Az erősödő turizmus hozadékaként egyre több a panasz a hazánkba érkező turistákra. Ez főként a bulinegyedet érinti, éppen ezért lepődtem meg olyannyira az új plakátkampányon. Nemrég olvastam, hogy ennek a problémacsomagnak a megoldásaként a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK), mini plakátkampányt indított, amelyben a hazánkba érkező turistákat okítaná a „megfelelő viselkedésre” – adta hírül a HVG. A BFTK sajtóközleményében a plakátkampány üzenetét a következőképp határozták meg, idézem: „arra kérjük a külföldi vendégeket, hogy ízléssel és tisztelettel viseltessenek gyönyörű fővárosunk iránt. Hiszen a világörökségi részekkel rendelkező Budapest amellett, hogy turistalátványosság, a mi lakóhelyünk is egyben!” 
Mindezt pedig – saját elképzelésük szerint – végtelenül tökös*(irónia) formában kommunikálják, így: 

forrás: BFTK

„Üdvözlünk Budapesten! Városunk a hagyományok, szépség és vidámság városa. Utazz. Élvezd. Tiszteld.” – jelmondattal igyekszik kulturáltabb mederbe terelni az ide érkező turisták érdeklődési körét. A képen pedig Budapest látványosságát, a Halászbástyát törékeny hógömbbe zárja, így teljesedik ki az üzenet egy igazi néprajzi giccsben. 

Ha valamihez hasonlítanom kéne, azt mondanám, hogy nagyjából ilyen az elképzelésük a kulturált bulizásról a szülőknek. Látom magam előtt, ahogy a legénybúcsúba tartó tetőtől-talpig kék gumiembernek beöltözött skót turista ezt a plakátot olvassa a hármas metrón, és megvilágosodik. Majd eldobja a kezéből a sört, és azt gondolja magában, hogy „megy a faszom bulizni, megnézem helyette a Halászbástyát, tisztelni fogom, hogy Budapest a világörökség része, és nem hugyozok ma este az utcára részegen”. 

Ahogy pedig a történelem során mindenki megtapasztalhatta, egy jól irányzott plakát igenis változást hozhat. Hát, ezek kurvára nem fognak, lássuk be. Nem úgy, mint a magyar néplélek megtestesült manifesztációja, a hármas metró vezetője, aki nemrég leszúrta a metróra feltóduló utasokat, így: „Vigyünk már egy kis kultúrát az utazásba!" És milyen igaza volt! Vigyünk! 

Úgyhogy, ha már ezek a plakátok kikerültek az utcára, akkor ennyi erővel ezt is írhatták volna: 

1.

„Isten hozott Budapesten. Vigyázz magadra... de komolyan. Az egészségügyi rendszerünk totál el van cseszve."

2. 

„Hol a Jegy?? TIKET?! Azt jelenti: Kérjük, mutassa meg a jegyét az ellenőrnek."

3. 

„Kérjük, a vécét használja, ne az utcát."

4. 

5. 

„A Gulyás helyes kiejtése: Gulyás. NEM: Goo-lash"

6. 

7. 

8. 

„Magyarország = Puszkasz = Rubik kocka = Még Ryan Gosling is idejön (néha)"

9. 

10.

„Isten hozott Budapesten, a hagyományok, szépség és szórakozás városában. Ahol – nem mellesleg – gyönyörű nőket is találhatsz.”

11.

12.

13.

Szőcs Lilla

Képek: WMN