkészül, és a nem édesszájúak is szívesen fogyasztják, így erre esett a választásom. Egy hölgy azonban nehezményezte, hogy ez nem is „igazi” sajtos rúd, hiszen az ropogós. Szerettem volna, hogy ő is jó élménnyel távozzon, ezért elkészítettem neki ropogósan is ugyanazon recept alapján.

Ez egy gyors, szerethető és mindenki igényeire szabható recept. Többféleképpen elkészíthető, én legjobban még melegen szeretem enni!

@wmn.hu Sajtos rúd, ahogy te szereted! 🧀🥖 Puha vagy ropogós? Te döntöd el! Nagy Fruzsi @cukrasztitkok, WMN Creatorunk, egy gyors és isteni receptet hozott nektek, amit könnyen a saját ízlésetekre formálhattok. Ráadásul villámgyorsan elkészül, és még melegen a legfinomabb! 🤤✨ Hozzávalók: 🥣 400 g liszt (BL55 vagy süteményliszt, de lehet BL80 is) 🥄 5 evőkanál tejföl (kb. 150 g) 🧈 250 g vaj 🧀 150 g sajt 🧂 1 evőkanál só (kb. 10-12 g) Januártól Fruzsit a WMN Creator Programunkban támogatjuk, mint kreatív, izgalmas és független tartalomelőállítót. Így a jövőben többször találkozhattok majd a WMN-en vele! 👩‍🍳 #wmn #wmnmagazin #wmncreator #recept #sajtosrúd #stangli ♬ eredeti hang – WMN Magazin - WMN Magazin

Puha sajtos rúd, ami lehet ropogós is

Hozzávalók

  • 400 g liszt (BL55 vagy süteményliszt, de lehet BL80 is)
  • 5 evőkanál tejföl (kb. 150 g)
  • 250 g vaj
  • 150 g sajt
  • 1 evőkanál só (kb. 10-12 g)

Elkészítés

1. Mindent egy tálba teszünk, és gyors mozdulatokkal jól összedolgozzuk a hozzávalókat. Ha a vaj kicsit puhább, könnyebb vele dolgozni, de ne legyen túl puha!

2. Ha összeállt a tészta, nem szükséges pihentetni. A tészta nem tapad, de ha szükséges, enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 1,5 cm vastagra.

3. Kenjük meg tojássárgájával és szórjuk meg reszelt sajttal vagy szezámmaggal. Ínyencek szórhatnak rá mákot, tökmagot, pisztáciát is.

Tipp:

Használjunk bátran különböző ízvilágú sajtokat. A gyerekeim nagy kedvence a parmezán, ezért sokszor azt is teszek a tésztába. Mivel elég intenzív íze van, azt javaslom, csak a sajt mennyiségének a felét tegye ki, a másik fele legyen egy kevésbé intenzív, például trappista- vagy mozzarella sajt.

4. Ezután késsel vagy derelyevágóval vágjuk fel azonos méretű csíkokra a tésztát – én kb. 5-7 cm hosszúra és 1,5 cm vastagságúra szoktam – és helyezzük egy sütőpapírral vagy tapadásmentes szilikon sütőlappal kibélelt tepsire a rudakat.

sajtos rúd omlós tészta házi sütemény ropogós stangli
Fotó: Nagy Fruzsi

5. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt készre sütjük őket (lehet alsó-felső sütés vagy légkeverés is, utóbbinál inkább csak 170 °C-ot állítsunk be). Ha nagyobbak a rudak, akkor pár perccel több idő kell nekik. Figyeljünk a sajt színére, ha nagyon megbarnulna, legközelebb vegyük lejjebb a hőmérsékletet vagy válasszunk más típusú sajtot.

sajtos rúd omlós tészta házi sütemény ropogós stangli
Fotó: Nagy Fruzsi

Tipp:

Ezek a sajtos rudak inkább puhábbak, mint ropogósak. Ha ropogós állagot szeretnénk elérni, akkor nyújtsuk a tésztát vékonyabbra, és süssük a rudakat aranybarna színig.

Cukrásztitok
Az omlós tésztákat mindig sima fehér – BL55 – liszttel készítjük, mivel a fogós lisztből – azaz réteslisztből – készített omlós tészta hajlamosabb a szétesésre. A zsiradék lehet margarin vagy vaj, viszont folyékony olaj ennél a süteménynél nem jöhet szóba. Járulékos anyagként tehetünk hozzá vaníliás cukrot, kakaót, olajos magvakat, fűszereket, tejfölt, tejet, sütőport, tojássárgáját vagy egész tojást. 

WMN szerkesztőség

Kiemelt kép: Nagy Fruzsi