Borsóleves-szem hercegkisasszony... meg a hét dunyha
Nekem a borsólevesről most már mindig ez a történet jut eszembe. Szentesi konyhájában ismét leves rotyog, meg egy történet.
-
Biztosan emlékeztek a Borsószem hercegkisasszony című mesére. Abban történt, hogy a hercegkisasszony a nagy viharban eltévedt, és bekéredzkedett egy házhoz, ahol hiába bizonygatta uralkodói kilétét, nem hittek neki, hiszen úgy megtépázta a vihar, hogy semennyire sem hasonlított egy hercegkisasszonyra. A házigazda ezért, hogy tesztelje, igazat mond-e a leány, lefekvés előtt egy szem borsót helyezett a lány fekhelyénél a hét dunyha alá. Ha feltöri reggelre a derekát a borsó, akkor bizony tényleg hercegkisasszony, ahogyan azt állította magáról. Persze a hercegkisasszony hercegkisasszonyhoz illően kék és zöld foltokkal ébredt, így bebizonyosodott az igaza, és boldogan éltek, amíg meg nem...
Ezen a történeten felbuzdulva én is tudni akartam, hogy nem vagyok-e eltévedt királyi sarj, akit valójában csak befogadtak, és kiszedtem nagyanyám borsóleveséből a jól megfőtt borsókat és azon nyomban beraktam a lepedőm alá. Azon aludtam, tisztességgel forgolódtam egész éjszaka, hátha amikor felébredek, nekem is tiszta kék-zöld folt lesz a derekam. De legnagyobb bánatomra nem találtam semmilyen nyomot a derekamon, és amikor benéztem a lepedő alá, akkor ott volt szétnyomva a levesből kiszedett borsó.
Ennyit a mesékről, beszéljünk inkább a borsólevesről, amit annak ellenére is imádok, hogy felfedte volna hercegnői kilétemet. (Mert egyébként az vagyok, csak nem főtt borsóval kellett volna próbálkozni.)
Hozzávalók:
- fél kiló borsó
- három szép szál sárgarépa
- egy szál zöldség gyökér
- 1 kis gumó zeller
- 1 kis fej karalábé (igen, én ilyet is teszek bele)
- 1 fej vöröshagyma
- friss petrezselyemzöld
- só, bors, fűszerpaprika
- nokedlihez (1 tojás, 10 dkg liszt, víz, só)
Elkészítése: a hagymát apróra vágom, kevés olajon üvegesre pirítom, közben a zöldségeket felkarikázom, vagy felkockázom. Mikor üveges a hagyma, ráteszem a zöldségeket, meghintem pirospaprikával, és felengedem annyi vízzel, hogy jól ellepje. Fedő alatt elkezdem főzni. Közben összekeverem a nokedli hozzávalóit, felaprítom a petrezselymet, és mikor puhára főttek a zöldségek egy deszkáról beleszaggatom a nokedlitésztát. Ha feljöttek a víz tetejére, akkor a petrezselymet is hozzáadom és tulajdonképpen kész is.
Ha ki akarod próbálni, hogy te is hercegkisasszony vagy-e, akkor javaslom a borsót főzés előtt berakni a lepedő alá.
Jó étvágyat!
A cikkben szereplő képek a szerző tulajdonában vannak.