Hamarosan megjelenő memoárjában Melania Trump részletesen kifejtette, hogy támogatja a nők abortuszhoz való jogát.

„Miért lenne másnak, mint magának a nőnek hatalma meghatározni, hogy mit tegyen a saját testével? – írja. – Egy nő alapvető joga dönteni a kérdésben. Az egyéni szabadság, a saját életéhez való jog biztosítja számára a lehetőséget, hogy megszakítsa a terhességét, ha akarja.”

Nem sokkal azután, hogy az interneten robbant a hír, Melania Trump közzétett egy rendkívül drámai, fekete-fehér videót, amelyen már-már felkavaró háttérzene kíséretében arról beszél, hogy

„nincs helye kompromisszumnak, amikor erről az alapvető jogról van szó, amelyet minden nő születésétől kezdve birtokol. Ez az egyéni szabadság. Mit jelent valójában, hogy az én testem, az én választásom?”

Ezzel párhuzamosan kampánya során Donald Trump törekedett arra, hogy minden az abortuszról szóljon: felváltva hencegett azzal, hogy milyen szerepe volt a Roe-ítélet megdöntésében – azáltal, hogy három olyan bírót nevezett ki, akik megszavazták az abortuszhoz való alkotmányos jog eltörlését –, és azzal, hogy az abortusszal kapcsolatos szigorításpárti álláspontja a Republikánus Párt szavazataiba került. De mióta Kamala Harris, az abortusz ügyének rendkívül hatékony hírvivője lett a demokraták elnökjelöltje, Trump feladta eredeti attitűdjét, és látszólag ő is az abortusz mellett kezdett kiállni, meglehetősen zagyva módon.

„A nők boldogok, egészségesek, magabiztosak és szabadok lesznek! – posztolta nemrég a volt elnök. Nem fognak többé az abortuszon gondolkodni, mert az most már ott van, ahol mindig is lennie kellett: az államoknál.”

Ennek fényében valószínű, hogy Melania Trump megnyilatkozása leginkább a bizonytalan szavazók megnyugtatására szolgál, akik nem hajlandóak Harrisre szavazni, de támogatják a nők önrendelkezési jogát – ahogy utóbbit teszi az amerikaiak többsége is.

Lassan két és fél éve, hogy szigorítottak, mégsem csökkent az abortuszok száma

2022 nyarán az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága hatályon kívül helyezte a Roe kontra Wade ítéletet (ITT írtam erről korábban), megszüntette az abortuszhoz való alkotmányos jogot, és heves harcot indított a reproduktív jogokért állami szinten.

A terhességmegszakításhoz való jog kérdése azonban a 2024-es választások kulcsfontosságú kérdésévé vált.

Jelenleg 13 államban teljes abortusztilalom van érvényben, 27 állam tiltja az abortuszt a terhesség egy meghatározott időpontja után, 11 állam előírja, hogy az abortuszt kérő személynek meghatározott ideig várnia kell a terhességmegszakítás előtt, 23 állam pedig megköveteli a szülői részvétel valamilyen formáját, amennyiben egy kiskorú készül megszakítani a terhességét.

A korlátozó politikák terjedése ellenére azonban a művi terhességmegszakítások száma 2023-ban több mint egy évtizedes csúcsra emelkedett – derül ki a Guttmacher Intézet, a szexuális és reproduktív egészségi jogokért küzdő, kutatással és politikával foglalkozó nonprofit szervezet jelentéséből.

A szervezet becslése szerint

tavaly több mint egymillió abortuszt regisztráltak az USA hivatalos egészségügyi rendszerében, ami 11 százalékos növekedést jelent 2020-hoz képest. A jelentés szerint a teljes abortusztilalom nélküli államokban 26 százalékos növekedés volt tapasztalható az elmúlt 4 évben.

A tavalyi évben az összes terhességmegszakítás közel kétharmadát, mintegy 642 700 beavatkozást végeztek gyógyszerrel. A szerzők felhívják a figyelmet arra is, hogy 2001 óta – ekkor még a gyógyszerrel végzett terhességmegszakítás az összes eljárás kevesebb mint 10 százalékát tette ki – folyamatos növekedés tapasztalható.

Az évek során az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) enyhített az abortusztabletta használatára vonatkozó korlátozások egy részén, így könnyebb lett a gyógyszeres kezeléshez való hozzáférés. 2016-ban a hivatal a terhesség tizedik hetéig biztonságosnak ítélte az abortusztabletta alkalmazását – korábban csak a hetedik hétig engedélyezték –, és bővítette azon szolgáltatók körét, akik felírhatják azt. A Covid-járvány kitörése után az FDA engedélyezte, hogy a tablettát ne csak egészségügyi intézményekben, hanem minősített gyógyszertárakban és postai úton is ki lehessen adni.

A páciensek államhatárokat átlépve jutnak reproduktív ellátáshoz

Miután a Legfelsőbb Bíróság gyakorlatilag megsemmisítette a Roe-ítéletet, és az államokra bízza a terhességmegszakítás szabályozását, számos állam változtatott az abortuszra vonatkozó politikáján. Mindeközben a kritikusok hangsúlyozzák: a korlátozó reproduktív egészségügyi politikák veszélybe sodorják a pácienseket, és a polgári és büntetőjogi felelősségre vonás veszélyének teszi ki a szolgáltatókat. Erről ITT írtam korábban. 

A Guttmacher Intézet szerint 2023-ban több mint 171 ezren utaztak másik államba azért, hogy véget vethessenek a terhességüknek. A szervezet nemrégiben megjegyezte, hogy a Roe kontra Wade ítélet hatályon kívül helyezése fellendítette az abortuszturizmust: csak 2023 első felében minden ötödik művi vetélésen átesett ember – több mint 92 ezren – az államhatárokat átlépve jutott csak hozzá az ellátáshoz.

Ilyen esetekben a nőket a terhességmegszakítás költségein felül az utazás ára is terheli, ha gyakorolni akarják a saját testük feletti autonómiát, ezt pedig csak nagyon kevesen engedhetik meg maguknak. Pedig továbbra is vannak, akiknek egészségi okokból lenne szükségük abortuszra, azonban sok orvos a büntetőeljárástól tartva nem hajlandó elvégezni a beavatkozást.

Ennek, valamint az abortuszturizmus költségeinek köszönhetően folyamatosan nő az illegálisan, nem megfelelő körülmények között és/vagy nem megfelelő szaktudással rendelkező orvos által végzett terhességmegszakítások száma, aminek következtében rengeteg nő maradandó sérüléseket szenved – ha egyáltalán túléli a beavatkozást. 

Sokak szerint azonban, személyes meggyőződésétől függetlenül nem valószínű, hogy Melania Trumpnak valódi befolyása lenne férje viharos politikájára. Az abortuszjogok melletti kiállása nem akadályozta meg Donald Trumpot abban, hogy segítse lerombolni a reproduktív autonómiához való jogot. Az pedig ugyancsak meglepő lenne, ha egy ilyen hír képes volna elterelni az amerikai emberek figyelmét a valóságról: azokról a történetekről, amelyekben nemi erőszak és vérfertőzés áldozatai kényszerülnek megszülni az így fogant gyerekeiket, orvosok kénytelenek elküldeni betegeket vetélés és méhen kívüli terhesség esetén, és nők szó szerint meghalnak Trump abortusztilalma miatt.

Mózes Zsófi

Kiemelt képünk forrása: Getty Images/ Joe Raedle / Staff