Lássuk be, a szelfizés egyszerűen kikerülhetetlen. Lehet gyűlölni, lehet szemet forgatni már a szó hallatán is, de kis túlzással nincs ember, aki ne kényszerülne rá, hogy évente legalább egy képet készítsen magáról. Én sajnos azok táborába tartozom, akik belepislognak a fotóba, nem tudnak normális fejet vágni, vagy ha igen, akkor elfelejtettek a kamerába nézni. Ha pedig mégis eltalálják az optika irányát, akkor csak az egyik szemükkel sikerül.

De még így is bevállaltam a kedvetekért, hogy teszteljek néhány hiánypótló úgynevezett „szelfi-hekket”. Egy napig az Insta-lányok életét éltem, és utánajártam olyan trükköknek, amelyekkel észrevétlenül finomabb, szebb képeket lehet készíteni.

Ha te is utálod, hogy az alkalmazások lebutítják a képeidet, hogy alkalmazkodnod kell az időjáráshoz, amikor egy jó fotót akarsz lőni, akkor ez a cikk neked szól. Most a te kezedben lehet az irányítás (az én kezemben pedig egy vadiúj Samsung Galaxy Note8).

Csak nektek, csak értetek, csak most, csak itt. 

Az alufólia és napfényvédő helyes használata

Kevesen tudják, de az alufólia nemcsak a csirkecomb sütéshez jó, hanem derítőként is kiváló! Ha szuperközeli portréfotót szeretnél csinálni magadról, akkor csak fogj egy darab alufóliát, és tedd az arcod köré, majd oszlasd el rajta ügyesen a fényt. Nincs többé csillogás, csak ragyogó arcbőr. Aki utálja, hogy a képeken úgy néz ki, mintha beizzadt volna az arca egy szigetkör után, akkor annak ez a fotóhekk tökéletes. 

Tapasztalataim szerint az alufólia talán jobb, míg a napfényvédő akkor használ, ha teljes valódban, vagy legalább derékig látszódsz a képen. De az autóból elcsent napfényvédővel is drámai hatást érhetsz el, íme:

Nagy előnye ennek a hekknek, hogy naplementében, gyenge fényben, és akkor is használható, ha a háttérből jön a fény, és szeretnéd, hogy a te arcod is kivehető legyen a képen. Szedd ki a napfényvédőt a kocsid szélvédője mögül, keresd meg azt a pontot, ahonnan visszaverődik a fény, és irányítsd magad felé, vagy arra, amit deríteni szeretnél. Állítsd be a mobilodat automata fotózásra, helyezd szemmagasságba, és ügyeskedj úgy, hogy a fényt szépen magadra irányítsd. A legjobb az, ha van egy segítséged, és segít megkeresni a legjobb szöget, ahonnan visszaverődik a fény. 

Mire jó egy műanyag irattartó? Nyilvánvalóan szelfizésre.

Fogj egy-egy áttetsző piros és egy kék átlátszó irattartót, majd ragaszd rá a lámpákra, és világítsd be magad. Előtte azért csekkold, hogy nem hagyományos izzód van-e, ami világítás közben nagyon fölmelegszik... Veszélytelenebb megoldás, ha két kollégád vagy barátnőd segítségét kéred; fogják a telefonjukat, kapcsolják be rajta a világítás funkciót, és tegyék elé a színes lapokat. A telefonnal így kiválóan be tudjátok „hangulatvilágítani” egymást. Persze nem szükséges egyszerre két színnel fotózni, lehet csak egy szűrővel is. Ha csak kékkel világítod be magad, akkor az így fog kinézni, mutatom:

Ha a telefonod vakujára teszel egy pici darabot belőle, és úgy fotózod le magad, akkor a következő hatást érheted el: 

És akkor most jön az igazi okosság. Megmutatom, hogyan készülnek az ablakon kinézős, kávés bögrét szorongatós, retro-hatású reggeli szelfik. Tudod, ezek:

Hozzávalók: megfelelően retro-színhatást kiváltó műanyag lap vagy áttetsző színes irattartó.

A hetvenes-nyolcvanas éveket idéző képhez zöld, narancs vagy rózsaszín irattartót, esetleg műanyag lapot használj. Ez ezúttal szűrőként funkcionál. Kétféleképp használhatod: vagy ráragasztod az ablakra, és átfotózol rajta, vagy a telefonod kamerájára rögzíted. 

És... kész is vagy. Felejtsd el az utólagos Insta-szűrőket. Megy az neked irodai kellékekkel is! 

Szőcs Lilla

Ha pedig a tökéletes szelfipózokat szeretnéd elsajátítani, olvasd el Szentesi és Zimre hiánypótló cikkét

 A képek a szerző tulajdonában vannak