-

A zöld spárga általában nem igényel hámozást, csupán a végeit kell meghajlítani, és ahol eltörik, onnantól lefelé már túl fás ahhoz, hogy rágható legyen, de ezt se dobd el! Ha hámozod, a héját is tartsd meg, ezeket is dobd a főzővízbe, hiszen nagyon erőteljes ízük van. A spárga alaplevét aztán rizottóhoz, leveshez, tésztához is használhatod.

A fehér spárga édeskésebb, lágyabb ízű hajtás, halakhoz jól illik, krémlevesnek is kiváló, ajánlott meghámozni.

Most öt gyors receptet írok, mindegyik alapvetően zöld spárgához illik, de a levest és a salátát nagyon jól el tudom képzelni fehér spárgából is. Egy csomag spárga = 50 dkg.

Spárga sonkában

Tekerj néhány spárgát egy szelet sonkába. Ez lehet főtt, pármai, Serrano vagy amilyet csak akarsz. 200ºC-os sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben is megsütheted, ha meglocsolod pár csepp olajjal, de ugyanígy serpenyőben is. A végén sózd, borsozd. Köretnek vagy tükörtojással villásreggelinek a legjobb.

Thai-illatú spárgakrémleves

Kevés étolajon párolj nagyjából ½ ujjnyi reszelt gyömbért, négy-öt szál újhagymát és két gerezd zúzott fokhagymát. Ha van thai citromfüved (fenyérfű), akkor egyet vágj félbe, és kicsit nyomkodd szét, majd dobd ezt is az olajra. Ha már érzed az illatát, dobj rá egy csomag tisztított spárgát. Amikor rikító zöld, öntsd fel egy konzerv kókusztejjel (400 ml) és ugyanennyi folyadékkal. Itt például remekül használhatod a fás szárakból és az esetleg lehámozott héjakból készült alaplevet. Ezzel, vízzel vagy zöldségalaplével gazdagítsd. Főzd puhára, majd turmixold. A citromfüvet előtte dobd ki.

sparga uj

Gyors spárgás lepény

Tényleg nagyon gyors, és csupán ennyi kell hozzá: egy csomag friss leveles tészta. Két tojás, négy evőkanál tej. 15-20 dkg reszelt sajt. Keverd össze, borsozd, megszórhatod őrölt szerecsendióval is. A leveles tésztát a saját sütőpapírján tekerd ki. Kend rá a sajtos mixet úgy, hogy a szélén hagyj körülbelül egy centit. Rendezd rá a megtisztított spárgákat, amiket előzőleg megforgattál egy evőkanál olívaolajban. Mehet a 200ºC-ra előmelegített sütőbe. 25 perc múlva pedig veheted is ki. Kész!

Jeges vízben úszik a spárga

Spárgapesztó

Egy csomag megtisztított spárgát főzz roppanósra egy gerezd fokhagymával együtt egy nagyobb lábosban. Ez maximum három perc, utána szedd jeges vízbe, hogy ne főjön tovább. Ha kihűlt, vágd le a fejeket, és tedd félre, a többit a fokhagymával együtt helyezd késes robotgépbe, és nagyjából négy deka pirított, őrölt törökmogyoróval, dióval, fenyőmaggal vagy bármilyen más maggal aprítsd pépesre. Mehet bele egy jó nagy marék bazsalikom, amit keverhetsz lestyánnal is, ugyanennyi parmezán, és három evőkanál olívaolaj. Keverd krémesre, a végén sózd és borsozd, valamint keverd hozzá egy citrom reszelt héját és levét. Majd az egész mehet a spárga főzővizében főtt tésztára, és kész az ebéd.

sparga 2

Spárgás epres spenótsaláta

Az öntetet ne bonyolítsd túl: balzsamecet és olívaolaj. Egyébként pedig keverj össze 15 deka alaposan megmosott és megtisztított zsenge spenótlevelet ugyanennyi megtisztított, félbevágott eperrel és egy csomag tisztított, három-négy centis darabokra vágott, két-három percig blansírozott (forrázott) spárgával. Kevés sóval ízesítsd, és facsarhatsz rá citromlevet is, de akkor óvatosan bánj a balzsamecettel. Jól megy hozzá a pirított dió vagy mandula is.

Horvát Sára

Ha szereted a spárgát, akkor olvass tovább! Merényi Ágnes gasztronovellájában egy másik krémleves receptjét is megtalálod!

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/stockcreations

 A cikkben szereplő képek a szerző tulajdonában vannak.