Bárhol járok a világban, a helyi gasztronómia mellett biztosan betolok néhány kávét, bár az északiak ihatatlan filteres kávéjától sírógörcsöt kapok – ráadásul egyszer egy hónapig éltem egy szuperbio német családnál, ahol csak gabonakávé volt –, de ezt kompenzálja az olaszok és az osztrákok minőségi kávéja. 

Tavaly Dubajban csodálkoztam rá a helyi kávéra, ami a kávén kívül tartalmazott kardamomot, szegfűszeget, sáfrányt és rózsavizet is, és cukor helyett datolyával kínálták. Az arabok nem az egyetlenek, aki hosszú távú kapcsolatot alakítottak ki a kávéval, minden nép a saját ízlésére formálta a feketét. Mutatok néhány lehetőséget és változatot, melynek egy része sokkoló lehet, mások viszont nem állnak olyan távol a magyar ízléstől.

Mazagran – Portugália 

A mazagránt elvileg Portugáliában isszák előszeretettel, de sok portugál ezt tagadja. Mindenesetre ettől függetlenül a mazagran érdekes és kipróbálandó kávétípus, melynek története 1840-ben kezdődött Algériában, Mazagran településen, ahol épp a francia idegenlégió katonái állomásoztak. Az alakulat ott ismerkedett meg a rum, citrom és kávé hármasából készülő itallal, amihez jeget tettek. A katonák hazamentek, és Párizs kávézóiban hamarosan feltűnt a café Mazagran. Ha ki akarod próbálni, akkor egy erős presszókávét keverj össze egy citrom levével, nádcukorral és jéggel. 

Ca phe sua da – Vietnam

Fotó: Wikipédia

A vietnamiak is szeretik a hideg kávét, ami nem különösen meglepő egy meleg országban. Sokan isszák a sűrített tejes változatot, amit a bitang erősre készített kávéhoz tesznek. A kávéhoz speciális filtert használnak, mely 10-15 perc alatt engedi át a vizet. Ehhez sűrített tejet majd jeget tesznek, és várják, hogy beüssön a koffein-sokk. Legalábbis én biztos így csinálnám. 

Frappé – Görögország

Fotó: Wikipédia/philleb

A frappét 1957-ben ismerte meg Görögország és a világ. A történet szerint egy Nestlé termékbemutatón készült el az első frappé, amihez mindössze instant kávé, jég, cukor és tej szükséges. Az instant kávét kevés vízzel feltöltve kell habosra keverni vagy rázni, egészen addig, míg olyan kemény nem lesz, hogy nem folyik ki a pohárból. Aztán mehet hozzá még egy kis víz, és igény szerint a tej. Én a legjobbat a Gyradikóban ittam, ahol biztosan az autentikus verziót lehet  kipróbálni. 

Yuen Yeung/ Kopi Cham – Hong Kong és Malajzia 

Fotó: Wikipédia/OhanaUnited

Mind Hong Kongban, mind Malajziában elterjedt cucc, amiben szó szerint két világ találkozik. Nem viccelek, itt a teát és a kávét összeöntik, majd tejet kevernek hozzá, és ezzel ébresztik fel magukat reggel, vagy bármely napszakban. A tej helyett lehet sűrített tejet is használni, ha autentikusan készítenénk a kávét. Az arány 1:1-hez, de ízlés szerint variálhatók a hozzávalók. 

Zaccal főzött kávé – Törökország 

Fotó: Wikipédia/Keenan Browe

Aki volt Törökországban, az biztosan kóstolta, aki meg nem, annak érdemes kipróbálnia a klasszikus török kávét. A hagyományosan rézedényben készülő kávét egy deci víz, egy-két darált kávé keverékéből állítják elő, amihez cukrot tesznek. A víz tetejére kerül a kávé, amit nem szabad elkeverni, az majd leülepszik magától. Még forrás előtt le kell venni a tűzről, majd ha kicsit kihűlt, visszatenni, és ezt a műveletet három-négy alkalommal megismételni. A kávét zaccal együtt kell kiönteni, és tej nélkül, feketén fogyasztani. 

Zimre Zsuzsa

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/Karynav