Hogyan jut valakinek eszébe, hogy a semmi közepén egy saját országot alapítson? Nos, sokféle úton-módon lyukadhat ki valaki ennél az elhatározásnál, Randy Williamsnek azonban egy másik, már létező „mikroállam” adta az ihletet. A világjáró férfi 2021 augusztusában ellátogatott a Nevada államban található Molossia Köztársaság nevű „miniállamba”, ahol annak vezetője, Kevin Baugh maga vezette körbe Williamst. Miután hazatért, egyértelmű volt számára, hogy neki is kell egy saját ország, úgyhogy 2021 októberében 19 ezer dollárért vásárolt egy 11,07 hektáros területet a kaliforniai sivatagban. 2021. december 1-én, 12 óra 26 perckor pedig élőben közvetítette, ahogy az „országa” fővárosában, Dublândiában található irodájában – ami technikailag egy asztal a sivatag közepén –, öltönyben és napszemüvegben kikiáltotta Slowjamastan függetlenségét.

Az elmúlt két évben Slowjamastan elkezdte felvenni egy valódi miniállam formáját. Hivatalos neve Slowjamastan Népköztársaság Szuverén Nemzetének Egyesült Területei, ám az „ország” első embere, Williams, szultáni rangon gyakorolja az állam vezetését.

Ha valakinek szöget ütött a fejébe, mégis hogyan lehet egy köztársaság vezetője szultán, és kissé faramucinak találja a helyzetet, nincs egyedül – az ellentmondással Williams is tisztában van, sőt, direkt alakította ki ilyen érdekes módon az „országa” politikai és közigazgatási rendszerét.

Williams utazásai során a világ legfurcsább helyeire jutott el, így első kézből tapasztalta meg a személyi kultuszok és az állami berendezkedés ellentmondásait. „Nagyrészt diktatúra vagyunk”mondta a CNN-nek a szultán, majd hozzátette, hogy olykor, fontos kérdések eldöntésének érdekében, vannak némi demokráciát idéző lépései:

Nemrég lehetővé tettem, hogy az állampolgárok szavazzanak arról, mi legyen nemzeti gyümölcsünk, a nemzeti sportunk, sőt még arról is dönthettek, hogy mi legyen a nemzeti állatunk”.

Utóbbi kérdésben a mosómedvére esett a választás, a Slowjamastánba látogató turistáknak pedig egy lehetséges program a sok közül, hogy keressék a slowjamastáni mosómedvét.

És hogy mit csinál egy „miniállam” szultánja? Sötétzöld egyenruhájában – ami tele van tűzdelve kamu kitüntetésekkel – pózol a fényképeken, és életbevágóan fontos törvényeket hoz – például: tilos Crocs papucsot viselni, és ki vannak tiltva az „országból” azok az emberek, akik felteszik a lábukat a kocsi műszerfalára.

A „miniállamnak” van saját határátkelőhelye és biztonsági szolgálata, és egy teljes államapparátus segít a szultánnak igazgatni az „országot” – van kincstárnok, koronaherceg, bolondozásügyi miniszter és főügyész is.

Ma már turisták is meglátogathatják Slowjamastánt, akiket olyan izgalmas és egyedi programok várnak, mint a Slowjamastan-tábla előtti szelfizés, a főváros főterének meglátogatása, találkozás a szultánnal és a már említett mosómedve keresése.

A szultánnak a jövőre nézve is nagyszabású tervei vannak: szeretne nyitni egy armadilló-farmot, egy all-you-can-eat mongol barbeque éttermet és készíttetne egy hatalmas szobrot a nagyságos vezetőről – tehát saját magáról.

Mindemellett Williams dolgozik azon, hogy diplomáciai kapcsolatokat alakítson ki más országokkal – az eddigi utazásai során 16 különböző ország pecsételte le a Slowjamastan útlevelét, többek között Dél-Afrika, Új-Zéland, és az Egyesült Államok is.

A DJ-szultán hangsúlyozza, hogy Slowjamastan technikailag megfelel a 1933-as montevideói egyezmény által meghatározott szuverén nemzetállam kritériumainak, ami szerint rendelkeznie kell állandó népességgel, meghatározott területtel és diplomáciai kapcsolatokkal. Williams szerint Slowjamastan mindezekben jól halad, úgyhogy a következő lépés az lenne, hogy az USA elismeri a függetlenedését – bár ez még a szultán szerint is irreális.

„Kicsit frusztrált vagyok, mert annak ellenére, hogy e-maileket és üzeneteket küldtünk Biden elnöknek a Facebookon, Twitteren, Instagramon és MySpace-en is, ezek a levelek mind olvasatlanok maradtak. Arra tudok csak gyanakodni, hogy valószínűleg az elnök spam mappájába kerültek a kéréseink”

– mondta a szultán.

És hogy hogyan lehet valaki Slowjamastan állampolgára? Az „ország” honlapján kell kitöltenie egy űrlapot. Itt először is fel kell iratkozni a hírlevélre, valamint be kell követni az „állam” közösségi felületeit (de ez nem kötelező), majd a nevünk és anyaországunk megadása után le kell írnunk, hogy miért akarunk állampolgárok lenni. Ezután jön a trükkös kérdés, miszerint betartjuk-e Slowjamastan törvényeit – három lehetőség közül választhatunk:

  1. Természetesen. Elolvastam és megértettem Slowjamastan törvényeit és szabályait.
  2. Nem, egy szörnyű ember vagyok, aki lassan vezet a belső sávban.
  3. Várj, vannak törvények?

Ha kitöltöttük és beküldtük az űrlapot, 48 órától 180 napig tarthat a kérvényünk elbírálása (és benne van a pakliban, hogy elutasítanak), de aki nem akar ilyen sokat várni és biztosra szeretne venni, az vásárolhat 19 dollár 99 centért prémium állampolgárságot, ami azzal jár, hogy nemcsak a neved kerül ki a honlapra, mint Slowjamastan állampolgára, hanem a fényképed is. 

Ha valaki úgy érzi, nem akar lemaradni erről a páratlan lehetőségről, ITT jelentkezhet állampolgárnak. Azt viszont, aki az első magyar-slowjamastáni kettős állampolgár akar lenni, el kell szomorítanom: már kilenc honfitársunk tartozik a kis sivatagi „állam” kötelékébe, de ha sietsz, még te lehetsz a tizedik!

Kiemelt képünk forrása: Wikipedia/ Republic of Slowjamastan

Dián Dóri